PhilippReichmuth
Ahoj,
právě jsem vyvolal film Fomapan 100 KB a při navíjení mě překvapilo, že se začátek filmu ve tmě na dotek choval, jako by byl po straně natržený. Po vytažení jsem zjistil, že film byl z výroby slepený lepicí páskou. Na začátku někdo nalepil asi 6 cm dlouhý kousek a zbytek filmu měl hned na začátku kruhovou díru, jako by byla vyražená děrovačkou. Celý kus už byl navíc vystaven světlu. Tato kreativní výrobní metoda ve firmě Foma mě stála dva snímky, ale nebyly to žádné skvělé záběry.
Zažil už někdo něco podobného?
Philipp
cfb_de
Ahoj Philippe,
ne, já ještě ne. Ten 100metrový film jsem kdysi koupil v „východní“ střední Evropě a navíjím si ho sám.
Ale ty jsi si svůj kus určitě schoval a mohl bys ho vrátit prodejci.
Možná by pak Mirko měl horší spánek :-) Ale to si vlastně ani nezaslouží, chudák. Se svým přebytkem personálu provozuje asi nejlepší úřad práce v celém Velkém Berlíně. Ostatní obchody fungují s šéfem a dvěma dalšími pomocníky. Proto se mi líbí, že to tady v tomhle obchodě není tak drsné.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti,
ale určitě sis svůj výtisk schoval a mohl bys ho vrátit prodejci. Možná by pak Mirko měl horší spánek :-)
Ne, kvůli jedinému filmu z východního bloku to dělat nebudu. Jen jsem se chtěl zeptat, jestli je to častější jev, s kterým se musí počítat?
Philipp
cfb_de
Ahoj Philippe,
to rozhodně není něco, s čím by se „muselo počítat“. Žádný výrobce si na západních trzích něco takového nemůže dovolit. A už vůbec ne Foma, ta se snaží přežít v rámci EU a v současné době se opravdu snaží o vysokou kvalitu. Certifikaci mají už delší dobu a tím ostatním dávají jasně najevo, že jsou o krok napřed.
Zatím jsem se s výrobky Foma nikdy nespletl. To zahrnuje Fomapan-100 v metráži i jako plochý film, různé papíry a přímé poradenství v továrně.
Dnes večer jsem na Variant-III pořídil pár snímků ve formátu 40x50. Jako obvykle: vše v pořádku.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Phillipe, Františku,
to se samozřejmě nestává často. Vlastně jsem o tom ještě nikdy neslyšel.
Jediná věc, kterou si dokážu představit, je, že se při perforaci roztrhla 600metrová role a pracovník ji pak slepil a „zapomněl“ na filmovou roli uvést přesný údaj o délce, nebo že z nějakého důvodu byly dvě 300metrové role navinuty do jedné 600metrové role.
Balení pak probíhá částečně automaticky a balírna (nebo balírna) si toho nevšimne, pokud to nehledá (logicky – role je přece v nepropustném přihrádce ve stroji;-)
K něčemu takovému však dochází extrémně zřídka – bylo by totiž příliš pracné neustále lepit filmy. Proces obvykle probíhá takto: Z zelených rolí se vyrábějí malé filmy a ne naopak. Vlastně se nikde v výrobním řetězci KB filmu nic nelepí.
Takže i kdyby se výše uvedený případ vyskytoval častěji a balírna by to pokaždé zkazila, šlo by o jeden z 375 filmů = šance 1:14 250, že bude postižen jeden snímek při 38 snímcích na film.
Koupil jsi ten film v České republice nebo u nás?
Pokud u nás, prosím, pošli nám ho – dostaneš nové filmy. Rád bych jim to ukázal, protože kvůli té dírce a tak věřím, že kontrola kvality dokáže najít viníka.
S pozdravem,
Mirko
PhilippReichmuth
Ahoj Mirko,
ten jsem u vás koupil, ale už je to nějaká doba. V nejbližších dnech ho zabalím do sáčku a pošlu do Berlína. Nový film je fajn, ale není to nutné, protože poštovné by stálo víc, než má ten rozbitý film hodnotu.
Stačí ta kazeta a ty slepené a vyčištěné kousky? Vnější obal už dávno zmizel v propadlišti dějin.
Philipp
MirkoBoeddecker
Ahoj Phillipe,
ten úryvek stačí. To „Fomapan“ by mělo být někde čitelné.
Jde jen o problém s balením, ne o vadu emulze.
Díky!
S pozdravem,
Mirko