PhilippReichmuth
Ahoj fórum,
za 2 eura se mi podařilo sehnat Ilford Roller (známý také jako Durst Comot). Teď přemýšlím, jestli bych ho kromě původně zamýšleného zpracování papíru neměl používat i k vyvolávání filmů, když potřebuji vyvolat jen jeden nebo dva černobílé filmy a nechce se mi spouštět celý stroj. Používám Multitank 3 od Patersonu, Super System 4. V zásadě by s ním mělo být možné provádět rotační zpracování, Paterson ostatně nabízí i vlastní rotační procesor (Auto-Colortherm).
K tomu mám následující otázky:
- Jak těsný je v praxi gumový víko při rotaci? Právě jsem nechal 20 minut rotovat pouhý půl litr vody, šlo to dobře; existují nějaké zkušenosti s delším používáním při rotaci?
- Kolik tekutiny se musí do nádrže nalít? Při vývoji v nakloněné poloze se tam vejde jeden litr; hodnoty pro rotaci tam bohužel nejsou uvedeny. Mělo by to být o něco více než u Joba, protože nádrž je nahoře trochu vyboulená a pravděpodobně se tam při rotaci přidá pár decilitrů navíc.
Díky – Philipp
cfb_de
Ahoj Philippe,
nejprve: Já to neotáčím. Svůj vozík na plechovky používám jen na papíry, ale musel jsem za něj odevzdat víc než dvě výměnné žetony. Gratuluji k nákupu!
Zda víko drží těsně, už jsi vyzkoušel. Já bych to malé zbytkové riziko podstoupil.
K objemům náplně:
Na absolutně jisté straně budeš, když bude nádrž napůl plná. Prostě předpokládej, že nádrž je válec, změř výšku a poloměr. Objem válce se dá vypočítat jako pi*r²*h. Polovina z toho znamená, že je nádrž napůl plná.
Přesnější (a lépe přizpůsobené realitě) to bude, když spočítáš jen tu část válce, kterou potřebuješ.
K tomu navij film (po vyvolání), jak to vždycky děláš. Ten teď leží někde venku v plechovce. Přes vnitřní stranu filmu (tedy poslední kus uvnitř cívky) nakreslíš čáru. Ta protíná oblouk kruhu plechovky. Délku čáry určíš pomocí trojúhelníku (s kolmou přiloženou k „0“ na můstku cívky, tak to jde nejjednodušeji).
Tato čára spolu s poloměrem krabičky tvoří rovnoramenný trojúhelník (dvakrát poloměr, jednou „čára“). Z toho vypočítáš úhel, který mezi sebou tvoří oba poloměry (sinusová věta), a tím získáš pomocí vzorce („úhel“ sin („úhel“) * (r²/2) plochu kruhového výseku. To vynásobené výškou nádrže dá požadovaný objem. Pokud počítáš délky v centimetrech, výsledek ti prakticky vyjde rovnou v ml :-)
Případně přizpůsob na minimální množství vývojky, v každém případě přidej něco pro „jistotu“ a klidný spánek.
HTH, s pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Ahoj Franti,
díky. Během polední pauzy jsem vymyslel vzorec pro úsek kružnice, který vypadá asi takhle: ((\pi * úhel/360) - (sin(úhel)/2)) * r. Je to vlastně docela logické a odpovídá to tvému vzorci v radiánech:(Ještě k tomu něco připočítat pro vyčnívající část na víku a pro tekutinu ve spirále.
Jakým směrem mám spirálu vložit? Intuitivně bych ji vložil tak, aby se tekutina do spirály šroubovala dovnitř místo ven, nebo se mýlím, nebo na tom nezáleží?
Philipp
cfb_de
Ahoj Philipe,
jak jsem již řekl, já rotaci nepoužívám. Ale čistě intuitivně bych se také přikláněl k rotaci ve směru „směřujícím dovnitř“.
Na druhou stranu to ale nemůže být až tak kritické, protože „skutečné“ rotační procesory střídají směr otáčení.
Ale – jak jsem již řekl – já rotaci nepoužívám, jen zde spekuluji.
S pozdravem,
Franz
Wolf_XL
Ahoj Philippe,
Durst Comot používám k vyvolávání filmů už určitě dvacet let – z 90 % s Jobo 1236. Zatím žádné problémy...
Rotaci používám zpravidla u kombinovaných procesů, kde by doba vývoje při naklonění přesahovala 15 minut. Jelikož to většinou souvisí s vysokým ředěním, je u mých aplikací snížení množství vývojky většinou vyloučeno – jednoduše by se nedosáhlo minimálního množství koncentrátu vývojky... Při určování množství vývojky při rotaci bych se jednak řídil touto hodnotou a jednak – to je však můj subjektivní názor – dbát na to, aby při ležící vývojkové nádobě hladina kapaliny přibližně odpovídala poloměru nádoby.