PhilippReichmuth
Witam wszystkich na forum,
trafił mi się za 2 euro rolkowy wywoływacz Ilford (znany też jako Durst Comot). Zastanawiam się teraz, czy oprócz pierwotnie planowanego wywoływania zdjęć papierowych powinienem używać go również do wywoływania filmów, gdy mam do wywołania tylko jeden lub dwa filmy czarno-białe i nie chcę uruchamiać całej maszyny. Używam Multitank 3 firmy Paterson, Super System 4. W zasadzie obróbka rotacyjna powinna być z tym możliwa, bo Paterson ma w ofercie własny procesor rotacyjny (Auto-Colortherm).
Mam w związku z tym następujące pytania:
- Jak szczelna jest w praktyce gumowa pokrywa podczas rotacji? Właśnie kręciłem pół litra wody przez 20 minut i poszło dobrze; czy są jakieś dane empiryczne dotyczące dłuższego stosowania podczas obracania?
- Ile płynu należy wlać do zbiornika? W przypadku wywoływania w pozycji przechylonej mieści się litr; niestety nie ma na nim podanych wartości dla obracania. Powinno być nieco więcej niż w przypadku Jobo, ponieważ zbiornik jest nieco rozbudowany u góry i prawdopodobnie obraca się tam dodatkowe kilka decylitrów.
Dziękuję – Philipp
cfb_de
Cześć Philipp,
na początek: nie używam rotacji. Mój wózek na puszki służy mi tylko do papierów, ale musiałem za niego oddać więcej niż dwa żetony. Gratuluję zakupu!
Sprawdziłeś już, czy pokrywka jest szczelna. Ja bym zaryzykował to niewielkie ryzyko.
Co do ilości napełnienia:
Najbezpieczniej będzie, jeśli zbiornik będzie w połowie pełny. Po prostu załóż, że zbiornik to walec, zmierz wysokość i promień. Objętość walca oblicza się jako pi*r²*h. Weź połowę tej wartości, a wtedy zbiornik będzie w połowie pełny.
Będzie to dokładniejsze (i lepiej dostosowane do rzeczywistości), jeśli obliczysz tylko ten odcinek walca, który potrzebujesz.
W tym celu nawiń (rozwiniętą) taśmę, tak jak zawsze to robisz. Znajduje się on teraz gdzieś na zewnątrz puszki. Przez wewnętrzną stronę folii (czyli ostatni fragment wewnątrz szpuli) narysuj linię. Przecina ona łuk koła puszki. Długość linii określasz za pomocą kątomierza (najłatwiej jest przyłożyć pionową linię przy „0” na mostku szpuli).
Linia ta wraz z promieniem puszki tworzy trójkąt równoramienny (dwa razy promień, raz „linia”). Na tej podstawie obliczasz kąt, jaki tworzą między sobą dwa promienie (twierdzenie sinusoidalne), a następnie za pomocą wzoru („kąt” sin(„kąt”)*(r²/2) otrzymujesz pole wycinka koła. Pomnożenie tego wyniku przez wysokość zbiornika daje wymaganą objętość. Jeśli obliczenia długości wykonuje się w centymetrach, wynik praktycznie od razu wychodzi w ml :-)
W razie potrzeby dostosuj do minimalnych ilości wywoływacza, w każdym razie dodaj trochę „na pewność” i spokojny sen.
Mam nadzieję, że to pomoże, pozdrawiam,
Franz
PhilippReichmuth
Cześć Franz,
dzięki. W przerwie obiadowej wymyśliłem wzór na wycinkę koła w postaci ((\pi * kąt/360) - (sin(kąt)/2)) * r. To w sumie logiczne i zgadza się z twoim podejściem w radianach:(trzeba trochę doliczyć na wystającą część pokrywy i na płyn w spirali.
W którą stronę mam włożyć spiralę? Intuicyjnie włożyłbym ją tak, żeby płyn wkręcał się do spirali, a nie z niej wypływał, czy się mylę, czy to nie ma znaczenia?
Philipp
cfb_de
Cześć Philipp,
jak już wspomniałem, nie stosuję rotacji. Jednak kierując się intuicją, również skłaniałbym się ku rotacji „w kierunku do środka”.
Z drugiej strony nie może to być aż tak istotne, ponieważ „prawdziwe” procesory rotacyjne zmieniają kierunek obrotów.
Ale – jak już wspomniałem – nie stosuję rotacji, tylko snuję domysły.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Wolf_XL
Cześć Philipp,
Używam Durst Comot do wywoływania filmów już od dobrych dwudziestu lat – w 90% w połączeniu z Jobo 1236. Jak dotąd żadnych problemów...
Zazwyczaj stosuję wywoływanie rotacyjne w przypadku kombinacji, gdzie czas wywoływania metodą przechylania przekraczałby 15 minut. Ponieważ zazwyczaj wiąże się to również z dużym rozcieńczeniem, w moich zastosowaniach zmniejszenie ilości wywoływacza zazwyczaj nie wchodzi w grę – po prostu nie osiągnęłbym minimalnej ilości koncentratu wywoływacza... Przy ustalaniu ilości wywoływacza w przypadku wywoływania rotacyjnego kierowałbym się z jednej strony tą wartością, a z drugiej – choć jest to moja subiektywna opinia – dbałbym o to, aby w poziomej kasecie wywoływacza poziom płynu odpowiadał mniej więcej promieniu kasety.