Oliver
Ahoj
Včera jsem vyvolal starý film Agfa Super 8 na černobílý negativ. Až na to, že emulze byla mírně nažloutlá, bylo všechno super! Ochrana proti světelným kruhům se rozpustila na 100 %. Vše v pořádku
Dnes jsem chtěl vyvolat zbývajících 7 metrů filmu. Tak jdeme na to:
1. Dokumol 1+10, 14 minut
2. Oplach 3 min.
3. Bělení 8 min. (100 ml 10% kyseliny sírové, 900 ml vody, 2 g manganistanu draselného)
4. Oplach 3 min.
5. Čištění (Foma Cleaner 1+10) 4 min.
6. Oplach 2 min.
7. Meziprojev ve vodě 1 min.
8. Druhé vyvolání 9 min. (se směsí z 1. vyvolání)
9. Oplachování 3 min.
10. Fixace 4 min. (Tetenal Superfix 1+8)
11. Oplachování 10 min.
Otevřel jsem Lomotank a nejdřív jsem se pozvracel! Ochrana proti světelným kruhům se od filmu oddělila jen asi ze 70 %. (Na rozdíl od vyvolání negativu. Tam se oddělila na 100 %.) Navíc jsem už oddělil emulzi na okraji filmu a bylo to jasné!?!?!?!?! Co jsem pokazil? Nemám tušení? Při vyvolávání negativů jsem použil první vývojku při teplotě cca 30 °C, při reverzním vyvolávání při 20 °C. Mohlo by to být tím, že se ochrana proti světelným okrajům lépe oddělila?
Proč je emulze částečně pryč? Zbytek se dá bez problémů setřít prsty!
Může to být tím, že se film E6 vyvolává při 38 °C a ochrana proti světelným kruhům se odloučí snadněji než při 20 °C?
Ale proč je emulze pryč na okraji?
S pozdravem
Oliver
Gast
Ahoj Olivere,
je to ganz jednoduché:
hodit „starý“ film do lázně, do které vlastně nepatří, a to při jakýchkoli teplotách – to se nejdřív zkouší na zkušebním kousku, a ne na 7 metrech.
Řekl bych, že to s vyvoláním negativu byla prostě náhoda.
Pro standardní procesy existují sice pokyny výrobce a empirické hodnoty, ale pro E6, u kterého kdo ví, jak a jak dlouho ležel?
Neříkám, že to nemůže fungovat, ale než přijdeš na to, jak na to, budeš asi muset obětovat ještě pár úseků.
Pozdravy
Martin
Oliver
Tak, zkusil jsem to ještě jednou.
Ochranu proti světelným skvrnám lze během prvního vyvolání zcela odstranit.
Poté následuje bělení a čištění. Doba oplachování jsem zkrátil na 1 minutu.
Když si film po vyčištění prohlížím, má, jak má, bělavé až béžové zbarvení. Tato emulze se však částečně odlepila od nosného filmu! Pod touto emulzí je vidět slabý obraz.
Kdybych teď vyvolal podruhé, bylo by to ideální, ale ta bělavá, béžová hmota sice zčerná, ale k ničemu mi to není, když se odlepuje od nosiče!!!
Kdo už někdy vyvolával E6 na černobílý reverzní film?
S pozdravem
Oliver
Oliver
Dobrý den,
bylo mi řečeno, že mám připravit slabší bělicí lázeň:
50 ml 10% kyseliny sírové + 2 g manganistanu draselného + 950 ml vody.
Dříve:
100 ml 10% kyseliny sírové + 2 g manganistanu draselného + 900 ml vody.
První vyvolání také jen 5 minut s Dokumolem!
Má ještě někdo nějaký nápad???
S pozdravem
Oliver
Gast
Kdo už někdy vyvolával film E6 jako černobílý reverzní?
[right][post="4514"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Já ne, ale proč pořád píšeš o nějakém „E6“. Dál nahoře přece píšeš, že chceš vyvolat film Agfa Super 8. Je to Moviechrome, nebo ne? Pokud ano, tak ten film přece není pro E-6.
Oliver
Ahoj Alexandře,
Jedná se o film Agfa Moviechrome. Tento film lze vyvolat i pomocí chemikálií pro proces E-6. Nedokážu však říct, jaké chemikálie nebo jaký proces jsou pro film Moviechrome určeny.
Film Moviechrome lze bez problémů vyvolat jako černobílý negativ, ale při vyvolání jako diazochromát se emulze poškodí!
S pozdravem
Oliver
MirkoBoeddecker
V zásadě platí pro Agfu totéž, co pro ADOX (viz moje četná varování ohledně filmů efke/ADOX): čím vyšší teplota, tím větší riziko odlupování emulze!
K tomu se přidává ještě pohyb.
Používáš náhodou teplou vodu a vysoký tlak při promývání, nebo s Lomo Tankem manipuluješ poněkud temperamentně (vím, že by se to vlastně nemělo...)?
Zkusil jsi někdy Hüter?
Pokud používáš mezipromývání, nezapomeň, že se tím prodlužují časy!
S pozdravem,
Mirko
Oliver
Ahoj Mirko, díky
Zkusil jsem ještě jednou testovací proužek při 20 °C a ochrana proti světlu se úplně rozpustila. A proužek vypadal na konci procesu úplně stejně mizerně. Zkusil jsem také zředit bělicí lázeň. Tedy 50 ml 10% kyseliny sírové na 950 ml vody + manganistan draselný.
Všiml jsem si ale, že testovací proužek měl po cca 6 minutách v Dokumolu 1+10 už malé bílé tečky.
Ano, vložku do Lomotanku lze silně pohybovat/otáčet.
Udělal jsem ještě jeden testovací proužek a film jsem hýbal co nejméně a bylo to o něco lepší.
Lázeň s octem, hmmm. Někde jsem to četl v souvislosti s Agfa SCALA, i jak si ji připravit sám...
S pozdravem
Oliver