Oliver
Witam
Wczoraj wywołałem starą czarną i białą kliszę Agfa Super 8 na negatyw. Poza tym, że emulsja miała lekko żółtawy odcień, wszystko było w porządku! Osłona przeciwhalogenowa rozpuściła się w 100%. Wszystko jak należy
Dzisiaj chciałem wywołać pozostałe 7 metrów taśmy metodą odwróconą. A więc do dzieła:
1. Dokumol 1+10 przez 14 minut
2. Płukanie 3 min.
3. Wybielanie 8 min. (100 ml kwasu siarkowego 10%, 900 ml wody, 2 g nadmanganianu potasu)
4. Płukanie 3 min.
5. Czyszczenie (Foma Cleaner 1+10) 4 min.
6. Płukanie 2 min.
7. Naświetlanie pośrednie w wodzie 1 min.
8. Drugi etap wywoływania 9 min. (mieszanką z pierwszego etapu wywoływania)
9. Płukanie 3 min.
10. Utrwalanie 4 min. (Tetenal Superfix 1+8)
11. Płukanie 10 min.
Otworzyłem Lomotank i najpierw zwymiotowałem! Osłona przed efektem halo oddzieliła się od filmu tylko w około 70%. (W przeciwieństwie do wywoływania negatywów. Tam oddzieliła się w 100%.) Poza tym już wcześniej oddzieliłem emulsję na krawędzi filmu i było jasno!?!?!?!?! Co zepsułem? Nie mam pojęcia? Podczas wywoływania negatywów użyłem pierwszego wywoływacza o temperaturze ok. 30°C, a podczas wywoływania odwracalnego – 20°C. Czy to mogło być przyczyną, że osłona przeciwhalogenowa oddzieliła się lepiej?
Dlaczego emulsja częściowo zniknęła? Resztę można bez problemu usunąć, przecierając palcami!
Czy może to wynikać z tego, że film E6 wywołuje się w temperaturze 38°C, a warstwa chroniąca przed efektem halo oddziela się łatwiej niż w temperaturze 20°C?
Ale dlaczego emulsja zniknęła na krawędziach?
Z poważaniem
Oliver
Gast
Cześć Oliver,
to proste:
wrzucenie „starego” filmu do kąpieli, do której tak naprawdę nie pasuje, i to w dowolnej temperaturze – najpierw robi się to na próbnym kawałku, a nie na 7 metrach.
Powiedziałbym, że to z wywołaniem negatywu to po prostu szczęście.
W przypadku standardowych procesów istnieją przecież wytyczne producenta i wartości empiryczne, ale co z E6, który leżał Bóg wie jak i jak długo?
Nie twierdzę, że to nie może się udać, ale zanim się nauczysz, jak to robić, prawdopodobnie zniszczysz jeszcze kilka fragmentów.
Pozdrawiam
Martin
Oliver
No to spróbowałem jeszcze raz.
Podczas pierwszego wywoływania udało się całkowicie usunąć efekt halo.
Następnie wybielanie i czyszczenie. Skróciłem czas płukania do 1 minuty.
Kiedy oglądam film po czyszczeniu, ma on, tak jak powinno być, białawy, beżowy odcień. Jednak ta emulsja częściowo odkleiła się od podłoża! Pod tą emulsją widać słaby obraz.
Gdybym teraz wywołał po raz drugi, byłoby idealnie, ale ta białawy, beżowa masa również staje się czarna, co jednak nic mi nie daje, jeśli odrywa się od podłoża!!!
Kto z was wywoływał już film E6 jako odwracalny czarno-biały?
Pozdrawiam
Oliver
Oliver
Witam
Powiedziano mi, że powinienem przygotować słabszy roztwór do kąpieli wybielającej:
50 ml 10% kwasu siarkowego + 2 g nadmanganianu potasu + 950 ml wody.
Poprzednio:
100 ml 10% kwasu siarkowego + 2 g nadmanganianu potasu + 900 ml wody.
Pierwsze wywołanie również tylko 5 minut z Dokumolem!
Kto ma jeszcze jakiś pomysł???
Pozdrawiam
Oliver
Gast
Kto z was wywoływał już film E6 jako czarno-biały odwracalny?
[right][post="4514"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Ja nie, ale dlaczego ciągle piszesz o „E6”? Wyżej piszesz przecież, że chcesz wywołać film Agfa Super 8. Czy to Moviechrome, czy nie? Jeśli tak, to ten film nie jest chyba przeznaczony do E-6.
Oliver
Cześć Alexander,
To film Agfa Moviechrome. Film ten można wywołać również przy użyciu chemikaliów do procesu E-6. Nie potrafię jednak powiedzieć, jakie chemikalia lub proces są przeznaczone dla filmu Moviechrome.
Film Moviechrome bez problemu wywołuje się jako negatyw czarno-biały, ale przy wywoływaniu odwróconym emulsja ulega zniszczeniu!
Pozdrawiam
Oliver
MirkoBoeddecker
Zasadniczo w przypadku Agfy obowiązuje to samo, co w przypadku ADOX (zobacz moje liczne ostrzeżenia dotyczące filmów efke/ADOX): im wyższa temperatura, tym większe ryzyko odwarstwienia emulsji!
Do tego dochodzi jeszcze ruch.
Czy przypadkiem nie płuczesz ciepłą wodą pod wysokim ciśnieniem, albo czy nie kręcisz korbką w zbiorniku Lomo zbyt energicznie (wiem, że właściwie nie powinno się tego robić...)?
Czy próbowałeś już z filtrami Hüter?
Jeśli stosujesz filtry Hüter, nie zapomnij, że czasy naświetlania się wydłużają!
Pozdrawiam,
Mirko
Oliver
Cześć Mirko, dzięki
Zrobiłem jeszcze raz pasek testowy w temperaturze 20°C i osłona Lichhofa całkowicie się rozpuściła. A pasek pod koniec procesu wyglądał dokładnie tak samo kiepsko. Rozcieńczyłem też kąpiel wybielającą. Czyli 50 ml 10-procentowego kwasu siarkowego na 950 ml wody + nadmanganian potasu.
Zauważyłem jednak, że pasek testowy po około 6 minutach w Dokumol 1+10 miał już małe białe kropki.
Tak, można energicznie poruszać/obracać wkładem Lomotanke.
Zrobiłem jeszcze jeden pasek testowy, poruszając filmem jak najmniej, i było trochę lepiej.
Kąpiel magnezowa, hmmm. Czytałem gdzieś o tym w związku z filmem Agfa SCALA, również o tym, jak ją samodzielnie przygotować...
Pozdrawiam
Oliver