Gast
Dobrý den,
mám problém s barytovým papírem Fomabrom. V katalogu se píše, že má být podobný starému papíru OrWo a že se s ním dá pracovat i při žlutozeleném osvětlení. Když jsem to tak zkusil, celý zkušební proužek byl najednou úplně černý, i když expozice byla zvolena poměrně krátká – v krocích po dvou sekundách při cloně 8 a 13×18 s 75W lampou. Rozumné výsledky se dostavily až v absolutní tmě. Ale i tam jsem se dostal na dobu asi dvou sekund, což naznačuje velmi vysokou citlivost.
Následně jsem ve tmě vložil celý list, abych jej provedl expozici po dobu dvou sekund, a vyrovnal jsem jej s předřazeným červeným filtrem.
Výsledek byl špatný. Objevily se duchové obrazy a fotografie byla příliš tmavá, jako by byla již předexponována při vyrovnávání přes červený filtr.
Je možné, že Fomabrom není správně ortochromaticky senzibilizován? Na filtru to být nemůže, protože všechny ostatní papíry (Agfa, Ilford) se nezastínily.
Jak to mám zpracovat?
S pozdravem
Thomas G.
RomanJRohleder
Thomasi,
v technickém listu k filmu Fomabrom se o osvětlení Duka uvádí:
„S filmem FOMABROM je třeba manipulovat a zpracovávat jej pod žlutohnědým, červeným nebo oranžovým
bezpečnostním osvětlením s filtry (například Ilford 902, Osram Duka 50, Durst Sanat, Kodak
OC, Agfa G7, Agfa Y7J atd.) v kombinaci s 15W žárovkou. Přímé světlo musí být rozptýleno vložením matného skla. Vzhledem ke své vysoké citlivosti by FOMABROM neměl
být vystaven tomuto bezpečnému osvětlení déle než 3 minuty a 10 minut ve
vzdálenosti 0,5 metru, respektive 1 metru.“
Takže: žádné žlutozelené světlo a vždy postupujte opatrně.
Udělejte si pořádný test s clonou podle „Multigrade-Handbuch“ od Ilfordu:
<http://www.phototec.de/pdf/im-handbuch.pdf>
Roman
ChristianKolinski
Ahoj Thomasi,
Na filtru to být nemůže, protože všechny ostatní papíry (Agfa, Ilford) se nezamlžily.
Ať to jen neslyší náš hostitel, ten by se na tebe vrhl.
K tomuto tématu je totiž v katalogu a na webu vyhrazena samostatná stránka, podívej se:
http://fotoimpex.de/Technik/Fehlersuche/fehlerswpapiere.html
a strana 4 v aktuálním katalogu.
Papíry Foma potřebují červenou. Nejlépe tmavě červenou. Nebo vůbec žádné světlo Duka.
Christian
SamuliSchielke
Milý Thomasi,
sám často používám Fomabrom a nikdy jsem s ním neměl žádné problémy. Obecně řečeno by ani papír, ani světlo neměly představovat problém. Alespoň obecně vzato ne. Ačkoli to výrobce v technickém listu nedoporučuje, Fomabrom lze zřejmě zpracovávat pod zelenožlutým světlem Duka. Papír by však měl krátkodobé působení zelenožlutého světla vydržet, kritické to začíná být až po více než 5 minutách, tedy zejména při výrobě lith printů nebo při použití pomalých teplotónových vývojek.
Myslím, že existují dvě možné příčiny chyby.
1. Osvětlení tvé temné komory je velmi jasné a/nebo červený filtr tvého zvětšovacího přístroje není dostatečně červený. Nebo tvůj zvětšovací přístroj vydává tolik rozptýleného světla, že papír (Fomabrom je přece jen opravdu rychlý) je jím zastíněn (to by samozřejmě nevysvětlovalo stínové obrazy). To by ale muselo být velmi jasné, protože já jsem takové problémy nikdy neměl.
2. Papír v balení je poškozený, buď tím, že byl otevřen ve špatném osvětlení, nebo byl nesprávně skladován, či podobně. Koupil jsi ten papír nový od Mirka nebo přes eBay? Jaké je číslo šarže? To budeš potřebovat, abys zjistil, zda jiné balíčky ze stejné šarže vykazují stejný problém.
Zda je to způsobeno světlem nebo papírem, snadno zjistíš buď pomocí testu na závoj, nebo tak, že v naprosté tmě vyndáš z balení proužek papíru, vyvoláš ho, zastavíš, zafixuješ a teprve poté rozsvítíš světlo. Pokud papír není úplně bílý, platí bod 2, pokud ano, může platit obojí.
Testování se vyplatí, protože Fomabrom je krásný a obecně snadno zpracovatelný a dobře se s ním pracuje. Hodně štěstí,
Samuli
Gast
Rolande,
to doufám, že ne; zmíněný Agfa G7 je žlutozelený, u mě to s tím filtrem funguje.
Možná si u Fomy něco vymysleli, aby ušetřili náklady, jako když citlivíme multigrade a pevnou gradací stejně, ale zapomněli to napsat na obal, proč ne.
Možná máš v krabici omylem i variantu Variokontrast.
Roland
SamuliSchielke
Ahoj Rolande a Thomasi,
Je velmi nepravděpodobné, že by tam byl Variokontrast, protože ten se na trhu ještě pořádně neprosadil. Ale pokud mi řekneš, zda je papír normální nebo tvrdý, matný nebo lesklý a jaké je číslo šarže, mohu určitě zkontrolovat, zda mám stejnou šarži na skladě (pokud je papír nový, nebylo by to nepravděpodobné) a jak se u mě chová.
S pozdravem
Samuli
Gast
Díky za odpovědi.
Tu domněnku ohledně lampy Duka raději rychle vezmu zpět, ještě se chci trochu dožít. ;)
Nicméně, ve skutečnosti se k pevným gradacím sahá právě proto, aby bylo možné použít zelenkavé světlo, které je podle mého názoru příjemnější než červené.
Ale i když to pominu, nikdy jsem neslyšel, že by červený filtr přidaný k zvětšovacímu přístroji Durst tak zakrýval fotografický papír, že by vznikaly duchové. Má s tím někdo zkušenosti?
Možná bych měl trochu více riskovat a vrátit se k barytovému papíru z Leverkusenu??? :(
Pozdrav
Thomas G.
ChristianKolinski
Thomas:
I filtry stárnou, vyblednou, poškrábou se atd.
Jak starý je ten zvětšovací přístroj? Možná stačí kousek
DC-Fixu červeného nebo Rubylithu – nalepený na starý filtr – a tvůj problém bude vyřešen.
Gast
Dobrý den,
opravdu je to tím filtrem. Po expozici papíru, na který byla položena mince, se tato již po 45 sekundách při cloně 8 zřetelně zviditelnila, zatímco laboratorní lampa nevytvořila žádný závoj ani po pěti minutách.
Je to ale zvláštní, ten papír Foma musí být asi obzvláště citlivý, že?....
Proto se ptám: Co je to „DC-Fix rot“ nebo „Rubylith“? A kde se to dá sehnat?
Děkuji za odpověď.
Thomas G.
ChristianKolinski
Ahoj Thomasi,
Rubylith je průhledná červená lepicí fólie, která se používá v grafice k maskování tiskových předloh a podobně. Jednoduše ji použij jako náhradu za starý filtr.
Zkus také zkontrolovat, jestli z zvětšovacího přístroje neuniká rozptýlené světlo – třeba se tam něco posunulo nebo osvětlený clonový kroužek zvětšuje obraz.
Christian
Gast
Ahoj,
kde se dají koupit jednotlivé listy Rubylithu? Taky by mě to zajímalo, abych si mohl zakrýt monitor a mít tak v temné komoře počítač.
Anthony