Gast
Witam,
Mam problem z papierem barytowym Fomabrom. W katalogu jest napisane, że ma on być podobny do starego papieru OrWo i że można go naświetlać również w świetle żółto-zielonym. Kiedy to zrobiłem, nagle cały pasek próbny stał się całkowicie czarny, mimo że naświetlanie w krokach co dwie sekundy przy przysłonie 8 i lampie 75 W przy formacie 13 x 18 cm było dość krótkie. Rozsądne wyniki uzyskałem dopiero w całkowitej ciemności. Jednak nawet wtedy czas naświetlania wyniósł około dwóch sekund, co wskazuje na bardzo wysoką czułość.
Następnie w ciemności włożyłem cały arkusz, aby przeprowadzić naświetlanie przez dwie sekundy i wyrównałem go przy założonym filtrze czerwonym.
Wynik był zły. Pojawiły się obrazy-duchy, a zdjęcie było o wiele za ciemne, jakby zostało wstępnie naświetlone już podczas wyrównywania przez filtr czerwony.
Czy to możliwe, że papier Fomabrom nie jest odpowiednio uczulony ortochromatycznie? Nie może to wynikać z filtra, ponieważ wszystkie inne papiery (Agfa, Ilford) nie wykazały zamglenia.
Jak mam go przetworzyć?
Pozdrawiam
Thomas G.
RomanJRohleder
Thomas,
W karcie charakterystyki filmu Fomabrom na temat oświetlenia Duka napisano:
„Film FOMABROM należy obsługiwać i wywoływać w żółto-brązowym, czerwonym lub pomarańczowym
oświetleniu bezpieczeństwa z filtrami (na przykład Ilford 902, Osram Duka 50, Durst Sanat, Kodak
OC, Agfa G7, Agfa Y7J itp.) w połączeniu z żarówką o mocy 15 W. Bezpośrednie światło należy rozproszyć, stosując matowe szkło. Ze względu na wysoką czułość FOMABROM nie powinien
być wystawiony na działanie tego oświetlenia bezpieczeństwa dłużej niż 3 minuty i 10 minut przy
odległości odpowiednio 0,5 metra i 1 metra”.
A więc: żadnych żółto-zielonych odcieni i zawsze zachowaj ostrożność.
Zrób porządny test zasłony zgodnie z „Podręcznikiem Multigrade” firmy Ilford:
<http://www.phototec.de/pdf/im-handbuch.pdf>
Roman
ChristianKolinski
Cześć Thomas,
To nie może być wina filtra, bo wszystkie inne papiery (Agfa, Ilford) nie miały zamglenia.
Tylko nie pozwól, żeby nasz gospodarz usłyszał tę uwagę, bo rzuci się na ciebie.
Na ten temat jest specjalna strona w katalogu i w Internecie, zajrzyj tutaj:
http://fotoimpex.de/Technik/Fehlersuche/fehlerswpapiere.html
oraz strona 4 w aktualnym katalogu.
Papiery Foma wymagają czerwieni. Najlepiej ciemnoczerwonej. Albo w ogóle bez światła Duka.
Christian
SamuliSchielke
Drogi Thomasie,
sam często używam Fomabromu i nigdy nie miałem takich problemów. Ogólnie rzecz biorąc, ani papier, ani światło nie powinny stanowić problemu. Przynajmniej w ujęciu ogólnym. Chociaż producent w karcie technicznej tego nie zaleca, Fomabrom można prawdopodobnie wywoływać pod zielono-żółtym światłem Duka. Papier powinien jednak wytrzymać krótkie naświetlanie w świetle zielono-żółtym; sytuacja staje się krytyczna dopiero po ponad 5 minutach, zwłaszcza w przypadku wykonywania lith printów lub stosowania wolno działających wywoływaczy o ciepłej tonacji.
Myślę, że istnieją dwie możliwe przyczyny błędu.
1. Oświetlenie w Twoim laboratorium jest bardzo jasne i/lub filtr czerwony w Twoim powiększalniku nie jest wystarczająco czerwony. Albo Twój powiększalnik emituje tyle światła rozproszonego, że papier (Fomabrom jest przecież naprawdę szybki) ulega zamgleniu (co oczywiście nie wyjaśniałoby cieni). Musiałoby to jednak być bardzo jasne, ponieważ nigdy nie miałem takich problemów.
2. Papier w opakowaniu jest uszkodzony, albo przez to, że opakowanie zostało otwarte w niewłaściwym oświetleniu lub było źle przechowywane, albo coś w tym rodzaju. Czy kupiłeś ten papier jako nowy od Mirko lub na eBayu? Jaki jest numer partii? Będziesz go potrzebował, aby sprawdzić, czy inne opakowania z tej samej partii mają ten sam problem.
Łatwo sprawdzisz, czy przyczyną jest światło, czy papier, wykonując test zamglenia albo wyjmując pasek papieru z opakowania w całkowitej ciemności, wywołując go, zatrzymując, utrwalając, a dopiero potem włączając światło. Jeśli papier nie jest całkowicie biały, mamy do czynienia z przypadkiem 2., a jeśli jest, przyczyną może być jedno i drugie.
Warto to sprawdzić, bo Fomabrom to piękny, ogólnie łatwy w obróbce i łagodny papier. Powodzenia,
Samuli
Gast
Roland,
Nie chciałbym w to wierzyć, wspomniany Agfa G7 ma barwę żółto-zieloną, u mnie działa z tym filtrem.
Może w firmie Foma wymyślili coś, żeby zaoszczędzić na kosztach, na przykład wywoływanie filmów multigrade i o stałej gradacji w ten sam sposób, ale zapomnieli to napisać na opakowaniu – czemu nie.
Może przypadkiem masz w pudełku wersję Variokontrast.
Roland
SamuliSchielke
Cześć Roland i Thomas,
To bardzo mało prawdopodobne, żeby zawierał Variokontrast, bo ten produkt jeszcze nie trafił na rynek. Ale jeśli powiesz mi, czy papier jest zwykły czy twardy, matowy czy błyszczący oraz jaki jest numer partii, na pewno sprawdzę, czy mam tę samą partię w magazynie (jeśli papier jest nowy, nie byłoby to niczym niezwykłym) i jak się u mnie zachowuje.
Pozdrawiam
Samuli
Gast
Dziękuję za odpowiedzi.
Szybko wycofam się z przypuszczenia o lampie Duka – w końcu chcę jeszcze trochę pożyć. ;)
Niemniej jednak zazwyczaj sięga się po filtry stałe właśnie po to, by móc korzystać z zielonkawego światła, które moim zdaniem jest przyjemniejsze niż światło czerwone.
Ale nawet pomijając to, nigdy nie słyszałem, żeby filtr czerwony dołączony do powiększalnika Dursta tak zamazywał papier fotograficzny, że powstają obrazy-duchy. Czy ktoś miał już takie doświadczenia?
Może powinienem jednak trochę bardziej zaszaleć i wrócić do papieru barytowego z Leverkusen??? :(
Pozdrawiam
Thomas G.
ChristianKolinski
Thomas:
Filtry też się starzeją, blakną, rysują itp.
Jak stary jest ten powiększalnik? Być może wystarczy zwykły kawałek
DC-Fix czerwony lub Rubylith – przyklejony do starego filtra – aby rozwiązać twój problem.
Gast
Witam,
Rzeczywiście chodzi o filtr. Po naświetleniu papieru, na którym leżała moneta, obraz wyłonił się wyraźnie już po 45 sekundach przy przysłonie 8, podczas gdy lampa laboratoryjna nawet po pięciu minutach nie spowodowała powstania zamglenia.
To jednak dziwne, czyżby papier Foma był wyjątkowo czuły?....
Stąd moje pytanie: co to jest „DC-Fix rot” lub „Rubylith”? i gdzie można coś takiego dostać?
Dziękuję za odpowiedź.
Thomas G.
ChristianKolinski
Cześć Thomas,
Rubylith to przezroczysta czerwona folia samoprzylepna, stosowana w grafice do maskowania matryc drukarskich itp. Po prostu zastąpi stary filtr.
Sprawdź też, czy nie ma rozproszonego światła z powiększalnika – może coś się przesunęło albo oświetlony pierścień przysłony powiększa obraz.
Christian
Gast
Cześć,
gdzie można kupić pojedyncze arkusze rubylitu? Też bym się tym zainteresował, żeby przykryć ekran i móc mieć komputer w ciemni.
Anthony