Gast
Witam!
Jako „stary” fotograf formatu 6×6 zastanawiam się, gdzie można niedrogo wykonać powiększenia kolorowe w formacie 18×18 lub 20×20.
Zapytania w Weimarze (była NRD), a więc w pobliżu miejsca powstania Pentacona 6, zakończyły się negatywnymi doświadczeniami.
Cytat: „To już historia”…
Proszę o informacje, gdzie można znaleźć laboratoria, które wykonują to za rozsądną cenę (nie 3 euro za arkusz!).
Pozdrawiam
Roland z Salzburga
MirkoBoeddecker
Roland,
3 € za arkusz to z pewnością nie jest odpowiednia cena :(
Wykonanie porządnego, ręcznie robionego wydruku kolorowego zajmuje około 15–20 minut, a czarno-białego nieco mniej, dlatego jego koszt nie może być niższy niż 9–15 €.
Czarno-białe są nieco prostsze. U nas są dostępne od 3,50 € za zdjęcie (ale nie na długo, wkrótce będziemy musieli znacznie dostosować ceny), przy czym oczywiście ze względu na format papieru zawsze mniejszy bok jest kwadratowy.
To z pewnością jeszcze nie koniec. Jest to po prostu profesjonalny format, podobnie jak cały łańcuch przetwarzania pod względem ceny i wydajności.
W przeciwnym razie zawsze pozostaje opcja samodzielnego wykonania.
Obecnie kolor można przetwarzać w kasecie – prawie tak samo jak czarno-białe zdjęcia.
Pozdrawiam,
Mirko
Wolf_XL
...no cóż, już kiedyś zlecałem w Schleckerze powiększenia kolorowe w tym formacie z negatywów 6x6 – oczywiście nie można się tam spodziewać jakości odbitek ręcznych – ale nie były aż tak złe. Poza tym zasada jest taka: jakość ma swoją cenę albo trzeba się zająć tym samemu...
Pozdrawiam
Wolf
Sandmann1978
Czy to działa w Schleckerze?
Chodzi mi o to, że nie masz kogo o to zapytać. A ja też nie wiem, co miałbym wtedy zaznaczyć.
Słyszałem kiedyś, że to podobno działa też w DM, ale u nas nie ma takich sklepów.
Wolf_XL
...w Schleckerze to bardzo proste – w lewym dolnym rogu koperty zamówienia można zaznaczyć opcję „Życzenie specjalne”, a obok jest miejsce na wpisanie tekstu. Zawsze wpisuję tam krótko, czego potrzebuję, np. film zwojowy 120, 13x13... Robiłem to bez problemów zarówno w przypadku formatów 6x6, jak i 4,5x6 oraz 6x9.
Sandmann1978
Głupie pytanie:
Ile to mniej więcej kosztuje? Do tej pory pytałem tylko w lokalnych sklepach fotograficznych, a tam ceny są dość wysokie.
Czarno-białe zdjęcia robię sam, ale interesują mnie właśnie kolorowe.
Wolf_XL
...odbitka w formacie 18x18 kosztuje tyle samo, co odpowiadająca jej odbitka w formacie 18x24. Cennik jest wywieszony w Schleckerze – nie pamiętam go na pamięć.
hambo
Cześć. Nie do końca rozumiem ten problem. Nawet w dużych sieciach, gdzie prawie wyłącznie oferują CEWE Color, nadal obowiązuje zasada, że „format do 6x9 to amatorska robota”. Więc wszystkie możliwe rozmiary do 60x60 powinny kosztować tyle samo, co w KB. Po prostu bez zbędnych pytań, bo personel w drogeriach (a raczej sklepach z mydłami :( ) i tak nie ma pojęcia o fotografii, więc wrzuć do torby i gotowe. Dzięki nowoczesnym wielkoformatowym drukarkom z kompensacją kontrastu uzyskasz całkiem zadowalające wyniki.
Pozdrawiam, Hambo