wschwetz
Ahoj,
už nějakou dobu mám problémy s nastavením Adox MCP v Heiland Splitgrade. Mám pocit, že nastavení a papír spolu moc nesouvisí. Momentálně vyvolávám v N113, kde se stejně vždycky musí provádět kratší expozice. Ale při nastavení Adox MCP je to spíš o celou clonu kratší. To se mi zdá jako dost velký rozdíl. Změnil se papír od poslední kalibrace firmou Heiland? Je to už pár let. S MCC tyto problémy nemám.
Bylo by fajn, kdyby se k tomu Mirko mohl vyjádřit.
Když už jsme u tématu Heiland Splitgrade: Může mi někdo vysvětlit rozdíl mezi kanály Splitgrade Foma Variant III RC a Foma Variant 311 RC? Na webových stránkách Foma se tento papír jmenuje Fomaspeed Variant III a v obchodě FOTOIMPEX Foma Variant 311. Jaké nastavení tedy patří k papíru, který se momentálně prodává? Dotaz u Heilandu bohužel nepřinesl žádné objasnění. Ví někdo něco?
Wilfried
Wolf_XL
...to mohu potvrdit – už nějakou dobu u sebe pozoruji stejný jev. Mohlo by to snad souviset s tím, že nastavení Splitgrade je stále kalibrováno na papír z první série a mezitím se prodává už jen papír z nové série? Podle mého názoru už není správná ani gradace – sice není tak daleko od ideálu jako u časopisů, ale podle mě je trochu příliš měkká.... Můj vývojka je rovněž N113.
€
P.S. Můj papír:
€
300 listů 8x10 palců, objednáno 1. 6. 2015
250 listů 13x18, objednáno 26. 8. 2015
wschwetz
Tak to nejsem jediný.
?
A ten papír je na kanál taky moc měkký.
Wolf_XL
... ale mohlo by to být také způsobeno poslední aktualizací Splitgrade – v tom případě by Mirko nebyl ten správný kontakt... Zkusím si vzpomenout, kdy jsem nainstaloval poslední aktualizaci. Bohužel na stránkách Heiland sice najdu kompletní historii softwaru, ale údaje o tom, kdy byly tyto změny provedeny, tam bohužel chybí...
wschwetz
Kanál Adox MCP 310 existuje od verze 2.7 a ten jsem si uložil do počítače s datem březen 2011. V historii jsem nenašel žádnou zmínku o nové kalibraci. Od té doby tedy uplynulo pět let.
?
Navíc: pokud papír a Splitgrade již nejsou vzájemně sladěny, ať už z jakýchkoli důvodů, nemohu již používat Heiland – ani příslušný papír. Fotografický papír se stal příliš drahým na to, abych ho plýtval na nepovedené zvětšeniny a/nebo úpravy. Na zdlouhavé testování je mi také škoda času stráveného v temné komoře. K tomu jsem si přece jen pořídil Splitgrade, který není zrovna levný.
highscore
No.
Jsem rád, že můžu využít Wallnerovu věž. :spudnikwaving:
Můžu tam sice nastavit jen dva dokumenty, ale nastavení můžu kdykoli změnit :spudnikcoinflip:
highscore
Ahoj, to jsem zase já.
Tentokrát s malou radou.
V návodu k obsluze zařízení Heiland na straně 22 (Obecná korekce času a gradace)
je přece popsáno, jak můžete trvale zadávat korekce pro jednotlivé druhy papíru, a to v krocích po 1/10 clony.
Wolf_XL
...to dělám taky – ale jen víceméně podle citu a ne na základě reprodukovatelné řady měření. Byl bych proto raději, kdybych prostřednictvím aktualizace dostal zpět kanál MCP, na kterém bych nemusel sám nic ladit...
highscore
Ahoj Wolfe,
No, ta funkce je asi od toho, aby se daly korigovat odchylky v jednotlivých odlitcích.
Mám za to, že to, co tam Heiland uvádí, je průměrná hodnota.
Na druhou stranu bude mít pravděpodobně velký vliv i použitý zvětšovací přístroj.
Neměl bych žádné výčitky s tím si pohrát. Zvlášť když lze kdykoli obnovit standardní hodnoty.
Jak jsem již řekl, používám věž Wallner.
Vezmu jakýkoli kontrastní negativ, vytisknu ho co nejlépe a nastavím otočné potenciometry na zjištěné časy. To vlastně vždycky funguje. U negativů, které nechci vyvolávat, je první výtisk často dobrý i tak, bez dalších korekcí.
PS: Ale rád bych si pořídil Heiland, kdybych náhodou narazil na nějaký levný.
Wolf_XL
...s věží Wallner jsem pracoval určitě dvacet let – když si na ni člověk zvykne, dokáže s ní dosáhnout opravdu hodně. Problém nevidím ani tak v určení přesného expozičního času – korekci lze provést i na základě rozsáhlých měřicích řad –, ale spíše v tom, že se něco změnilo v parametrech gradace, tedy v tom, s jakými hodnotami Y/M dosáhnu gradace X. Tam se to pak trochu komplikuje, protože mám několik možností korekce...
highscore
Hm, chápu.
S tím ale nemám dostatek zkušeností.
Z této diskuse mi jen vyplývá, že naše osobní nároky se zřejmě dost liší.
A já si (zatím) nedělám tu práci, abych u každého negativu určoval gradaci papíru.
Možnosti multigradu totiž vybízejí k „nečistému“ způsobu práce.
To bych však dělal, kdybych měl k dispozici, jako když jsem byl dítě, pouze pevné gradace.
Chtěl jsem jen poukázat na to, že „dokonalá“ Heilandova technika otevírá uživateli dveře k přizpůsobení systému vlastním potřebám.
Ale píšeš, že se parametry gradace změnily, takže pak asi nezbývá než přizpůsobit dobu vyvolávání negativu.
To je ale nepříjemné.
TR
Dobrý den, pokud se negativ vyvolá jinak, měřicí prvek systému Splitgrade to přece zohlední, respektive vykompenzuje. V tom přece spočívá smysl měření: pozitiv by vypadal stejně.
?
Mělo by být jasné, že systém jako Auto-Splitgrade může fungovat v automatickém režimu pouze tak dlouho, dokud jsou k dispozici aktuální údaje o aktuálních okrajích papíru. Je předvídatelné, že se u papírů časem něco změní. Buď pak bude k dispozici aktualizace, nebo si člověk musí najít opravu sám.
?
Bylo by však od výrobce papíru hezké, kdyby dodával odpovídající (aktuální) údaje pro Splitgrade. To by pro něj mohlo být dokonce ekonomicky výhodné.
Wolf_XL
?...Myslím, že by v tomto ohledu měla jednat spíše firma Heiland – výrobce papíru se sotva může sám starat o těch pár uživatelů papíru Splitgrade. Ti jsou totiž zákazníky firmy Heiland. Jak ale pana Heilanda znám, pokud by se dozvěděl o nějaké významné změně vlastností papíru, tyto změny by poměrně rychle zapracoval a zpřístupnil svým zákazníkům...
wschwetz
Přesně tak, bylo by skvělé, kdyby byly změny parametrů papíru oznámeny. A aby se hned zároveň sdělilo, v čem přesně se něco změnilo. A pokud by se pak společnost Heiland necítila povinna vydat aktualizaci, ležela by odpovědnost skutečně na Heilandu. Ale teprve tehdy. Ještě lepší by bylo sdělit, co a jak se změnilo oproti aktuálnímu nastavení Splitgrade, protože většinou máme ještě starší papír.
Co se týče tvrzení, že „výrobci papíru se nemohou starat o pár uživatelů Splitgrade“: FOTOIMPEX vyrábí své zvětšeniny na MCO/MCC sám pomocí Splitgrade, alespoň to tak píšou v obchodě: „vyrábíme zvětšeniny, které odpovídají v jasu a kontrastu tomu, co my, respektive počítač Heiland, považujeme za optimální“. Takže se dá zjistit, zda se parametry změnily a jak. Proč to tedy nesdělí?
Zopakuji: Velmi bych uvítal vyjádření od Mirka.
Jelikož starší šarže MCP nemají tento problém v takové míře jako moje poslední objednávka, spotřebuji to, co mám. A pak pravděpodobně papír vyměním. Cenový rozdíl oproti Ilfordu je už zanedbatelný a u Fomatone se tisk většinou podaří už na první pokus.
Wolf_XL
...tak, prošel jsem si teď svou historii objednávek:
?
Od roku 2009 jsem si tedy alespoň jednou ročně objednával MCP 310 a s kanálem MCP jsem si vždycky dobře rozuměl. Vždycky jsem ale musel trochu doladit nastavení – zda je to způsobeno přirozeným stárnutím emulze nebo kolísáním při vyvolávání negativů, to nechme stranou....
?
Ale odchylka citlivosti o jeden stupeň plus posun gradace od poslední objednávky je už dost výrazná – podle mého názoru to nelze vysvětlit jen přirozeným stárnutím nebo výkyvy v procesu vyvolávání negativů...
sputnik
?
Zopakuji to: Velmi bych uvítal vyjádření od Mirka.
?
?
?
Když jsem nedávno požádal o vysvětlení, proč MCC z úplně nového balení nemá ani co do vzhledu, ani co do parametrů a obrazového dojmu už moc společného s původním MCC (a to jsem si nevšiml jen já), byl můj příspěvek bez komentáře smazán.
No nic.
Z této reakce jsem v podstatě vyčetl víc než z vyhýbavé odpovědi.
Wolf_XL
... pomalu se i já dostávám do bodu, kdy mě to začíná rozčilovat... Nemám žádný problém s tím, že u produktu vyráběného v malosérii nemohu očekávat stejnou konzistenci kvality. Ale pokud různé osoby zjistí závažné odchylky, mělo by se tento problém řešit...
€
Prvním krokem by mohlo být prohlášení od Mirka – jinak totiž při mé příští objednávce papíru bude na objednávkovém lístku místo ADOXu Ilford nebo Foma...
MStache
Ahoj všichni,
tady je odpověď z laboratoře FOTOIMPEX.
Systém Heiland Splitgrade používám už nějakou dobu společně s papírem ADOX MCP a žádné výrazné změny jsem nezaznamenal. Tento přístroj používám v jistém smyslu jako náhradu za časově náročné zkušební proužky a naměřenou hodnotu pak pro finální expozici podle svého uvážení vlastně vždy trochu upravím. Při měření je také důležité vždy měřit části důležité pro obraz a neměřit extrémní hodnoty, jako jsou přeexponované světlé partie nebo velmi hluboké stíny, tedy to, co má být opravdu čistě bílé a hluboce černé, aby se nezískaly příliš tmavé, rozmazané snímky. Ale to jistě většina z vás tak i tak dělá. Velmi užitečný je také modul Splitgrade Comfort pro lepší předběžnou vizualizaci.
Po konzultaci s panem Büddeckerem se na papíru Adox MCP nic nezměnilo. Jsme také již v kontaktu s panem Heilandem, který brzy zkontroluje kalibraci papíru a v případě potřeby ji upraví prostřednictvím aktualizace softwaru.
S pozdravem,
Marc
Fotoimpex Berlin
MirkoBoeddecker
O tomto vlákně víme už od dnešního rána.
Marc už ostatně také odpověděl.
Samozřejmě jsme nic zásadního nezměnili. Kdybychom to udělali, ten papír by se prostě jmenoval MCP II. Proč ne?
Během výroby jsme také nezaznamenali žádné větší odchylky mezi jednotlivými šaržemi, ale měříme vždy hlavně mezi jednotlivými šaržemi, abychom zajistili především konzistentnost spojů.
Tento princip by již umožňoval, aby se v průběhu výroby (v současné době máme materiál z 9. série) kumulovaly drobné změny.
Počkejme tedy, co řekne Jürgen Heiland.
?
S pozdravem,
?
Mirko
MirkoBoeddecker
Že u výrobku vyrobeného v manufakturních podmínkách nemohu očekávat stejnou konzistenci kvality, s tím nemám žádný problém.
?
To není vlastní manufaktře. Vlastně je myšlenkou manufaktury právě návrat ke konstantní produkci tím, že se přejde na malý kotel a opět se vyrábí
průběžně (na rozdíl od Batch to Batch). U výrobků, které jsou pod extrémním cenovým tlakem, jako je MCP, to však bohužel není možné.
Malý kotel navíc pracuje podstatně přesněji, takže k menším výkyvům dochází samy od sebe.