monochrom
Ahoj všichni,
včera jsem poprvé nafotil film Maco PO 100c 135-36 na svůj Contax RX (s novými bateriemi!) a narazil jsem přitom na následující problémy:
Film se motorovým posunem nedal správně, resp. jen velmi těžko posunovat, což jsem poznal podle zvuků motoru, které zněly, jako by se trápil, a podle stále pomalejšího posunu. Po 30. snímku to můj fotoaparát nakonec vzdal a film sám od sebe převinul zpět. Poté jsem bez problémů nafotil dva filmy Ilford Delta 400 Professional 135-36. Jelikož jsem s tímto fotoaparátem nikdy předtím neměl podobné problémy a navíc je vybaven výkonnými motory, musel být problém v samotném filmu.
Moje otázka: Měli jste někdy podobné problémy s tímto nebo jinými filmy? Na čem by to mohlo být? V případě nouze se chci, stejně jako každý jiný fotograf, spolehnout na své pracovní vybavení. Proto je pro mě Maco prozatím nepřijatelný.
Obrátím se také na výrobce a případné stanovisko zde zveřejním.
Děkuji za všechny odpovědi!
Matthias
Wolf_XL
Ahoj,
na dovolené jsem měl stejný problém s filmem Fuji Across 100. Jelikož jsem cestoval na motorce, měl jsem s sebou jen fotoaparát Voigtländer Vito C (klon Minoxu 35). Nejpozději po desáté fotce se film z kazety vytahoval tak těžko, až ozubený válec pro posun filmu zničil perforaci a už to nešlo. Předpokládám, že se filmová cívka vlivem vibrací motocyklu (typicky pro Harley dost silných :) ) natáhla tak daleko, až víceméně přilnula ke stěně kazety. Zkusil jsem pak vložit 24mm barevný negativní film – s tím fungoval transport filmu bez problémů.
S pozdravem
Wolf
MirkoBoeddecker
Ahoj Matthiasi,
nechci se tu teď zastávat konkurence – ale i my bychom se teoreticky mohli s těmito problémy setkat: Nemůžete vždy srovnávat jablka s hruškami!
Delta 400 je naprosto standardní film. Vyrábí se v obrovských množstvích a zcela automatizovaně.
PO100c je exotický produkt. Vyrábí se v minimálních množstvích a kompletně ručně. Navíc nabízí PRŮHLEDNÝ NOSIČ, což umožňuje použití PET podkladu (průhledný triacetátový podklad by stál jmění).
MACO PO100C je tedy už od začátku náročnější. Hlavně kvůli neroztrhatelnému PET nosiči a za druhé kvůli ručnímu balení do španělských kazet.
U fotoaparátů s motorickým posunem filmu může takový film za určitých okolností způsobit to, co jsi pozoroval, pokud se sejde několik nešťastných okolností. Při tom pravděpodobně hraje roli jev, o kterém se zmínil Wolf. PET podklad je totiž „neposlušný“, což je také důvod, proč se svitkové filmy občas „rozvinou“. Mohl se vlivem vibrací v kazetě odvinout a přitlačit se ke stěně. U manuálního fotoaparátu stačí pak jen párkrát otočit navíjecí klikou a je to v pořádku.......
To vše jsou důvody, proč chceme v budoucnu – pokud budeme mít možnost nakoupit triacetátový podklad za přijatelnou cenu – nechat svitkové filmy ADOX opět nalít na starý podklad.
To však bohužel znamená, že filmy již nebude možné tak dobře převést na diapozitivy.
To ti totiž nabízí PO100c na rozdíl od Delta.......
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko,
zeptal ses už u Svemy? Mají tam triacetátový nosič, který je o něco čirší než ten od Ilfordu, možná by se hodil a pravděpodobně je i levnější.
Navíc tam mají k svitkovým filmům velmi dobrý ochranný papír.
Filmy samotné mi také nepřijdou špatné, je to jediný materiál, který má opravdový vzhled 40. let.
Roland
cfb_de
Ahoj Mirko,
> To vše jsou důvody, proč bychom v budoucnu – pokud budeme mít možnost
> nakoupit podklad z triacetátu za přijatelnou cenu – chtěli
> nechat svitkové filmy ADOX opět litovat na starý podklad.
*Prosím* (!) udělejte to! U svitkových filmů by navíc bylo fajn mít i světlotěsnější a případně o něco silnější zadní papír.
Byl bych ochoten za to i připlatit.
Dosavadní chorvatské filmy totiž nechtějí moc do mého K-60, který je nastavený na HP5. A v mém starém Rolleicordu se jim to taky moc nelíbí, tam jsou role při vkládání prostě příliš tenké a neposlušné. A k tomu ještě ty mizerné PET podložky... Grmpf. Expozice okrajů by se měla provádět při výrobě a ne u konečného zákazníka.
Ach ano. Rozumná podložka jako kdysi, světlotěsný zadní papír... Sen. Hlavně proto, že bych pak mohl se svými starými skládacími fotoaparáty zase pořizovat slušné snímky s odpovídajícím „vzhledem“.
A k tomu ještě baryt z role ;-) Mirko, pak bys mě přivedl do ráje na zemi, kde bych byl naprosto šťastný. To by ti mělo stát za to.
S pozdravem,
Franz
Dennis
Ahoj Matthiasi!
Jo, takové ty PO100c prostě jsou.
U prvních filmů v mém mechanickém
Canonu Ftb jsem se taky bál, jestli tam není něco v nepořádku.
Ale protože se téměř všechny kusy dají těžko navíjet a zatím
se kvůli tomu nestala žádná nehoda, tak jsem si na to prostě zvykl.
Jako diapozitiv mám PO100 docela rád a doufám, že když jsem si
na něj už zvykl, bude tento materiál k dispozici až do
konce mého života ;-)
Pozdrav a hodně světla
Dennis z Berlína
Gast
Rolande!
Ne, nic z toho, kamaráde, ruský acetát a papír, pak můžu tu svou a Franzovu Kyjevku zase upravit podle ruských norem.
Gast
Ahoj!
Může mi někdo říct, jestli jsou ty obrázky z toho ruského filmu?
http://www.trypillya.kiev.ua/gospodari.htm
Pak zase upravím i ten KieV, tomu říkám bohatá škála tónů
Gast
Ahoj Rudi,
nekalibroval jsem si snad správně monitor?
Spíš si myslím, že ten fotograf si ten film pořádně vyzkoušel a
má expozici pod kontrolou... (nebo měl prostě jen štěstí?) :-)
S pozdravem Stephan
skahde
Spíš si myslím, že fotograf si svůj film pořádně vyzkoušel a má expozici pod kontrolou... (nebo měl prostě jen štěstí?) :-)
Částečně také pěkné „staromódní“ vinětace a rozostření okrajů, obloha a sníh v zásadě bez detailů, utopené stíny. Na druhou stranu jsou středy s bohatým kontrastem a působí „bohatě na tóny“. Vypadá to pro mě všechno jako přeexponování a nejjednodušší by to asi bylo dosáhnout s TMAXem. :)
Mnoho pozdravů
Stefan
MirkoBoeddecker
Franzi,
už jsem to zmínil v jiném vlákně: ochranný papír pro svitkové filmy už není k dostání.
Není to otázka ceny. Prostě už se neprodává. Navíc by bylo nutné provádět dlouholeté testy, zda by nedocházelo k nesnášenlivosti nebo chemickým reakcím s materiálem.
Není to tak, že bychom to nechtěli změnit, ale prostě to nejde. Proto také všechny ty drahé náklady na plastové kontejnery.
A mimochodem: s vitkovými filmy si kvůli propadu tržeb momentálně nevyděláme ani na plat brigádníka. Je nemožné sednout si do letadla a letět do Kyjeva, abychom vyjednávali s ukrajinskou mafií a platili výpalné...
V současné době vyjednávám s německou papírnou, ale to také nevypadá dobře...
S pozdravem,
Mirko
monochrom
Ještě jednou zdravím,
ještě k filmu Maco: Teď, když o této skutečnosti vím, dokážu se s tím vyrovnat a rozhodnout se, zda ten film chci, nebo ne. Je mi ale líto, že firma HANS O. MAHN & CO. o tom ve svém reklamním prospektu k tomuto filmu ani slovem nezmínila (stejně tak v katalogu FOTOIMPEX). Vzhledem k tomu, jak jsem vyrozuměl z odpovědí zde, se totiž zdá, že výskyt takových poruch je docela pravděpodobný. Myslím, že krátká poznámka by byla fér. Nespokojenost s nedostatečnými informacemi o filmovém materiálu může snadno převážit nad zábranou použít takový film pro experimentální účely navzdory varovným upozorněním.
Moc děkuji za informativní odpovědi!
Matthias
Gast
Rudi,
pravděpodobně jde o Svemu, je to vidět na některých fotkách, ale ostatní mají pravdu, že jsou trochu přeexponované.
Myslím, že jde o kinofilm pro 35mm fotoaparáty, který podle mého názoru nemá kromě šedé základny žádnou ochranu proti světelným okrajům, na rozdíl od svitkového filmu, který se tak nepřesvětluje.
Roland
Gast
Mirko,
jak vlastně Efke získává ochranný papír? Mají nějakou chorvatskou továrnu, nebo jde o zbytky, které už jsou skoro na dně?
Určitě znáš ten černočervený papír, do kterého jeden z tvých konkurentů balí svůj fotografický papír a který se dodává v balení Classic Color.
Nedá se to použít k zabalení svitkového filmu?
Takový černočervený papír u svitkového filmu ještě znám.
Myslíš chemickými reakcemi to, když někdo film zmrazí a nechá rozmrazit? Jinak si to u zmíněného papíru nedokážu představit.
Roland
cfb_de
Ahoj Rolande,
pod pojmem „chemická reakce“ má Mirko na mysli to, že světlotěsný potisk a potisk na zadní straně nesmí uvolňovat žádné látky, které by se pak usazovaly na filmu. Čísla z podkladového papíru by například neměla být na negativech čitelná :-)
O problémech s nákupem podkladového papíru nic nevím. Mirko o tom ale už před nějakou dobou psal. Já si své staré prostě schovávám, případně přejdeme na „systém opakovaného použití“ :-)
Mirko, vážně. I když to s jiným podkladovým papírem nevyjde: Mohl bys prosím, prosím, přesto změnit nosič?
S pozdravem,
Franz
Gast
Chtěl jsem ještě rychle zveřejnit odpověď od společnosti Maco. Nabídka na výměnu mých filmů mě velmi potěšila:
Vážený pane Simone,
děkujeme za Váš e-mail.
Jak si jistě dokážete představit, o tomto problému již víme.
Bohužel jste neuvedl, kdy a kde jste tento film zakoupil, ani jaké má číslo šarže.
Všichni prodejci byli již před více než rokem upozorněni na problémy,
které s sebou přineslo použití určité šarže KOVOVÝCH KAZET.
Jedná se o problém, který se neprojevil při běžné kontrole kvality, ale bohužel až při používání u zákazníka.
Pokud máte ještě nějaké zásoby, rádi vám je vyměníme.
Velmi lituji, že se tento problém, způsobený dodavatelem obalového materiálu, týkal některých (velmi málo) filmů. Udělám vše pro to, abych vám pomohl.
S pozdravem / Bien à vous / Groetjes / With kind regards Hartmuth Schroeder Ředitel společnosti
MACO PHOTO PRODUCTS
Hans O. Mahn & Co. KG
Brookstieg 4
D-22145 Stapelfeld/Hamburg NĚMECKO
MirkoBoeddecker
No, teď by mě ale taky zajímalo číslo šarže.
Náhodou máme model PO 100c na skladě nikdy víc než 20 kusů.
To, co nám před více než rokem dodala firma Maco, už je také více než rok vyprodáno.
Ne, to mi opravdu nemůžete dávat za vinu!
S pozdravem,
Mirko
monochrom
Film měl číslo šarže 310003. Koupil jsem ho asi před třemi týdny v obchodě s fotografickými potřebami „1000 Tücher“ v Hamburku. Poté, co jsem jim o tomto problému řekl, mi dali nový zdarma. Řekli mi však také, že o tomto problému slyší poprvé.
S pozdravem,
Matthias
MirkoBoeddecker
Aha, myslel jsem, že jsi to koupil u nás.
Z toho dopisu jaksi vyplynulo, že Maco dělá všechno správně, ale prodejce podvádí zákazníky. To jsem nechtěl nechat jen tak.
S pozdravem,
Mirko
Dennis
Ahoj!
Včera mi fotoaparátem prošel první kus PO100c z nové šarže
(310494) a ten se přenáší
naprosto bez problémů. Možná to nakonec byl jen dočasný problém.
Hezké focení!
Dennis