Gast
Ahoj,
napíšu to sem dohromady, to snad nevadí, ne?
Koupil jsem si fotoaparát Saljut s objektivem Industar 29 od soukromého prodejce, Rusa žijícího v Německu.
Je to předchůdce modelu Kiev 88 a jsem překvapený, že tento 30 let starý fotoaparát funguje jako nový, pouze náhradní zásobník vydává při snímku číslo 7 trochu skřípavé zvuky. Dá se s tím něco udělat?
Ještě jedna otázka: jaké objektivy se k tomu hodí? Kamarád mi půjčil svůj Kiev Volna (protože s Industarem se dá zaostřit jen na 0,9 m) a výsledek je, že to sedí, jen se clona pořád zavírá a nezůstane otevřená. Industar se musí ještě napnout zvenku, aby se dal nastavit s otevřenou clonou, naopak (Industar na Kiev 88) to vůbec nejde.
Mám si pořídit mezikroužky, nebo existuje i objektiv Saljut, který bych mohl použít na portréty?
Jaké doplňkové optiky mi doporučujete?
Teď k zvětšovacímu rámu, mám teď střední formát a chci zvětšovat na větší formát, prozatím používám skleněnou desku 50x60.
Vlastně bych potřeboval pořádný rám, jen se divím, proč jsou ty použité tak drahé, když někdy seženu kompletní sadu Duka s rámečky 30x40 nebo 50x60 levněji než jeden samostatný?
Díky
Joachim
Gast
Málem jsem na to zapomněl...
Dostal jsem zdarma ještě 10 rolí svitkového filmu CBEMA 64 nebo tak nějak, s datem spotřeby do roku 1998. Můžu je ještě použít? A jak je mám vyvolat?
Gast
Ahoj,
ten škrábavý zvuk je zcela normální. Souvisí to s tím, že průměr navíjecí cívky se neustále zvětšuje, a aby mezera mezi snímky zůstala přibližně stejná, musí se odpojit. S rostoucím počtem snímků se také prodlužuje délka tohoto zvuku.
Pokud vím, Saljut nemá mechanismus skokové clony, podobný jako Hasselblad 1000f.
S pozdravem
Marwan
cfb_de
Ahoj Joachime,
než teď hodíš hromadu peněz nějakému prodejci na eBayi za „levný“ rámeček s proměnlivým zvětšením (klíčové slovo: rámečky „Meopta“ – naprosto předražené a použitelné vlastně jen jako zbrusu nové)...
zvaž si potřebné formáty a pořiď si systém Versamask. Jsou to geniální rámečky s pevným formátem, které jsou navíc v „druhé třídě“ docela dostupné. Mám jejich prototypy v provozu (koupené z druhé ruky, něco takového se tam vyskytuje málokdy, protože to nikdo nevrací :-) a jsem s nimi tak spokojený, že bych ti za dvě piva a poštovné (pozor, ta věc je k ničemu, ale aspoň je těžká!) přenechal svůj 20x30 Labber-Herma rámeček se třemi maskovacími pásky.
Nenesu však odpovědnost za následnou psychiatrickou léčbu. Koneckonců mi platíš poštovné a dvě piva. Ta piva samozřejmě vypiju – abych tě ochránil před rozhodnutím o koupi – v hospodě. A ty platíš :-)
Alternativami by byly – údajně, nezkoušel jsem to – „Saunders“ ve pevném formátu nebo „RRBeard“ jako maska.
Pravděpodobně levnější alternativou by byla ocelová deska s vyříznutým otvorem, vyříznutá a svařená místním Freditem. Zajít se zeptat nic nestojí.
Formáty si tam můžeš vybrat libovolně. Plochý a černý ti tam taky udělají, o tom, jak to bude vypadat na papíře, si ale budeš muset udělat vlastní představu.
Prostě se podívej, co je k dispozici. A pak se ještě jednou zeptej, jak se tvůj výběr osvědčil u zkušených uživatelů. Jinak ti tady každý doporučí svou „svatou relikvii“ (byla drahá, takže musí být dobrá) jako jedinou správnou volbu.
Já osobně zůstávám u Versamasku. Víc nikdo nepotřebuje. Kdybych někdy pocítil potřebu variabilního rámu... Tam by byla volbou nějaká stará věc od Leitzu. Ty jsou ale na Strombuchtu pěkně drahé, pokud mají přesahovat rozměry 18x24.
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Teď k zvětšovacímu rámečku – mám teď střední formát a chtěl bych zkusit zvětšovat na větší formát, prozatím používám skleněnou desku o rozměrech 50×60.
Vlastně bych potřeboval pořádný rámeček, jen si říkám, proč jsou ty použité tak drahé? Vždyť kompletní sadu Duka s rámečky 30×40 nebo 50×60 seženu někdy levněji než jeden samostatný rámeček, ne?
Hm, asi kvůli malým sériím a jemné mechanické přesnosti. Raduj se, vezmi si kompletní sadu Duka a zbytek nějak rozebrat :) Nekupuj si levný rámeček jen proto, že je levný.
Franzův tip s Versamasks není špatný, ale musíš si rozmyslet, jak flexibilní chceš být. Pro každý formát, který zvětšuješ, potřebuješ vlastní rám s pevným formátem. Včera jsme tu například spontánně zvětšili pár panoramat v rozměru 12x30, to by bylo obtížné.
Pokud chceš použitelnou flexibilitu při nízkém rozpočtu a přijatelné přesnosti, vezmi si Lego, spoj několik základních desek 30x30 a postav si masku sám.
Philipp
uworischki
Starší modely Saljut (sám jsem kdysi měl jeden z roku 1964) nemají úplně stejný bajonet jako modely Kiev 88; pro starý Saljut existovaly podle mého názoru kromě objektivu Industar 29 ještě objektivy Mir-3 (65 mm) a Tair (300 mm).
Podívej se sem:
http://medfmt.8k.com/mf/salyut.html
Pozdravy z Berlína
Uwe
Gast
Jelikož ti ostatní už řekli všechno o rámech a fotoaparátu, já ti řeknu, co s těmi filmy.
Předpokládám, že jsou víceméně použitelné, možná s ztrátou asi jedné třetiny clony.
S filmem Svema 64 jsem si pohrál natolik, že ti můžu dát docela dobré časy.
Moje se vztahují k 7 minutám podle obalu, nevím, co máš, tak to přizpůsob.
ID 11: vychází velmi pěkně, ale příliš hrubě
Základ 7 MIN
1+1 10 MIN
Calbe a49: výsledek je trochu rozmazaný, ale docela jemný, nebo alespoň to, co to u Svemy znamená
1+2 15 MIN
Negafort; vlastně to není špatné, velmi vyvážené ve všech směrech, jen to po použití můžeš vyhodit, protože se to nedá použít jako jednorázový vývojka a Forte neuvádí žádné faktory
Základ 5 minut
Agfa RODINAL, velmi ostrý a výjimečně s mnohem jemnějším zrnem než ID 11, ale ne tak jemný jako A49
1+50 10 minut
Víc už testovat nebudu, chci ještě fotit – vyber si něco.
Roland
Gast
PS:
Rozdíly mezi jednotlivými vývojkami jsou obrovské, pokud jde o vyvolávání, nejde o film, který by byl naprosto bezproblémový; ani u Efky nejsou rozdíly tak dramatické.
Expozici není třeba brát tak úzce, ale pokud mají mít negativy dostatečně jemné zrno, měl bys exponovat spíše méně.
Snáší i 5 clonových stupňů navíc, jen tak budeš mít negativy, které ještě stačí na kontaktní kopírování.
Gast
Díky za skvělé tipy, první z těch filmů právě visí v mé temné komoře a schne, jsem zvědavý, jak se fotky povedly.
Joachim