Gast
Ahoj odborníci a odbornice,
mám docela hloupý problém s vyvoláváním filmů a potřeboval bych vaši radu.
Poté, co jsem vyvolal 24 filmů Fomapan R100 v sadě pro reverzní vyvolávání Foma, je nyní vrstva posledních dvou filmů zničená. Zdá se, že na filmové vrstvě jsou lepkavé zbytky a želatina se drolí. Nejprve pár slov k mému postupu. Po fixaci provádím oplach podle Ilfordovy metody. Poté následuje závěrečná lázeň z destilované vody a Mirasolu po dobu jedné minuty. Následuje odstředivka a hodina sušení.
Když se mi tato katastrofa poprvé stala u předposledního filmu, film jsem ještě jednou opláchl. Po vysušení většina skvrn zmizela, ale poškozená vrstva filmu zůstala.
Právě jsem vyvolal další film a opět se na něm objevily lepkavé zbytky a drobící se vrstva filmu. Tentokrát jsem samozřejmě vše dvakrát zkontroloval a voda pro mezivylachování měla teplotu 20,4 °C. Nyní podezřívám své smáčedlo. Může se Mirasol zkazit? Ten přípravek má trvanlivost asi 4 roky. Dávkuji 2,5 ml na 1000 ml. Je zcela čirý a průhledný, bez zápachu, bez sraženin. Skvrny, resp. poškození na filmové vrstvě se mimochodem vyskytují častěji na světlých místech filmu než na tmavých. I na jinak čirém začátku filmu.
Zná někdo tento problém? U mých černobílých negativů jsem to nikdy neměl, ale tam není film vystaven chemikáliím a vodě tak dlouho. A 24krát to fungovalo.
S pozdravem
Andreas Verborg
Gast
Andreasi,
možná jsi použil různé čísla emulzí?
Roland
MirkoBoeddecker
Andreas,
ztráta emulze je ovlivněna také stářím filmu.
To znamená, že čerstvě vyrobené filmy nejsou tak tvrdé jako ty starší.
Spíš než Mirasol bych podezříval odstředivku na salát. Zkusil jsi někdy před odstředěním zkontrolovat, jestli je chyba už viditelná?
Máš v ustalovači konzervační prostředek?
S pozdravem,
Mirko
RomanJRohleder
GNARR. Dlouho jsem to psal, ale před odesláním se mi zavřel prohlížeč. Zkusím to ještě jednou:
Dobrý večer, Mirko,
jak jsem již psal na fóru Hattener k témuž tématu – v červnu jsem také narazil na takový „měkký“ film Foma.
Na setkání drf v zámku Buchenau jsem vedl malý workshop na téma „SW-diapozitiv“, celkem jsme v 6,7 cyklech vyvolali 20 až 25 filmů nejrůznějších typů.
Při velkém cyklu 5 filmů (pokud si dobře vzpomínám, APX, SCALA a 2 Foma R100 ze dvou různých šarží) vyšel jeden z českých filmů ze stabilizační lázně (z TT 5l-E6-kitu, který byl v provozu celý víkend), jak popsal Andreas.
Opravdu nápadné to bylo až při sušení, nad filmem byla nabobtnalá, čirá želatinová emulze, motiv byl, pokud si dobře vzpomínám, rozpoznatelný jako reliéf. Vypadá to, jako by si šneci dali závod, a reliéf zůstává i po úplném vyschnutí emulze.
Nepoužívali jsme žádnou odstředivku na salát, žádné stěrky, žádné prsty, žádný Mistral – jen prádelní šňůru a vzduch v prosvětlené místnosti o teplotě 18 °C. Teplotu jsme sledovali, žádné velké odchylky nahoru ani dolů.
Kromě tohoto jednoho Foma a jednoho nedostatečně dvakrát exponovaného APX100 se nevyskytly žádné větší problémy.
Anke si v květnu nebo červnu při návštěvě obchodu koupila hrst filmů a diakitů a všechny spotřebovala, jen tento jeden vykazoval nabobtnání. Číslo šarže již není k dispozici, po telefonátu a rozhovoru s vaším zaměstnancem Lutzem přišla odpověď „chyba zpracování/uživatele“, načež jsem to všechno lehce rozčilená hodila do koše.
5 filmů, z toho 2 Foma R100 z různých šarží (ten druhý pocházel z nové krabičky s metrážovým filmem s „expirací“ v roce 2007), všechny filmy v naprostém pořádku – jen jeden Foma ne: chyba uživatele?
Má se ti Anke po dovolené znovu ozvat? Je trochu frustrovaná a ráda by si své snímky alespoň naskenovala – to ale asi půjde jen při vložení mezi sklo, do olejového filmu, s rizikem úplného zničení.
Ahoj,
Roman
MirkoBoeddecker
Romane,
bez čísla emulze bohužel opravdu nic nezmůžu.
Pravděpodobnost, že šlo o chybu uživatele, sice tvůj popis postupu poněkud snižuje, ale nakonec nemůžu nic otestovat ani zkontrolovat, když tento jev vykazuje jen jeden snímek z deseti a já nemám číslo emulze :-(
Lutz si nevzpomíná, že by někomu vyčetl „chybu uživatele“. Říká, že odpověděl, že nemá tušení, co se tam stalo, a upřímně řečeno, já na tom jsem stejně.
Vše, co můžeme udělat – za předpokladu, že nám bude sděleno číslo emulze a uvidíme chybu – je poslat ji k prověření do společnosti Foma a vytřídit příslušné číslo šarže.
Jelikož mu však nebylo poskytnuto ani jedno z toho, logicky jen pokrčil rameny.
V této souvislosti by mě ale zajímalo číslo šarže od Andrease.
Můžeš ho ještě zjistit?
Rád bych tuto šarži prozatím izoloval.
S pozdravem,
Mirko
PS: Naše marže u Fomy jsou stejně mizivé jako u Fuji. Vydělávají už jen Češi, a proto by měli také sami nést odpovědnost za své chyby. Co se týče kompenzací a náhrad, nemáme na to pravomoc. Samozřejmě se ale snažíme vše předat společnosti Foma a stojíme za vámi, jen od vás potřebujeme vše, co výrobce požaduje od nás, abychom mohli reklamaci vyřídit.
Gast
Mirko!
Je to zvláštní, že jsem před dvěma týdny viděl Fomapane v Moskvě za 1,25 USD, asi na tom tratí.
S pozdravem
Marcus
Gast
Ahoj Mirko,
číslo emulze je 010476-01, datum expirace 05-2007.
Podle mého názoru existují tři možné příčiny:
1) Vadný filmový materiál
2) Vadná vývojová sada
3) Smáčedlo
4) Chyba při zpracování
Chybu č. 4 vylučuji, protože jsem tentokrát zkrátil doby oplachování na minimum. První film s touto chybou byl omylem čtyři minuty v závěrečné lázni místo jedné. Meziproplachování jsem u posledního filmu omezil na 2 minuty (u všech ostatních to byly cca 3 minuty) a závěrečné fixování na cca 3 minuty (metoda Ilford). Poté na jednu minutu dest. vody a Mirasolu.
Chyby 1 a 2 považuji prozatím za relativně nepravděpodobné. Proto jsem uvažoval o bodu 3, o smáčedle. To jsem sice úspěšně provedl u 24 filmů, ale je možné, že Mirasol stárnutím filmy poškodí.
Ještě slovo k odstředivce na salát: Film zůstává v cívce/spirále vývojky. Odstředí se pouze voda. Filmy pak schnou při pokojové teplotě asi hodinu (samozřejmě po vyjmutí z cívky). Film se salátové odstředivky nedotýká. Touto metodou jsem dosud vysušil asi 200 filmů (černobílé, C41, Fomapan R100)
S pozdravem
Andreas
MirkoBoeddecker
Marcusi,
přesně tak to je.
A my Němci to máme zaplatit.
U Fomy se tomu říká: marrrrr-keting.
Do USA se to mimochodem prodává asi o 35 % levněji, než kolik si účtují nám.
O Rusku nemám přesná čísla, ale určitě to bude ještě víc.
S pozdravem,
Mirko
Stagirit
Nevím, do jaké míry to ještě platí pro dnešní filmy, ale měl jsem stejný problém se starým filmem Agfa (APX 25).
Můj starý pán mi pak vysvětlil, že se jedná o vrásčitost zrna, která může vzniknout zejména při teplotních výkyvech během vyvolávání*.
Zdá se, že se to týká pouze filmů s klasickou želatinovou vrstvou, u jiných filmů jsem tento problém nikdy neměl.
*On si své desky v dávných dobách ještě sám potahoval.
fotohuisrovo
O Rusku nemám přesná čísla, ale určitě jich bude ještě víc
Otevřít poštovní schránku v Moskvě?????
Robert
Gast
Ahoj Andreasi,
zkus to s fixační lázní, ale až po krátkém praní. Praní před kyselinovou fixační lázní je při použití prvotních vývojek obsahujících thiocyanát velmi důležité (u sady Foma to podle mě neplatí), jinak by mohly vzniknout jedovaté sloučeniny. Můžeš také přidat do prvního vývojového roztoku fixační přísadu, např. Labor Partner Geladur, což však může změnit dobu prvního vývoje. Nebo můžeš z ustalovače udělat tepelné fixační činidlo (např. s Tetenal Hüter nebo LP Geladur), v tom případě je třeba prodloužit dobu fixace přibližně na dvojnásobek. Čím dříve film zafixuješ, tím lépe. Do bělicí lázně bych v žádném případě přidával fixační prostředek. Do smáčedla můžeš přidat několik ml formalínu (k dostání v každé lékárně), ale tato látka není zcela neškodná.
S pozdravem Abi
RomanJRohleder
Abi,
>Můžeš také přidat k původní vývojce zpevňovač, např. Labor Partner >Geladur,
To už zkoušeli jiní a zničili si tím filmy a zbytečně promarnili spoustu času a energie. Všechny zpevňovače vyžadují kyselé prostředí, což je přirozeně v rozporu se správnou funkcí dnes používaných vývojek. Podívej se na fórum Hattener, pokud si dobře vzpomínám, byl to Dennis, kdo promarnil nejeden cyklus, než přestal věřit tvrzení „lze přidat do vývojky“ na obalu Geladuru.
V červnu loňského roku jsem sám viděl film, který vykazoval symptomy zmíněné Andreasem, a jsem přesvědčen, že chyba není na straně uživatele.
Ahoj,
Roman