zensusa
Ahoj, milovníci analogové fotografie,
nechci nikoho děsit ani, jako už jednou, působit jako strašák, ale zdá se, že je to teď opravdu tady: Kodak postupně, ale jistě ukončuje svou analogovou činnost!
Přečtěte si to sami; zdroj: Macwelt Online z dnešního dne / 26. 8. 2005:
Kodak zavírá výrobní závody
Konec analogové éry
Společnost Eastman Kodak je nucena pokračovat ve své transformaci na dodavatele digitálních produktů.
Za tímto účelem zavírá některé výrobní závody v sídle společnosti v Rochesteru ve státě New York a omezuje produkci továrny na filmy pro koncové zákazníky v čínském Xiamenu. Celkem tím dojde ke zrušení 900 pracovních míst, společnost za to odepisuje odhadované mimořádné náklady ve výši 153 milionů dolarů.
Výrobu barevných fotografických papírů konsoliduje Kodak v závodech v Coloradu a Anglii. Kromě toho zavírá zařízení na likvidaci polyesterového odpadu a tuto úlohu bude v budoucnu zajišťovat externě. V červenci vykázal Kodak za své druhé fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 146 milionů dolarů, respektive 51 centů na akcii, poté, co poptávka po filmech a fotografickém papíru neočekávaně výrazně poklesla. Současně společnost oznámila zrušení 22 500 až 25 000 pracovních míst. (tc)
Gast
Strašně jsem se vylekal!!!
Co to bylo za novinku???
S pozdravem
Martin
MirkoBoeddecker
Lothare,
společnost Kodak se před zhruba rokem rozhodla zrušit 27 000 pracovních míst.
Nyní bude tento plán realizován do roku 2007.
To, co Kodak dělá, není „ukončení analogové výroby“, ale přizpůsobení výrobních kapacit klesající poptávce, aby se později neocitl jako Forte, Ilford nebo Agfa s obrovskou horou fixních nákladů a nemusel se potácet k insolvenčnímu správci, protože strukturální přizpůsobení prostě „slepe“ zaspal.
Ukončení výroby fotografického papíru je také takovým obchodním rozhodnutím. Želatina, stříbro, podklad, vše v posledních letech zdražilo přibližně o 200–500 %, ale obrovský konkurenční tlak a velmi vysoká cenová citlivost fotografů znemožnily přenést tyto cenové nárůsty na zákazníky. Tržby vždy dosahuje ten, kdo je nejlevnější.
My jsme na tom stejně – každé zvýšení cen ze strany výrobců můžeme, pokud vůbec, přenést na zákazníky jen v malých částech, protože všichni kolem nás prodávají za dno.
Důsledkem je, že mezitím se asi polovina produktů v katalogu prodává bez zisku a naše zisková marže se každý měsíc zmenšuje.
Zatím si to ještě můžeme dovolit, v naději na lepší časy a protože máme ještě druhou polovinu, na které něco vyděláváme.
Kodak si to ale dovolit nemůže. Je pod tlakem ziskovosti a je kontrolován. Pokud celá obchodní divize (jako je fotografický papír) po léta nevykazuje žádný zisk, rozloučí se s ní a tečka.
S pozdravem,
Mirko
Gast
To opravdu není žádná novinka a mělo by být všeobecně známo, že společnost jako Kodak musí fungovat s cílem dosahovat zisku. V oblasti fotografického papíru se společnosti Kodak v Evropě nikdy nepodařilo pořádně uchytit. Nevyrábí se už ani její vlastní digitální zrcadlovka, a proto bude Kodak v budoucnu více investovat do tiskáren a materiálů a výrazněji rozšiřovat svůj podíl na trhu ve výrobě CCD a CMOS snímačů. Chemické produkty a filmy budou určitě ještě nějakou dobu k dispozici. I když tyto produkty zmizí, stále bude možné používat produkty od Fuji, Agfa nebo Ilford a v oblasti papíru se k uvedeným firmám přidávají ještě Forte, Foma a Kentmere. Analogová fotografie je v současné době stále velmi dobře zastoupena a v digitální laboratoři se dosahuje stále větších pokroků. Včera jsem měl v ruce fotografii formátu A3 a měl jsem uhodnout, jak vznikla. Tipoval jsem barytový papír a snímek z středního formátu. Ve skutečnosti to byl fotoaparát EOS 1D a výtisk s novým inkoustem K na 300g podkladu. Rozdíly bylo možné zjistit pouze při přímém srovnání. Pokud se, jako já, živíte pouze fotografií, nevidím důvod k panice. Ať už analogově nebo digitálně, každý se může rozhodnout sám a obě techniky se skvěle doplňují.
S pozdravem
pan
Gast
Hele,
co by ti chybělo, kdyby Kodak přestal dodávat? U mě přicházejí v úvahu PlusX a TriX, tyto dva filmy mají vlastnosti, které podle mého vědomí žádný jiný výrobce nenabízí.
Všechny ostatní produkty Kodaku považuji za nahraditelné. Možná bys mohl říct, co přesně by ti chybělo, a pak bychom mohli společně popřemýšlet, co by se tam hodilo.
Nikdo z toho asi nemá radost, zejména proto, že Kodak, to říkám zcela otevřeně, vyrábí (trvale) špičkovou kvalitu, které se jen málokterý konkurent dokáže vyrovnat.
Nicméně to jistě není konec světa, když místo Kodaku zvolíme jinou firmu.
Možná také nejprve počkáme, Kodak přece jen nabízí i úzké filmy, které rozhodně nejsou určeny pro masový trh.
Roland
Gast
Ahoj Rolande,
osobně mi Kodak nechybí, protože už dlouho nezpracovávám filmy ani papíry Kodak. Chtěl jsem prostě jen, nic víc a nic míň, sdílet tuto informaci.
Na druhou stranu ale existují i lidé, kteří s Kodakem pracují a nedají na něj dopustit.
Ještě slovo k „pan“. Také pracuji a žiji z fotografie, přesto je rozdíl, zda pracuji čistě digitálně, nebo analogově na filmu a barytu. Vím a denně zažívám, jak pokrok a kvalita v oblasti digitálního snímání, zpracování a výstupu obrazu postupují vpřed. V mnoha oblastech je to úžasné, ale já osobně, bez ohledu na to, zda vydělávám peníze, budu hluboce litovat, pokud už nebudu moci sehnat svitkové a ploché filmy, barytový papír atd., protože pak se ztratí i kus pracovního stylu, přístupu k práci, ano, i světového názoru a způsobu, jakým se s ním a se světem zacházím!
Pravděpodobně to ne každý pochopí (nebude schopen pochopit), ale tak to bohužel je. „Cesta je cíl“ – tento výrok myslím naprosto vážně a pro mě je to víc než jen chytrá fráze, kterou se tu tak žvaní.
Mimochodem, jako nezávislý pracovník pracuji již mnoho let také s digitálními zařízeními, fotoaparáty, skenery, počítači Mac a tak dále. Ano, dokonce i moje živobytí – grafika, tedy výdělek v grafické oblasti, dnes vzniká převážně pomocí tabletu Wacom a v tomto smyslu přímo, digitálně v počítači Mac, bez štětců, tužek, papíru, plátna a podobných věcí. Práce se s opravdovým papírem setkají až tehdy, když jsou v tiskárně vytištěny jako pohlednice nebo plakáty. Z tohoto hlediska bych tedy mohl digitální svět oslavovat, protože mi šetří práci, peníze a materiál; – ale neoslavuji ho, protože tímto digitálním způsobem práce se něco ztrácí, co nelze ani jednoznačně popsat slovy, ani vyvážit penězi.
Toto je můj zcela osobní názor, ale v žádném případě bych zde nechtěl vyvolávat nějaké „ideologické“ diskuse.
Mějte se hezky,
Lo
Gast
Ahoj!
Mně by chyběl hlavně Kodak Portra 800, protože podle několika prodejců nic jiného není.
S pozdravem
Konsi
Gast
Společnost Kodak ukončuje POUZE VÝROBU PAPÍRU.
K tomu příspěvek, který jsem napsal v jiné souvislosti, ale který tento problém dobře ilustruje:
http://www.fotoimpex.de/forum/index.php?sh...findpost&p=4458
Mirko
PS: Mimochodem, na fóru je novinka – můžete zkopírovat odkaz přímo na konkrétní příspěvek