Gast
S výsledky filmu Fompan 200 (35 mm) vyvolaného v X-TOL (základní ředění 1:2) při citlivosti 100 a 200 ASA jsem velmi spokojený, avšak při vyšší citlivosti (400 ASA) se stíny nemilosrdně zacelují.
S jakou vyváženou vývojkou bych zde mohl dosáhnout lepšího vykreslení stínů?
S pozdravem
Elmar
Gast
Ahoj Elmare,
zúžení stínů přece neznamená ztrátu detailů na negativu.
-Slyšel jsem už od několika lidí, že i s filmem 400 dosáhnou v nejlepším případě poloviční citlivosti, a to je i můj dojem. S filmem 200 bohužel nemám žádné zkušenosti.
-Napadá mě už jen dvoukoupel, např. Emofin, obávám se však, že s detaily ve stínech rychle klesneš pod prahovou hodnotu citlivosti. A když nic, můžeš vyvolávat, dokud nepřijde doktor. To je u každého pokusu o push standardní. Proto většina lidí (kteří se tím zabývají) netestuje na střední šedou, ale na zónu 1, tedy závoj +1 log D. Tedy od kdy se vůbec něco děje.
Žádné vyrovnávací vyvolávání nezvýrazní stíny, ale potlačí světla.
Pokud chceš vykreslení stínů, potřebuješ prostě skutečnou citlivost nebo více světla.
Pozdrav
Martin
MehmetCati
Ahoj Elmare!
Proto jsem si před nějakou dobou pořídil vývojku Fomadon LQN.
(Je popsána i v katalogu FOTOIMPEX)
Bohužel jsem se k jejímu vyzkoušení ještě nedostal, protože právě experimentuji s filmy Lucky a Classic ve všech možných vývojkách.
Podle katalogu by ale LQN vypadal velmi slibně:
(...) a dostat Foma 400 na 400 (...) Plná citlivost při normálním kontrastu motivu a krásné šedé tóny (...)
atd.
Možná by to stálo za experiment!
Pozdrav
Mehmet
Gast
Ahoj Elmare,
Také pracuji s filmem 200. Pro expozici ho používám na 125 ISO/DIN.
Poté ho nechám 8 minut v RODINALU v poměru 1:50 a dosáhnu přesně toho vzhledu, jaký si přeji.
Viditelné zrno – ale ne taková zrnitá poušť, jakou má například HP5. Krásné stíny a světla.
Vezmi na vědomí, že Fomapan 200 nedosahuje skutečných 200!
S pozdravem
Martin
Gast
Ahoj Elmare,
Foma 400 se mezitím stala jedním z mých standardních filmů. V ADX A+B má velmi pěkné barevné podání s dobře vykreslenými stíny. Pokud ho exponuješ přibližně přesně (já používám Lunasix s nástavcem 15° a 7°), tak s citlivostí 400 ASA to sedí. Při měření větších objektů bych ale také snížil citlivost na 200–250 ASA.
S pozdravem
ThomasN
Gast
Pracuji také pravidelně s filmy Fomapan 100 a T200 a většinou je vyvolávám v Fomadonu LQN, který je však vhodnější pro film 100 (klasická emulze) než pro T200 (film s krystaly typu T). Referenční vývojkou pro T200 je, pokud vím, Fomadon Excel, který je přesnou kopií Xtolu.
Na pushování filmů Foma by se mělo zapomenout. Jsou optimalizovány tak, aby byly s jemným zrnem a odolné, proto je rád používám, ale uvedenou citlivost dosahují pouze v referenčním vývojce (a také docela dobře v ATM 49 (ředění 1+2, 13 minut při 20 stupních), ale s menším kontrastem než v LQN), a nad tuto hodnotu už nejdou, aniž by se stíny slévaly. Dvakrát jsem posunul Fomapan 400 na 1600 ASA. Fungovalo to sice, ale stíny a střední tóny tím dost utrpěly, a u Ilfordu nebo Fuji to jde podstatně lépe. Jedním ze způsobů, jak z filmů vytěžit více, než ve skutečnosti nabízejí, je použití LQN při 30 stupních. Emulze to bez problémů zvládne, negativy jsou syté a mají strmý kontrast.
I když filmy Foma nelze posunout, jsou podle mých zkušeností jinak velmi odolné. To znamená, že jsem už z extrémně přeexponovaných nebo podexponovaných (ale normálně vyvolaných) negativů získal dobře vykreslené zvětšeniny.
Fomadon LQN je poměrně běžný filmový vývojka na bázi fenidonu a hydrochinonu, který je sice přizpůsoben pro Fomapan 100 a 400 (nikoli pro 200, který je, jak již bylo řečeno, filmem s krystaly typu T), ale funguje velmi dobře i s jinými filmy. Použil jsem ho také pro filmy Ilford FP 4 a FP5 a Efke (pozor: 7 minut při 20 stupních podle tabulky FOTOIMPEXu pro Efke 50 je příliš dlouho!). Plné využití citlivosti a pěkné vykreslení, ale ne příliš s jemným zrnem.
S pozdravem
Samuli