Gast
Ahoj,
má někdo zkušenost s tím, jak dlouho vydrží Adofix 1:9 otevřený v misce?
Nebo se musí po každém použití vrátit zpět do láhve?
Bylo by praktičtější nechat ustalovač otevřený v misce. Ale jaká je pak jeho trvanlivost?
Díky za vaše názory a zkušenosti.
Martin
Gast
Martine,
Fixační roztok obvykle tak rychle nezkazí, ale vsadím se, že ten roztok stejně brzy vyhodíš, protože začne zapáchat a kazit se dřív, než se stane nepoužitelným.
Roland
Gast
... tedy pokud ji nenaliješ do láhve a necháš ji několik dní otevřenou
cfb_de
Ahoj Martine,
upřímně řečeno: co je špatného na tom, prostě to přikrýt potravinářskou fólií? To pomůže i u vývojky, která tak v misce bez problémů vydrží dva až čtyři týdny (za předpokladu, že používáš N113 nebo Eukobrom...).
Fólii sundáš, počítáš s úbytkem asi dvou mililitrů a je to.
S vystavením okolnímu vzduchu bych měl potíže i u ustalovače. Je známo, že ionty stříbra katalyzují oxidační reakce sulfitu, což zase otevírá dveře zbytkové sírové chemii v ustalovači. Je to velmi zajímavá chemie, která se tam odehrává. Ale právě nechtěně. A když k tomu ještě přibude UV záření (= světlo)...
Vyjádřil jsem se dostatečně srozumitelně? Raději se ještě jednou zeptám. Jsem chemik a ne profesionální vyvolávač fotografií.
Vertikální nádrž typu Nova zajišťuje ještě delší životnost, zejména pokud ji zakryjete. Souvisí to s tím, že povrch roztoku je tam ještě menší.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti,
děkuji za tvůj názor jako chemika.
Ten nápad s průhlednou fólií je vlastně jednoduchý – proč mě to ještě nenapadlo :-)
Co myslíš těmi několika mililitry ztráty? (Odpařování nebo …).
Jako vývojku používám Oeko-Dur, tu můžu nechat otevřenou dlouho – ale teď ji také zakryju fólií.
Má smysl pod fólii ještě nastříkat Pffft Protectan? Nejsem chemik, jen vášnivý fotograf – který někdy trpí kvůli chemii :-)
S pozdravem
Martin
cfb_de
Ahoj Martine,
Používat Protectan pod fólií nemá moc smysl. Fólie totiž není tak těsná, aby plyn neunikal. Je to ale pořád lepší než vůbec nic.
Těch pár mililitrů ztráty: něco ulpí na fólii a skončí spolu s ní v koši. A něco se stejně vypaří. Ale méně než bez krytu.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti
Jo, tak to je v pořádku.
A stejně to tam nezůstane déle než týden, protože mám tendenci raději připravit čerstvý roztok, než ten starý příliš namáhat.
Koneckonců, ty roztoky jsou ve srovnání s testovacími výtisky celkem levné :-)
S pozdravem
Martin