Ahoj Matši.
Ve čtvrtek jsem si u FOTOIMPEXu objednal „NEUTOL NE“ a „NEUTOL WA“ a papír „Fomaspeed“ v různých velikostech.
Hm, proč hned v různých velikostech? Na začátek by stačila jedna nebo dvě velikosti; např. 24x30 je ještě praktická a stačí na kontaktní kopie.
A jaký Fomaspeed? Variant nebo ten s pevnou gradací?
Jaké gradace jsi objednal, nebo pokud máš Variant, čím můžeš gradaci ovládat?
1.
Hodí se vývojky k papíru, nebo je musím přece jen vyměnit?
Proč ne? Ale proč dvě vývojky? Já bych vyzkoušel jednu a pokud by se mi nelíbila, hledal bych cíleně vývojku s teplejším nebo chladnějším působením.
2.
Lze s těmito dvěma vývojkami provádět dvoufázový vývoj a je to vůbec doporučené pro začátečníka?
Dvouramenné vyvolávání má vlastně smysl jen tehdy, když se kombinuje měkká vývojka s tvrdou vývojkou. Co si slibuješ od dvouramenného vyvolávání s teplou a studenou vývojkou?
Co je v každém případě dobré, je dvouramenné fixování. Při tom se hlavní práce přenechá fixační lázni s vyšším obsahem stříbra a pak se papír správně dofixuje v čerstvé fixační lázni. Začíná se se dvěma stejnými fixačními lázněmi, snímky se nejprve namočí do první fixační lázně a poté do druhé. Když je první lázeň nominálně spotřebována, vyřadí se, druhá se stane novou první a přidá se nová druhá lázeň.
3.
Mám Opemus III s objektivem Belar 4,5/75.
Na jakou velikost snímku se s ním dá zvětšovat?
To by mělo stačit přibližně na negativy formátu 6x6, od té velikosti už to s Opemusem a tímto objektivem bude těsné. U malého formátu by sloupek mohl být brzy příliš krátký, ale to můžeš snadno otestovat (vlož negativ, otoč hlavu V až na konec sloupku, zaostři a změř velikost snímku).
4.
Je ten objektiv dobrý, nebo bych si měl pořídit jiný?
Pokud ano, který a kde se dá sehnat nejlevněji?
Tento objektiv neznám.
5.
Celý „hardware“ jsem dostal jako dárek od příbuzného, bohužel k tomu byla jen větší miska.
Podíval jsem se do katalogu, ale 10…