Cześć, Matsch.
W czwartek zamówiłem w FOTOIMPEX „NEUTOL NE” i „NEUTOL WA” oraz papier „Fomaspeed” w różnych rozmiarach.
Hm, dlaczego od razu w różnych rozmiarach? Na początek wystarczyłby jeden lub dwa rozmiary; np. 24x30 jest jeszcze poręczny i wystarcza na odbitki stykowe.
A który Fomaspeed? Wariant czy ten o stałej gradacji?
Jakie gradacje zamówiłeś, a jeśli masz wariant, to czym możesz regulować gradację?
1.
Czy wywoływacze pasują do papieru, czy jednak muszę je wymienić?
Dlaczego nie? Ale po co dwa wywoływacze? Wypróbowałbym jeden, a gdyby mi nie odpowiadał, poszukałbym konkretnie wywoływacza o cieplejszym lub chłodniejszym działaniu.
2.
Czy przy użyciu tych dwóch wywoływaczy można stosować wywoływanie dwustopniowe i czy jest to w ogóle zalecane dla początkujących?
Wywoływanie dwukadziowe ma sens tylko wtedy, gdy łączy się wywoływacz miękki z twardym. Czego oczekujesz od wywoływania dwukadziowego z wywoływaczem o ciepłym i zimnym tonie?
W każdym razie dobrym rozwiązaniem jest utrwalanie dwukadziowe. Główna praca jest wtedy powierzana utrwalaczowi o większym stężeniu srebra, a następnie papier jest prawidłowo utrwalany w świeżym utrwalaczu. Zaczyna się od dwóch takich samych utrwalaczy, zdjęcia zanurza się najpierw w pierwszym utrwalaczu, a potem w drugim. Kiedy nominalnie pierwsza kąpiel się zużyje, wyrzuca się ją, druga staje się nową pierwszą, a pojawia się nowa druga kąpiel.
3.
Mam aparat Opemus III z obiektywem Belar 4,5/75.
Do jakiego rozmiaru zdjęcia można powiększać?
Powinno to wystarczyć mniej więcej do negatywów 6x6, powyżej tego rozmiaru robi się ciasno z Opemusem i obiektywem. W przypadku małego formatu kolumna może szybko okazać się za krótka, ale możesz to łatwo sprawdzić (włóż negatyw, obróć głowicę V do końca kolumny, ustaw ostrość i zmierz rozmiar zdjęcia).
4.
Czy ten obiektyw jest dobry, czy powinienem zaopatrzyć się w inny?
Jeśli tak, to jaki i gdzie można go kupić najtaniej?
Nie znam tego obiektywu.
5.
Cały „sprzęt” dostałem w prezencie od krewnego, niestety w zestawie była tylko większa miska.
Zajrzałem do katalogu, ale 10…