David
Ahoj
Vyvolávám film Fomapan 400 pomocí vývojky z tohoto obchodu. Filmy číslo tři a čtyři, které jsem včera vyvolal, vykazují na negativu zřetelné příčné pruhy; začínají u otvorů na okraji.
Vyvolával jsem 5,5 minuty (každou půlminutu jsem film naklonil asi na 5 sekund), pak jsem proces zastavil (vodní lázeň s 6–10 nakloněními, celkem čtyřikrát), poté jsem film zafixoval (asi 4 minuty, bez pohybu), znovu opláchl (3x, 6x, 12x, 24x) a nechal 1 minutu v síťové lázni. Poté jsem je setřel a pověsil.
Fixační roztok a smáčedlo nebyly čerstvé. Celkově působí invertované fotografie bledě, jako by na nich byl závoj, a navíc se objevuje právě tento jev pruhů.
Má někdo nějakou radu nebo dvě?
Moc děkuji.
MirkoBoeddecker
Nejlepší bude, když sem vložíš nějaké fotky toho jevu.
Další otázka:
?
- O kterou vývojku jde (RODINAL)?
- Připravil jsi dostatek vývojky, aby se do ní celý film ponořil?
- Jak měříš teplotu?
?
Filmy Foma jsou šedé – nemají žádnou zvláštní ochranu proti světelným kruhům a pracují s šedě zbarveným nosičem.
?
S pozdravem,
?
Mirko
David
Nejdřív se tu ale musím naučit, jak vkládat obrázky ;)
€
Jako vývojku používám Adox RODINAL. Připravuji 300 ml, tak to je uvedeno na lahvi a v návodu od Foto Impexu.
Teplotu měřím teploměrem, který ponořím do roztoku.
Naliju vodu o teplotě 20 stupňů do velkého kbelíku a tu pak použiju k přípravě roztoku.€
€
Co to znamená s tím „ochranou proti světelnému pruhu“? Jaké to má důsledky...?
David
Dva negativní snímky a jeden invertovaný. Vyfotím je svým digitálním fotoaparátem a pak je invertuji v programu ViewNX od Nikonu. Hodnoty kontrastu, barvy atd. jsem dále neupravoval.
S pozdravem
David
Renate
Podle mě to vypadá na nedostatečné ustálení. Během ustalování je třeba s filmem neustále pohybovat (alespoň každých 5 až 10 sekund). Nejlepší bude provést ustalování znovu a na závěr film také déle propláchnout.
€
Fomapan 400 provádějte při maximální citlivosti 200 ASA. Podle mých testů film více nezvládne.
€
€
S pozdravem
€
Renate
David
Díky. Tak to hned zkusím znovu. Včera jsem to vyvolal... jsem zvědavý, co se teď stane.
A když to na fotoaparátu nastavím na 200, změní se tím nějak doba vyvolávání..?
Díky za rychlé odpovědi :-)
David
Renate
Jelikož se ti negativy zdají spíše bledé, doporučuji možná trochu prodloužit dobu vyvolávání. Jakou koncentraci RODINALU jsi použil? Při koncentraci 1:50 jsem u filmu Fomapam 400 zaznamenal spíše doby kolem 10 minut.
€
Pokud jsou stíny na negativu příliš slabé, je třeba zvýšit expozici.
Pokud jsou světla na negativu příliš slabá, je třeba prodloužit dobu vyvolávání.
€
Pomocí těchto dvou pravidel lze snadno přizpůsobit zpracování filmu.
€
€
S pozdravem
€
Renate
HGR
Je patrné, že pruhy souvisejí s perforací.
Windisch, Die neue Fotoschule, 1960, str. 234: „Vyvolávání v kazetě je nerovnoměrné. Většinou dochází k pruhovitému vyvolání
na okrajích perforace ... Příčina: film se příliš nepohybuje, kazetu je třeba otáčet i do stran.“
€
Zejména při vyvolávání v první minutě neustále pohybujte!
Nebo můj návrh: rotační vyvolávání, rolovat na stole nebo pomocí přístroje...
€
S pozdravem
€
Hans-Gerd
fototiger
Vypadá to na nedostatečné promíchání a nedostatečnou fixaci. Je to vidět hlavně na třetí fotce, kde je kolem a pod perforacemi ještě modrý okraj; to je známka nedostatečně fixovaného filmu, protože nebyl dostatečně promíchán.
?
Ale:
První dvě fotky také naznačují nedostatečné promíchání s vývojkou.
?
Zkus následující:
1. Fomapan 400 je ve skutečnosti spíše 200, s RODINALEM možná ještě o něco méně.
2. Při ředění 1:50 trvá vývoj s RODINALem a Foma 400 asi 11 minut, jaké ředění jsi použil?
3. Při vyvolávání většinou míchám prvních 30–60 sekund (otočím nádobku dnem vzhůru a pak zase zpět), pak každou minutu stejně po dobu 10 sekund. Mimochodem ještě otáčím nádobkou v ruce.
4. Při fixaci je pohyb důležitý, pokud s ní pohybuješ celkem polovinu fixační doby, mělo by to ale bohatě stačit.
?
K tvým otázkám:
O ochranu proti světelným okrajům se nemusíš starat, to je to, co vyjde s vývojkou tyrkysově zelené (Fomapan 400 s RODINALem). To se automaticky vymyje. Jiné kombinace filmu a vývojky mají jiné barvy. Například TriX v RODINALU je tmavě fialový, TriX v D76 spíše jemně růžový. Divil bych se, kdyby Foma neměla vůbec žádnou ochranu proti světelnému okruhu. U mě je zastavovací lázeň a ustalovač u Fomapanu také ještě mírně zelený, to ale zase zmizí a nemá to žádný vliv na vyvolání ani další použití.
?
Protože jsi napsal, že používáš velký kbelík, já to s RODINALem dělám takhle: Hraju si s kohoutkem a odměrkou tak dlouho, dokud nemám teplotu těsně nad 19,5 stupňů, vyliju vodu, kterou už nepotřebuju, a pak přidám to málo RODINALU. Protože používám jen 50násobné ředění, teplota se už podstatně nemění.
David
Ahoj,
Takže: dodatečné fixování pomohlo!!! Šmouhy zmizely. Skvělé! Moc děkuji. Asi jsem se nechal zmást nesprávnými informacemi, nebo jsem to přehlédl a fixoval ve svislé poloze.
Ředím v poměru 1:25 a vyvolávám tedy 5 a půl minuty.
Další snímek tedy nastavím na fotoaparátu na 200 ISO a vyvolám v poměru 1:50 jeden a půl minuty, přičemž celou první minutu budu pohybovat!? (Nebo?)
Nepřeexponuje pak fotoaparát automaticky? Vzhledem k tomu, že s 400 ISO zachází jako s 200 ISO...?
TR
Dobrý den,
€
Nepřesvětlí pak fotoaparát automaticky? Protože zachází s citlivostí 400 jako s citlivostí 200...?
Příklad:
Zamíříš na černou kočku, která však sedí na světlém koberci. Tvoje kamera pak tuto kočku vůbec neexpozuje jako „200 ISO“ (ale spíše jako 800, tedy silně podexponuje, i když je nastaveno 200 ISO). Není to tak jednoduché. Nedělej si přílišné starosti s poměrně primitivním vestavěným expozimetrem fotoaparátu a řiď se spíše následujícím pravidlem: Černobílému filmu dej dostatek světla a v případě pochybností raději více než méně. Při tom však nevyvolávej příliš dlouho.
Já sám kalibruji vestavěný expozimetr fotoaparátu na standardní hodnotu filmu, ale pokaždé změřím
střední jasový bod svého motivu a tuto naměřenou hodnotu si uložím. V žádném případě prostě „nemířím“ naslepo. Pouze modernější fotoaparáty disponují
inteligentnějšími měřicími metodami, jako je „matricové měření“. U všech ostatních je lepší postupovat tak, jak jsem popsal výše, pokud vám záleží na správném vykreslení stínů. Pokud ne, můžete samozřejmě měřit i mnohem hruběji, např. když je třeba spěchat.
Renate
Je to celkem jednoduché. Foma tvrdí, že film má citlivost 400 ASA. Když ale provádím testy s tímto filmem, naměřím ve skutečnosti jen 200 až 250 ASA. Výrobce tedy přeháněl. I s vývojkami, které plně využívají citlivost (např. XTOL), dosahuji maximálně 250 ASA. Proto fotoaparát provádí velmi dobrou expozici, když ho nastavíte na 200 ASA. V závislosti na objektu je třeba provést korekci, ale to se naučíte s praxí.
S pozdravem
Renate
jonny
?
K tvým dotazům:
O ochranu proti světelnému kruhu se nemusíš starat, to je ten tyrkysově zelený odstín (Fomapan 400 s RODINALem), který vzniká při vyvolávání. Ten se automaticky vymyje. Jiné kombinace filmů a vývojek mají jiné barvy. Například TriX v RODINALU je tmavě fialový, TriX v D76 spíše jemně růžový. Divil bych se, kdyby Foma neměla vůbec žádnou ochranu proti haló efektu. U mě je zastavovací lázeň a ustalovač u Fomapanu také mírně zelený, ale to zase zmizí a nemá to žádný vliv na vyvolání ani další použití.
?
Mirko nenapsal, že by Foma neměla vůbec žádnou ochranu proti světelným okrajům. Napsal, že ochrana proti světelným okrajům je zajištěna šedým zabarvením nosiče a že kromě toho neexistuje žádná další ochrana proti světlu. Pokud je to tak, vyprané barvivo pravděpodobně slouží k citlivosti.