David
Witam
Wywołuję filmy Fomapan 400 przy użyciu wywoływacza z tego sklepu. Trzeci i czwarty film, które wywołałem wczoraj, mają wyraźne poziome pasy na negatywie; zaczynają się one przy otworach na krawędzi.
Wywoływałem przez 5,5 minuty (co pół minuty przechylałem na około 5 sekund), następnie zatrzymałem proces (kąpiel wodna z 6–10 przechyleniami, całość cztery razy), potem utrwaliłem (około 4 minuty, bez ruchu), ponownie przepłukałem (3, 6, 12 i 24 przechylenia) i 1 minuta w kąpieli zwilżającej. Następnie osuszyłem i powiesiłem.
Utrwalacz i środek zwilżający nie były świeże. Ogólnie odwrócone zdjęcia wydają się blade, jakby były pokryte mgłą, a do tego występuje to zjawisko smug/pasów.
Czy ktoś ma jakąś radę lub dwie?
Bardzo dziękuję.
MirkoBoeddecker
Najlepiej wrzuć zdjęcia tego zjawiska.
Inne pytania:
?
- Jakiego wywoływacza używasz (RODINAL)?
- Czy przygotowałeś wystarczającą ilość wywoływacza, aby całkowicie zanurzyć cały film?
- Jak mierzysz temperaturę?
?
Filmy Foma są szare – nie mają dodatkowej ochrony przed efektem halo i wykorzystują szary nośnik.
?
Pozdrawiam,
?
Mirko
David
Na początek muszę jeszcze dowiedzieć się, jak tu wstawiać zdjęcia ;)
€
Używam wywoływacza Adox RODINAL. Przygotowuję 300 ml roztworu – tak jest napisane na opakowaniu i w instrukcji firmy Foto Impex.
Temperaturę mierzę termometrem, który zanurzam w płynie.
Napełniam duże wiadro wodą o temperaturze 20 stopni i używam jej do przygotowania roztworu.€
€
O co chodzi z tym „ochroną przed światłem”? Jakie to ma konsekwencje...?
David
Dwa zdjęcia negatywowe i jedno odwrócone. Robię je moim aparatem cyfrowym, a potem odwracam w programie ViewNX firmy Nikon. Kontrast, kolory itp. nie są już dalej obrabiane.
Pozdrawiam
David
Renate
Moim zdaniem wygląda to na niedostateczne utrwalenie. Podczas utrwalania film należy stale poruszać (co najmniej co 5–10 sekund). Najlepiej utrwalić go ponownie, a na koniec przedłużyć czas płukania.
€
Naświetlaj Fomapan 400 przy maksymalnej czułości 200 ASA. Z moich testów wynika, że film nie wytrzyma więcej.
€
€
Pozdrawiam
€
Renate
David
Dzięki. W takim razie spróbuję jeszcze raz. Wywołałem to wczoraj... Ciekawe, co się teraz jeszcze wydarzy.
A jeśli ustawię to na aparacie na 200, to czy zmieni się czas wywoływania..?
Dziękuję za szybkie odpowiedzi :-)
David
Renate
Skoro negatywy wydają ci się raczej blade, radzę nieco wydłużyć czas wywoływania. Jakie stężenie RODINALU zastosowałeś? Przy stężeniu 1:50 dla filmu Fomapam 400 widziałem raczej czasy rzędu 10 minut.
€
Jeśli cienie na negatywie są zbyt słabe, należy zwiększyć naświetlanie.
Jeśli światła na negatywie są zbyt słabe, należy wydłużyć czas wywoływania.
€
Dzięki tym dwóm zasadom można łatwo dostosować proces obróbki filmu.
€
€
Pozdrawiam
€
Renate
HGR
Widać wyraźnie, że smugi są związane z perforacją.
Windisch, Die neue Fotoschule, 1960, s. 234: „Nierównomierny wywoływanie w kasecie. Najczęściej smugowate wywołanie
na krawędziach perforacji... Przyczyna: zbyt mały ruch taśmy; należy również obracać kasetę na boki”.
€
Szczególnie podczas wywoływania w pierwszej minucie należy film nieustannie poruszać!
Lub moja propozycja: wywoływanie rotacyjne, toczenie na stole lub przy użyciu urządzenia...
€
Pozdrawiam
€
Hans-Gerd
fototiger
Wygląda to na niewystarczające mieszanie i niedostateczne utrwalenie. Widać to zwłaszcza na trzecim zdjęciu, gdzie wokół i poniżej perforacji widać jeszcze niebieską obwódkę – to oznaka niedostatecznie utrwalonego filmu, spowodowanego niewystarczającym mieszaniem.
?
Ale:
Pierwsze dwa zdjęcia również wskazują na zbyt słabe mieszanie w wywoływaczu.
?
Spróbuj wykonać następujące czynności:
1. Fomapan 400 to w rzeczywistości raczej film o czułości 200, a przy użyciu RODINALa może nawet nieco mniej.
2. Przy rozcieńczeniu 1:50, używając RODINALU i Foma 400, trzymam około 11 minut; jakie rozcieńczenie zastosowałeś?
3. Podczas wywoływania zazwyczaj mieszam przez pierwsze 30–60 sekund (odwracam do góry dnem, a potem z powrotem), a potem co minutę przez 10 sekund. Dodatkowo obracam pojemnik w dłoni.
4. Podczas utrwalania ruch jest ważny; jeśli będziesz poruszać puszką przez połowę czasu utrwalania, powinno to spokojnie wystarczyć.
?
Odnośnie twoich pytań:
Nie musisz martwić się o efekt halo; to właśnie ten turkusowo-zielony odcień (Fomapan 400 z RODINALem) pojawia się wraz z wywoływaczem. Jest on automatycznie wypłukiwany. Inne kombinacje filmu i wywoływacza dają inne kolory. Na przykład TriX w RODINALU jest ciemnofioletowy, a TriX w D76 raczej delikatnie różowy. Byłbym zaskoczony, gdyby Foma w ogóle nie miała ochrony przed efektem halo. U mnie kąpiel zatrzymująca i utrwalacz przy Fomapanie są też lekko zielone, ale to znika i nie ma wpływu na wywoływanie ani dalsze użycie.
?
Ponieważ napisałeś, że używasz dużego wiadra, ja robię to z RODINALEM w ten sposób: bawię się kranem i miarką tak długo, aż osiągnę temperaturę nieco powyżej 19,5 stopnia, wylewam wodę, której już nie potrzebuję, a następnie dodaję niewielką ilość RODINALU. Ponieważ używam tylko rozcieńczenia 50:1, temperatura nie zmienia się już znacząco.
David
Cześć
No więc: dodatkowe utrwalenie pomogło!!! Smugi zniknęły. Super! Bardzo dziękuję. Najwyraźniej dałem się wprowadzić w błąd albo coś przeoczyłem i utrwaliłem w pozycji pionowej.
Rozcieńczam w proporcji 1:25 i wywołuję przez 5 i pół minuty.
Następny zostanie więc ustawiony na 200 ISO w aparacie i naświetlony w proporcji 1:50 przez jedenaście i pół minuty, przy czym przez całą pierwszą minutę będę poruszać aparatem!? (Czy tak?)
Czy aparat nie prześwietli wtedy automatycznie zdjęcia? Ponieważ traktuje film 400 jak 200...?
TR
Witam,
€
Czy aparat nie naświetla wtedy automatycznie? Ponieważ traktuje czułość 400 jak 200...?
Przykład:
celujesz w czarnego kota, który jednak siedzi na jasnym dywanie. Wtedy aparat nie naświetli tego kota w ogóle jak „200 ISO” (ale raczej jak 800, czyli mocno przeprowadzi niedoświetlenie pomimo ustawionego ISO 200). To nie jest takie proste. Nie przejmuj się zbytnio dość prymitywnym wbudowanym światłomierzem aparatu i raczej trzymaj się następującej zasady: zapewnij filmowi czarno-białemu dużo światła, a w razie wątpliwości lepiej za dużo niż za mało. Nie wywołuj go jednak zbyt długo.
Sam kalibruję wbudowany ekspozytometr aparatu do normy dla danej kliszy, ale za każdym razem mierzę
średnią jasność mojego motywu i zapisuję tę wartość. W żadnym wypadku nie „trzymam” po prostu palca na spuście. Tylko nowsze aparaty posiadają
bardziej inteligentne metody pomiaru, takie jak „pomiar matrycowy”. W przypadku wszystkich innych lepiej postępować tak, jak opisałem powyżej, o ile zależy nam na prawidłowym odwzorowaniu cieni. Jeśli nie, można oczywiście mierzyć znacznie mniej precyzyjnie, np. gdy trzeba działać szybko.
Renate
Sprawa jest bardzo prosta. Foma twierdzi, że film ma czułość 400 ASA. Jednak kiedy przeprowadzam testy z tym filmem, w rzeczywistości uzyskuję wyniki na poziomie zaledwie 200–250 ASA. Producent więc przesadził. Nawet przy użyciu wywoływaczy, które w pełni wykorzystują czułość (np. XTOL), osiągam maksymalnie 250 ASA. Dlatego aparat jest bardzo dobrze naświetlany, jeśli ustawi się go na 200 ASA. W zależności od obiektu trzeba jeszcze dokonać korekty, ale tego nauczy się z doświadczeniem.
Pozdrawiam
Renate
jonny
?
Odpowiadając na Twoje pytania:
Nie musisz martwić się o efekt halo; to właśnie ten turkusowo-zielony odcień (Fomapan 400 z RODINALem) pojawia się podczas wywoływania. Jest on automatycznie wypłukiwany. Inne kombinacje filmów i wywoływaczy dają inne kolory. Na przykład TriX w RODINALU ma głęboki fiolet, a TriX w D76 raczej delikatny róż. Zdziwiłbym się, gdyby Foma w ogóle nie miała ochrony przed halosami. U mnie kąpiel zatrzymująca i utrwalacz w przypadku Fomapanu są również lekko zielone, ale to znika i nie ma wpływu na wywoływanie ani dalsze użytkowanie.
?
Mirko nie napisał, że Foma w ogóle nie posiada ochrony przed efektem halo. Napisał, że ochrona przed efektem halo jest zapewniona przez szare zabarwienie nośnika i że poza tym nie ma żadnej dodatkowej ochrony przed światłem. Jeśli tak jest, to wypłukany barwnik służy prawdopodobnie do uczulania.