Mipfi Ahoj všichni, mám jeden dotaz a rád bych poprosil o pomoc. Na dovolené jsem totiž absolvoval expozici několika rolí filmu Delta a – naštěstí ještě před vyvoláním – mi došel vývojový roztok. Dosud jsem měl zkušenosti jen s Amaloco AM74 a byl jsem s ním velmi spokojený, ale ten se k němu asi nedostanu dřívěji než v polovině září a tak dlouho na fotky čekat nechci. Proto se ptám: Jaká vývojka, která nestojí majlant a je zvládnutelná i pro začátečníky, mi můžete doporučit? Moc děkuji Micahel
Tammo K tomu se perfektně hodí ID-11 nebo Kodak D-76. Oba vývojky jsou cenově dostupné a lze je použít jako standardní vývojky. Jediným háčkem, pokud to tak lze nazvat, je to, že si nejprve musíš z prášku připravit základní roztok, ale to by obvykle neměl být žádný problém.
Gast S modelem Spur HRX-2 a Delta 100 mám dobré zkušenosti: Příklad: Jaguar: http://www.fotogemeinschaft.de S pozdravem Ralf
cfb_de Ahoj Mirko, a já samozřejmě říkám, že mi zrno z ATM49 připadá rozmazané a že se mi víc líbí Delta v HRX-2 (tu u vás taky máte). No tak, pojďme si dát náboženskou válku o vyvolávání filmů! ;-) Franz
ManfredAnzinger Ahoj! Jelikož je D100 můj oblíbený film a už jsem s ním hodně experimentoval, přidám se i já do tohoto starého vlákna. Začátečníci vždycky nesmírně přeceňují vliv vývojky. Výsledky jsou do značné míry určeny filmem, vývojka slouží jen k jemnému doladění (za předpokladu správné expozice). K správné expozici, zejména u Delta 100: Ten reaguje na použitou vývojku (při srovnatelném gama resp. kontrastu) pro film s plochými krystaly mimořádně flexibilně: Při expozici na ISO 64...80: ADX (jemné zrno a dobrá ostrost), HRX2 (velmi jemné zrno), AM50 (velmi dobrá ostrost), ID-11, D76 při expozici na ISO 100–125: T-Max, DDX, Ultrafin+ (dlouhá rovná charakteristika, tj. velký expoziční rozsah), jako jednorázový vývojka bohužel poněkud drahá při expozici na ISO 160–250: A49 (optimální využití citlivosti) Samozřejmě lze s mnoha vývojkami také „pushovat“ nebo „pullovat“, což je však vždy jen nouzové řešení. Výsledky bude možné rozeznat pouze při přímém srovnání. To je téma pouze pro diskusi mezi zasvěcenými, v žádném případě důvod pro obávanou náboženskou válku :-) S pozdravem, Manfred
cfb_de Ahoj Manfred, to rozhodně není důvod k obávané náboženské válce :-)Kazisvět :-) S pozdravem, Franz