Mipfi Cześć wszystkim, mam pewne pytanie i liczę na pomoc. Otóż na wakacjach przeprowadziłem naświetlanie kilku rolek Delta i – na szczęście przed wywołaniem – okazało się, że mój wywoływacz się zepsuł. Do tej pory korzystałem tylko z Amaloco AM74 i byłem bardzo zadowolony, ale nie będę miał do niego dostępu przed połową września, a nie chcę czekać na zdjęcia aż tak długo. Stąd moje pytanie: jaki wywoływacz, który nie kosztuje fortuny i jest odpowiedni dla początkujących, możecie mi polecić? Bardzo dziękuję Micahel
Tammo Idealnie nadają się do tego ID-11 lub D-76 firmy Kodak. Oba wywoływacze są niedrogie i można ich używać jako wywoływaczy standardowych. Jedynym minusem, jeśli można to tak nazwać, jest to, że najpierw trzeba przygotować roztwór podstawowy z proszku, ale zazwyczaj nie powinno to stanowić problemu.
Gast Mam dobre doświadczenia z modelami Spur HRX-2 i Delta 100: Przykład: Jaguar: http://www.fotogemeinschaft.de Pozdrawiam, Ralf
cfb_de Cześć Mirko, i oczywiście przyznaję, że uważam, że ziarno z ATM49 jest zbyt rozmyte, a bardziej podoba mi się Delta w HRX-2 (który też macie w ofercie). No to zaczynajmy wojnę na tle wyznaniowym o wywoływanie filmów! ;-) Franz
ManfredAnzinger Witam! Ponieważ D100 to mój ulubiony film i sporo już z nim eksperymentowałem, pozwolę sobie wtrącić się do tego starego wątku. Początkujący zawsze ogromnie przeceniają wpływ wywoływacza. O wynikach decyduje w znacznej mierze sam film, a wywoływacz służy jedynie do drobnego dopracowania (przy założeniu odpowiedniego naświetlania). Jeśli chodzi o odpowiednie naświetlanie, szczególnie w przypadku Delta 100: jak na film z płaskimi kryształkami, reaguje on wyjątkowo elastycznie na użyty wywoływacz (przy porównywalnej krzywej gamma lub kontrastie): Przy naświetlaniu na ISO 64...80: ADX (drobne ziarno i dobra ostrość), HRX2 (bardzo drobne ziarno), AM50 (bardzo dobra ostrość), ID-11, D76 przy naświetlaniu na ISO 100–125: T-Max, DDX, Ultrafin+ (długa, prosta charakterystyka, tj. duży zakres naświetlania), niestety jako wywoływacz jednorazowego użytku nieco drogi przy naświetlaniu na ISO 160–250: A49 (optymalne wykorzystanie czułości) Oczywiście z wieloma wywoływaczami można również stosować „push” lub „pull”, co jednak jest zawsze tylko rozwiązaniem awaryjnym. Wyniki będzie można rozróżnić jedynie w bezpośrednim porównaniu. To temat wyłącznie do dyskusji wśród wtajemniczonych, w żadnym wypadku nie jest to powód do obawianej wojny religijnej :-) Pozdrawiam, Manfred
cfb_de Cześć Manfred, to w żadnym wypadku nie jest powód do obawianej wojny religijnej :-)Psuj zabawy :-) Pozdrawiam serdecznie, Franz