Manfred
Dobrý den, FOTOIMPEX,
právě jsem se podíval na webové stránky Foma a vidím, že Variant III je nyní k dispozici i na barytovém papíře. Kdy si jej u vás budu moci objednat?
Velikost
Manfred
Foma Variant Baryt
Manfred
Ahoj! Chci se na to zeptat ještě jednou!
Velikost
Manfred
cfb_de
Čtyři dny čekání... No a co?
Mirko a jeho tým nejsou žádní polobozi, navíc si tenhle luxus fóra musí taky nějak vydělat. To bohužel zabere čas. Během té doby vydělávají peníze, které od nich poskytovatel fóra rád na konci měsíce dostane.
Zavolal jsi už někdy a zeptal se přímo? Podle pověstí prý v berlínském Künstlerladen dokonce dostaneš odpovědi na otázky ;->
[Na přání autora příspěvku také bez oslovení. Umím být stejně náročný a arogantní jako autor příspěvku.]
Pozdravy
Franz
MirkoBoeddecker
Společnost Foma nám bohužel dosud neposlala žádné vzorky nového papíru.
K jeho výrobě jsme ji navrhli na veletrhu Photokina – vlastně i jako možnou náhradu za papír Forte, kdyby se jeho výroba náhodou ukončila.
U společnosti Foma to bohužel všechno trvá o něco déle.
Zatím nelze tento papír objednat a ani nevíme, zda se vůbec někdy dostane na trh jako standardní produkt.
V současné době je možné objednat s dodací lhůtou 8 týdnů při minimálním odběru 4000 m² za relativně vysokou cenu, nebo pár kousků v matném provedení 13x18 cm, které náhodou leží na skladě z testovací výroby.
To samozřejmě není prodejný koncept.
Omlouvám se za opožděnou odpověď, ale nejprve jsem se zeptal, zda jsou nějaké novinky.
S pozdravem,
Mirko
Gast
V současné době lze objednat s dodací lhůtou 8 týdnů, a to při minimálním odběru 4000 m² za relativně vysokou cenu
Pokud jsem se nepletl v počtech a bez odpadu to bude asi 650 krabic 30×40 po 50 listech. Trošičku víc, než je moje roční spotřeba, a možná taky trošičku moc na hromadnou objednávku :D
S pozdravem
Stefan
Manfred
Děkuji za odpověď. Budu si muset ještě chvíli počkat, byl bych rád, kdyby se to nakonec začalo vyrábět.
S pozdravem
Manfred
MirkoBoeddecker
Ahoj Manfrede,
mohl bych se zeptat, co přesně očekáváš od filmu Foma Variant Baryt, co ti například ADOX Vario Classic nebo Polywarmton nenabízejí?
Rád bych totiž vzorky – pokud konečně dorazí – podle toho analyzoval.
Nebo jsi už v technickém listu našel něco, co se ti líbí?
S pozdravem,
Mirko
Manfred
Mirko,
používám film Foma v PE. Podle technického listu jsou baryt a PE prakticky identické, takže mohu bez mnoha nových zkušebních proužků provést zvětšení i na barytu.
Ve srovnání s Vario Classic a Polywartone: 5násobná citlivost. Prostě mě štve, když musím čekat na expoziční čas několik minut, zvlášť když je třeba ještě dodatečně osvítit jedno nebo dvě místa.
Tyto časy dosáhnu u svého starého Durstu s 75W lampou a zvětšeninami 30 x 40 cm docela rychle.
S pozdravem
Manfred
Gast
Ahoj Manfrede,
používám jak Fomaspeed (pevná i variabilní gradace), tak Fomabrom (pevná gradace), a tyto papíry nejsou identické. Fomaspeed je příjemný pracovní papír, se kterým se dá jen těžko něco pokazit, ale zároveň to není ten nejlepší umělecký papír na světě. K tomu ale ani není určen. Fomabrom má naopak více odstínů šedé, vyšší Dmax a celkově vypadá mnohem lépe než Fomaspeed, což podle mého názoru není dáno jen odlišným nosičem.
Je to jeden z mých oblíbených papírů, proto bych si rozhodně předobjednal pár balení Fomabrom Variant, pokud by to Mirkovi usnadnilo práci.
To, že křivky na datových listech Foma jsou stejné, však ještě zdaleka nic neznamená. Ty jsou identické i u Fomaspeed Festgradation a Fomabrom Festgradation, papíry se přesto chovají odlišně.
S pozdravem
Samuli
Gast
Ach ano, ta citlivost. U filmů Fomaspeed a Fomabrom je skutečně téměř stejná. Zkušební proužky si většinou dělám na Fomaspeedu, ale když jde o jemné doladění delikátních odstínů šedé, je přece jen potřeba udělat zkušební proužek i na Fomabromu. Jak moc se tyto emulze liší, i když mají téměř stejnou citlivost, poznáte, když s nimi budete dělat lith printy. Vypadají totiž úplně jinak.
SamuliSchielke
Ach, celou dobu jsem psal bez uvedení jména. Promiň.
Takže ještě jednou: velmi by mě zajímala verze Fomabromu s proměnlivou gradací, pokud se jinak chová v podstatě stejně jako Fomabrom s pevnou gradací a zejména pokud je i nadále lith-capable. Také bych si ho rád předobjednal.
S pozdravem
Samuli