Manfred
Witaj FOTOIMPEX,
Właśnie zajrzałem na stronę internetową Foma i widzę, że papier Variant III jest teraz dostępny również w wersji barytowej. Kiedy będę mógł go u Was zamówić?
Rozmiar
Manfred
Foma Variant Baryt
Manfred
Cześć! Chcę jeszcze raz zadać to pytanie!
Wzrost
Manfred
cfb_de
Cztery dni oczekiwania... No i co z tego?
Mirko i jego ekipa nie są półbogami, a poza tym muszą przecież pracować, żeby zapewnić nam ten luksus w postaci forum. Niestety, to wymaga czasu. W tym czasie zarabiają pieniądze, których dostawca serwisu oczekuje od nich pod koniec miesiąca.
Dzwoniłeś już i pytałeś bezpośrednio? Według plotek w berlińskim sklepie dla artystów można nawet uzyskać odpowiedzi na pytania ;->
[Na prośbę autora postu również bez zwrotu grzecznościowego. Potrafię być równie wymagający i arogancki, co autor postu.]
Pozdrawiam
Franz
MirkoBoeddecker
Firma Foma niestety do dziś nie przesłała nam próbek nowego papieru.
Zaproponowaliśmy rozpoczęcie produkcji na targach Photokina – właściwie również jako potencjalny zamiennik papieru Forte, na wypadek gdyby ten zniknął z rynku.
Niestety w firmie Foma wszystko trwa nieco dłużej.
Na razie nie można zamówić tego papieru i nie wiemy jeszcze, czy kiedykolwiek trafi on do standardowej oferty.
Obecnie można złożyć zamówienie z 8-tygodniowym terminem dostawy przy minimalnej ilości 4000 m² po stosunkowo wysokiej cenie lub na kilka sztuk w wersji matowej 13x18 cm, które przypadkowo znalazły się na magazynie z produkcji testowej.
Nie jest to oczywiście koncepcja nadająca się do sprzedaży.
Przepraszam za opóźnioną odpowiedź, ale najpierw zapytałem, czy są jakieś nowości.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Obecnie można złożyć zamówienie z 8-tygodniowym terminem dostawy, przy minimalnej ilości 4000 m² i stosunkowo wysokiej cenie
Jeśli dobrze policzyłem i nie uwzględniając odpadów, to około 650 pudełek 30*40 po 50 arkuszy. Trochę więcej niż moje roczne zużycie i może też trochę za dużo jak na zamówienie zbiorcze :D
Pozdrawiam
Stefan
Manfred
Dziękuję za odpowiedź. Muszę jeszcze trochę poczekać, ale byłoby świetnie, gdyby jednak ruszyła produkcja.
Pozdrawiam
Manfred
MirkoBoeddecker
Cześć Manfred,
czy mogę zapytać, czego dokładnie oczekujesz od filmu Foma Variant Baryt, czego nie oferują Ci np. ADOX Vario Classic lub Polywarmton?
Chciałbym bowiem przeanalizować próbki – o ile w końcu do mnie dotrą – pod tym kątem.
A może znalazłeś już w specyfikacji coś, co Ci się podoba?
Pozdrawiam,
Mirko
Manfred
Mirko,
używam filmu Foma w wersji PE. Zgodnie z kartą techniczną filmy barytowe i PE są praktycznie identyczne, więc mogę wykonać powiększenie na papierze barytowym bez konieczności robienia wielu nowych pasków próbnych.
W porównaniu z Vario Classic i Polywartone: 5-krotna czułość. Po prostu denerwują mnie czasy naświetlania rzędu minut, zwłaszcza gdy trzeba jeszcze doświetlić jedno lub dwa miejsca.
Te czasy osiągam dość szybko na moim starym Durście z lampą 75 W i powiększeniami 30 x 40 cm.
Pozdrawiam
Manfred
Gast
Cześć Manfred,
Używam zarówno Fomaspeed (stała i zmienna gradacja), jak i Fomabrom (stała gradacja) i te papiery nie są identyczne. Fomaspeed to fajny papier roboczy, na którym trudno coś zepsuć, ale nie jest to też najlepszy papier artystyczny na świecie. Nie do tego jednak jest przeznaczony. Z kolei Fomabrom ma więcej odcieni szarości, wyższy Dmax i ogólnie wygląda znacznie lepiej niż Fomaspeed, co moim zdaniem nie wynika wyłącznie z różnicy w podłożu.
To jeden z moich ulubionych papierów, dlatego z pewnością złożyłbym już wiążącą zamówienie na kilka opakowań Fomabrom Variant, gdyby to ułatwiło sprawę Mirko.
To, że krzywe na arkuszach danych Foma są identyczne, nie oznacza jednak jeszcze niczego. Są one identyczne również w przypadku Fomaspeed Festgradation i Fomabrom Festgradation, a mimo to papiery zachowują się inaczej.
Pozdrawiam
Samuli
Gast
Ach tak, czułości. W przypadku Fomaspeedu i Fomabromu są one rzeczywiście niemal identyczne. Próbki robię zazwyczaj na Fomaspeedzie, ale gdy chodzi o precyzyjne dopracowanie delikatnych odcieni szarości, potrzebna jest jednak jeszcze próbka na Fomabromie. Jak bardzo różnią się te emulsje pomimo niemal identycznej czułości, widać dopiero przy wykonywaniu lith printów. Wyglądają one zupełnie inaczej.
SamuliSchielke
Och, przez cały czas pisałem bez podania nazwiska. Przepraszam.
Więc powtórzę: byłbym bardzo zainteresowany wersją Fomabromu o zmiennej gradacji, o ile pod innymi względami zachowuje się ona w dużej mierze tak samo jak Fomabrom o stałej gradacji, a zwłaszcza jeśli nadal jest lith-capable. Byłbym też skłonny złożyć zamówienie w przedsprzedaży.
Pozdrawiam
Samuli