Sandmann1978
Doufám, že tím přítomné odborníky neotravuji, ale včera mi opravdu skvěle pomohli. :D
Když chci vyvolat středoformátový film a následně ho navinout, co mám udělat s tím papírovým proužkem!?
Jak jsem už řekl, v tomhle se opravdu moc nevyznám. Takže se omlouvám za tu nepříliš zajímavou otázku.
fotohuisrovo
Mně se nervy tak rychle nevyčerpají.
U svitkového filmu je třeba oddělit papír a opatrně ho odtrhnout od filmu.
Tak se dá začátek svitkového filmu navinout do spirály. Je to ale o něco složitější než u K.B., protože ve tmě musíte najít smyčku na spirále.
Není špatný nápad si s vitkovým filmem (starým filmem) několikrát zacvičit při světle, protože si na to musíte trochu zvyknout.
Hodně štěstí.
S pozdravem,
Robert
Roman
Vezmi do rukou (v temné komoře nebo ve výměnném sáčku) plně navinutý svitkový film (lepicí pásku můžeš sundat už na světle, jen dávej pozor, aby se film nerozvinul);
s připravenou cívkou a krabičkou začni jednou rukou odvíjet krycí papír – druhou rukou nahmatáš, zda se již objevuje nosič filmu (je to těžké vysvětlit – levým ukazováčkem nahmatávám vnitřní stranu filmové role, pravou rukou odvíjím krycí papír – zadní stranou směrem ke mně, odvíjím směrem nahoru).
Jakmile najdeš začátek filmu, pevně ho uchop do jedné ruky a zasuň do cívky, krycí papír teď můžeš bez obav odhodit; nyní navíjíš film úplně;
na konci je přilepený lepicí páskou k krycímu papíru – já ho prostě přetrhnu, někteří lidé tvrdí, že při tom může docházet k malým zábleskům světla a že lepidlo pásky je špatné pro vývoj, a raději lepicí pásku odstřihnou.
Cívku vlož do krabičky a pokračuj jako vždy.
Nejlepší je to nejprve vyzkoušet na zmetkovém filmu za denního světla, jinak při prvním pokusu navineš místo filmu krycí papír (jak se to stalo mně při mém prvním 120... :D )
Vlastně to není vůbec těžké, s dobrými cívkami A&P to jde ještě mnohem snadněji než u filmu KB.
uworischki
malá rada: zejména u svitkových filmů se osvědčí, když na začátku filmu pomocí malých nůžek trochu „zaoblíte“ rohy. Díky tomu se začátek filmu nezachytí v polovině cívky. Navíc se z těchto odřezků dá docela dobře zkontrolovat doba fixace...
Gast
Ahoj,
přestavěl jsem starý zásobník na film na navíjecí pomůcku a připevnil jsem ho na desku.
Díky tomu lze navinout dva filmy za sebou.
S pozdravem Frank
Gast
Ahoj,
tip s „nácvikem nasucho“ (zkušební film) za denního světla mohu jen doporučit – sám jsem se to tak naučil.
K lepicí pásce: Vždy ji odstraňuji směrem od začátku filmu (někdy je to trochu pracné) a neodstřihávám ji, protože při nečistém, tj. ne zcela pravoúhlém řezu se pak začátek filmu hůře navíjí na cívku (zejména u nerezových cívek Hewes). Dobře fungují i plastové cívky Paterson, jen musí být úplně suché.
S pozdravem! Johannes
Gast
P.S.: U cívek z nerezové oceli držte fólii mezi palcem a ukazováčkem a mírně ji ohněte tak, aby konvexní strana směřovala od jádra cívky „ven“; pak to jde úplně snadno a přesně!