SamuliSchielke
Včera jsem byl ve fotoladu ve Vídni a koupil jsem si film, a majitel mi přidal ještě tři balení kyselé fixační soli značky Unal, které podle obalu pocházejí ze 70. let, možná i z pozdější doby. Otázkou nyní je, jak dlouho se něco takového dá skladovat? U fixačního roztoku si většinou až příliš pozdě všimnete, že už není v pořádku. Balení jsou neotevřená, prášek uvnitř je na dotek tvrdý (balení jsem ale ještě neotevřel). Má něco takového neomezenou trvanlivost a je tedy bez problémů použitelné? Nebo by se ty sáčky měly raději hned odvézt na sběrné místo pro nebezpečný odpad?
Gast
Ahoj Samuli,
1. „Tvrdý“ asi znamená, že se film slepil, takže nasáknul vlhkost. To je pro začátek špatné.
2. Fixační sůl je v podstatě thiosíran sodný nebo amonný. Ta vydrží vlastně věčně, pokud se náhodou nenamočí.
Na jednu stranu můžeš ustalovač skvěle otestovat. (Já to pořád dělám s kouskem filmu, stříbrné testovací proužky tady fakt vůbec nepomáhají.)
Na druhou stranu ten film něco stojí, dalo ti to práci s focením, takže bych řekl, že buď to použij na zkušební výtisky, které stejně nebudou archivovány, nebo to vyhoď do koše.
Můžeš to taky vydražit na eBayi pro sběratele. Nejlepší je, když při fixaci zvětšeniny negativu na bílé zdi vznikne obrázek papeže.
Pozdrav
Martin
cfb_de
Ahoj Martine,
jako poloviční odborník (=chemik) bych to nedokázal vyjádřit tak prakticky.
Díky!
Franz
Gast
Ahoj Franti,
nic se nevyrovná hlubokým povrchním znalostem ;-).
k eBay
Vzhledem k věku toho, kdo fotku upravil, by na ní neměl být JPII, ale Pillenpaul.
S pozdravem
Martin
Gast
Ahoj Martine,
děkuji za odpověď. Zdá se, že řešením bude specializovaný obchod nebo eBay, protože tuhle látku bych nejspíš potřeboval na papír POP od firmy Retro, který nesnáší thiosíran amonný. Nejednalo by se tedy o pracovní kopie, ale měly by opravdu vydržet. Alternativy od Retro nebo Calbe jsou však tak levné, že se nákladné testování vůbec nevyplatí.
Samuli