Maurice
Ahoj všichni,
já
se po letech vrátil k analogové fotografii a k vlastnímu vyvolávání.
já
Teď jsem trochu zoufalý, protože jsem zjistil, že u kombinace filmu „FOTOIMPEX CHM 400“ a vývojky „ADOX ADONAL“ trvá doba vyvolávání 6–12 minut, zatímco u APX 400 „NEW“, RPX 400 nebo Kentere 400...
já
Film:
https://www.fotoimpex.de/shop/filme/fotoimpex-chm-400-kinofilm-13536.html
Vývojka:
https://www.fotoimpex.de/shop/system/?func=detailcall&wkid=16301102959256&prodid=1&artnr=3780500
já
já
Stručné informace k mým požadavkům:
- žádný push ani pull (přesně 400 ISO)
- ředění 1+25
- doba promíchávání 30 sekund
já
já
Možná má někdo zkušenosti a může mi říct přesnější hodnotu než 6–12 minut, protože ta je už dost „vágní“ ;D
Nerad bych si zničil filmy...
já
já
Moc děkuji a srdečně zdravím od Bodamského jezera
highscore
Podle mé „databáze“ trvá 1+25 asi 6 minut a 1+50 asi 11 minut při teplotě 20 stupňů Celsia
– bez záruky –
Maurice
Ahoj highscore,
děkuju za rychlou odpověď, už mám aspoň nějaký vodítko. Možná se k tomuto tématu ozve ještě někdo další :)
Jen je škoda, že FOTOIMPEX neposkytuje žádné přímé informace. Vždyť by s tím měli mít zkušenosti ;D
highscore
Ano, Maurice
Ještě počkej na pár informací od ostatních fotografů.
Určitě se najdou i jiné odchylky v časech, které ti poslouží jako vodítko.
Já ti doporučuji časy 1+50.
Díky tomu budeš moci pracovat s větší tolerancí k chybám.
henniero
Ahoj, Maurice.
?
Tabulka vývojových časů uvádí pro RPX400 12 minut
?
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=Rollei+RPX+400&Developer=RODINAL&mdc=Search&TempUnits=C
?
.. pro APX 400 new 11,5 min
?
http://www.digitaltruth.com/devchart.php?Film=APX+400&Developer=RODINAL&mdc=Search&TempUnits=C
?
.. technický list pro APX 400 new uvádí také 11,5 min při EI 320 ASA
?
http://www1.lupus-imaging-media.com/images/downloads/apx400gb2.pdf
?
Já bych se přikláněl k 11 až 12 minutám, ale film jsem ještě sám nevyvolal, takže bez záruky..
?
S pozdravem
Hendrik
?
Maurice
Ahoj henniero & highscore,
?
nejdřív díky za všechny ty informace :)
?
?
Ale pořád je to stejně matoucí ;D
?
6 min. s 1+25, 11 min. s 1+50
?
a k tomu ještě
?
11–12 min. s 1+25 (logicky by to u 1+50 mělo být něco kolem 18–20 min.)
?
?
Ale nevzdávám to, určitě se ještě někdo ozve :D
Jinak budu muset obětovat nějaký film ;D
?
Tendence ale jasně směřuje k 11–12 min., resp. cca 21 při 1+50 :)
Morte
Cituji sám sebe (z
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=2630#entry14787 ):
€
€
€
Ano, já.
Mně se líbí. Na digitaltruth je uveden pouze jeden čas (8 min při 1+25 pro RODINAL), ale u mě byl výsledek strašně zrnitý. Tak jsem prostě přizpůsobil čas pro Tri-X: 13 min při 1+50. Úplně úžasné výsledky, jak se mi zdá.
A i při ASA 3200 (27 min, ale při 22 °C) produkuje stále překvapivě dobré snímky. Pak má sice větší zrno, ale stále je to krásné.
€
€
€
€
CHM 400 lze považovat za identický s (starým) RPX400 a Kentmere 400. Na fóru najdeš k tomu ještě více informací, pokud budeš hledat.
Maurice
Ahoj Morte,
?
děkuji za tvou odpověď.
?
Ale myslím, že mě pochopíš, když jsem čím dál tím víc zmatený.
Díky tvé informaci mám teď další údaj, který se s těmi předchozími úplně neshoduje :(
?
6, 8, 11–12 min. při 1+25, 11, 13, 21 min. při 1+50
?
Stále doufám v oficiální komentář od FOTOIMPEXu, myslím, že by to přece měli vědět ;D
Gast
Zde jsou doby vyvolávání pro APX 400, které platí i pro Kentmere a ADOX:
http://www1.lupus-imaging-media.com/images/downloads/apx400gb2.pdf
S pozdravem
Wolfgang
Maurice
Díky, Wolfgangu, ten PDF soubor jsem si už taky prohlédl.
?
Také bych postupoval podle toho, tedy 11:30 při 1+25 a 21:00 při 1+50.
Jen mě pak mate, když se uvádí, že optimální by bylo 13:00 při 1+50 ;)
?
Jak jsem říkal, čekám ještě na oficiální zpětnou vazbu od FOTOIMPEXu (na telefonické podpoře mi nic neřekli) tady na fóru – protože oni by to přece měli vědět ;)
Pokud se nic neobjeví, budu to muset asi otestovat sám a další materiály koupit jinde (což by byla škoda) :(
Morte
U společnosti FOTOIMPEX dostaneš nanejvýš jen doporučení. Oni ten film nevyrábějí. (Viz také Mirkovu poznámku jinde na fóru ohledně CHM). Tvoje zmatení pramení z toho, že očekáváš definitivní nebo jediné správné odpovědi. Ty ale u filmu nikdy nedostaneš. Vždy existují pouze vodítka, která musíš sám vyzkoušet a přizpůsobit svému procesu. Existuje příliš mnoho rozdílů v metodě, rytmu, teplotě vody, fázi měsíce a atmosférickém tlaku. Je to jako při pečení: v receptu je uvedeno, kolik vody máš použít na kynuté těsto – a přesto je příliš mokré nebo příliš suché. U každého je to jiné – a to je normální.
?
Obecně platí jen toto: čím déle vyvoláváš, tím větší kontrast. Čím kratší doba, tím menší. Ve zlaté střední cestě nic nezkazíš. Mnoho lidí si myslí, že kontrast je skvělá věc, a své filmy převyvolávají. To sice není katastrofa, ale při tisku můžeš mít za určitých okolností problémy, protože šedé tóny zlobí, stíny se ztrácejí a světla nelze zaostřit. Pokud máš příliš nevýrazné negativy (příliš malý kontrast), můžeš při zvětšování v kombinovaném světle narazit na horní hranici magenty (= maximální možná ostrost), v závislosti na druhu papíru a zvětšovacím přístroji.
?
Aniž bych chtěl své zkušenosti vydávat za obecně platné, s 13 minutami budeš na tom dobře. Jestli 11 nebo 13 minut, to není tak velký rozdíl. Jestli 6 nebo 20 minut, to už ano. Nikdy bych nezačínal s extrémy, ale s osvědčenými průměrnými hodnotami. Pak záleží na tom, jak budeš dále pracovat: se skenerem, s zvětšovacím přístrojem se smíšeným osvětlením (vyžaduje o něco tvrdší negativy), s kondenzorovým zvětšovacím přístrojem (vyžaduje o něco měkčí negativy). A záleží to na tvém vkusu. Jako pravidlo platí pouze: Negativy by neměly být tak tvrdé jako diapozitivy (i když to na filmovém pásu vypadá skvěle). Ve stínech by měly být tak vykreslené, aby bylo ještě něco rozeznatelné (to jsou tedy téměř průhledná místa). A ve světlech (nebe atd.) ne tak husté (= černé na negativu), aby jimi neprocházelo žádné světlo. V takovém případě bys totiž musel provádět dlouhou expozici, což ztěžuje zvětšování a zhoršuje kvalitu obrazu. Dobrý negativ vypadá jemně, ale ne „tence“, tedy podexponovaně. Abys toho dosáhl, musíš experimentovat. Tabulky ti k tomu nepomohou. A už vůbec ne údaje výrobce vypočítané v laboratorních podmínkách, které nemají s fotografickou realitou nic společného. Jak moc se dá věřit údajům výrobce, vidíš nejpozději od případu VW ... i když bych filmovému průmyslu nepředhazoval padělání. Z toho by totiž nic neměli. ;) Ale oni prostě MĚŘÍ, zatímco ty fotíš. Ty chceš hezké snímky, oni chtějí hezká čísla. A to nemusí být vždy totéž ...
?
Nenech se tedy zmást. Raději to odvážně vyzkoušej. Určitě to nevyjde špatně. A CHM je dobrý film, který používám velmi často jako „náhradu“ za Kentmere, viz výše.
?
?
?
Edit: CHS změněno na CHM
Maurice
Díky, Morte,
prostě to zkusím, uvidím, jak to dopadne ;)
13 minut při 1+50 vyzkouším tento víkend a pak sem napíšu, jak to dopadlo ;)
Jen jsem byl trochu zmatený, protože u Ilfordu HP5 jsem našel hodnotu, která seděla perfektně :)
PS: Jaký rytmus promíchávání jsi použil? 30 sekund a pak každých 30 sekund, nebo 30 sekund a 1 minutu?
Morte
To s tím protřepáváním je taky taková alchymistická záležitost, která u každého působí jinak. Já to dělám takhle:
?
U RODINALU (ADONALU) protřepávám první minutu nepřetržitě (ale bez zbytečného spěchu ;) ), pak třikrát za minutu.
?
U A49 naopak jednou za 30 sekund.
?
Skutečné rozdíly zjistíš, pokud vůbec nějaké, až po letech zkoušení všech parametrů své metody. Důležité je, abys nejprve zůstal u své metody (svého filmu, své vývojky, svých časů...) a nedělal pokaždé něco jiného. Jinak vznikne jen chaos. Pokud ovšem nejsi lomograf a nemáš rád náhody...
Maurice
To udělám – naštěstí jsem si koupil balení deseti kusů CHM 400 ;)
Můj Minolta XE-1 s objektivem Rokkor 1/1,2, 58 mm se už těší ;D
€
Každopádně díky za skvělé ohlasy, taková fóra jsou zábava :)
Maurice
Právě jsem dostal další oficiální seznam od FOTOIMPEXu.
?
APX 400 (New) / RODINAL / 1+50 / 21 min. APX 400 (New) / RODINAL / 1+25 / 11,5 min.
?
Myslím, že s tím začnu, protože mi řekli: „...Prosím, použijte uvedené časy v příloze jako orientační. V každém případě dodržujte časy pro APX 400 (nový) ...“
?
Uvidíme, co z toho vzejde :)
TiMo
Morte, předpokládám, že ve svém příspěvku č. 11 máš na mysli CHM.
Morte
Morte, předpokládám, že ve svém příspěvku č. 11 máš na mysli CHM.
€
Máš naprostou pravdu. Díky za upozornění. Už jsem to opravil. Člověk vždycky něco přehlédne... a pořád ještě truchlím nad CHS 50... ;)
TiMo
A po CHS 50 mi pořád chybí… ;)
?
Dokážu si dobře představit, že to má ADOX v plánu.
Maurice
Takže můj závěr z víkendu:
Nastavení pro APX 400 (New) / RODINAL / 1+25 / 11,5 min. se zdá být celkem dobré.
Teď ještě musím trochu pohrát s nastavením foťáku, fotky jsou trochu moc světlé.
Je to ale kvůli automatickému nastavení expozice, které u mé Minolty už asi není úplně v pořádku ;D
Velký dík všem tady na fóru :)
Morte
Teď musím ještě trochu pohrát s nastavením foťáku, fotky jsou trochu moc světlé.
Nebo je to tím, že jsi je přeexponoval. Stíny pak zůstaly takové, jaké jsou, a světla se vyvolávají a vyvolávají a vyvolávají... Výsledkem jsou příliš syté (= světlé) negativy. Jak jsem už psal výše...
Ale klidně v tom pokračuj. Jsou to důležité zkušenosti.