Gast
Ahoj všichni,
rád bych si pořídil vlastní malou fotolaboratoř. Jelikož můj známý, který toto vybavení našel na půdě, bohužel nemá o technických možnostech své fotolaboratoře ani ponětí, doufám, že mi tu snad někdo dokáže poradit...
Jedná se o zvětšovací přístroj MEOPTA AXOMAT 4a COLOR a moje nejdůležitější otázka zní: lze s ním zvětšovat/provádět expozici i pro černobílé fotografie?
Děkuji předem!
Matthias
Gast
Stručně řečeno:
ano.
Buď pracujte s bílým světlem a vloženými přechodovými filtry, nebo nastavte přechody pomocí barevného mixéru. O výhodách a nevýhodách se v minulosti vedlo dost diskusí.
S pozdravem
Martin
Gast
Promiň, jde o zvětšovací přístroj MEOPTA AXOMAT 4 COLOR, a ne o verzi 4a (pokud to vůbec má nějaký význam)!
Matthias
uworischki
Axiomat 4 Color je obvykle vybaven opálovou lampou, kondenzorem a zásuvkou na filtry – jde tedy o běžný zvětšovací přístroj pro černobílou fotografii. U modelu Axiomat název „Color“ neznamená, že se jedná o barevnou hlavu.
Takže žádné nasazování filtrů... pro papír s proměnným kontrastem je třeba použít sadu multigrade filtrů. Pokud si dobře vzpomínám, filtrová zásuvka má rozměry 75 mm x 75 mm.
uwe