Gast
Witam wszystkich,
chciałbym założyć sobie małą domową ciemnię. Ponieważ mój znajomy, który znalazł ten sprzęt na strychu, niestety nie ma pojęcia o technicznych możliwościach swojej ciemni, mam nadzieję, że może ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc...
Chodzi o powiększalnik MEOPTA AXOMAT 4a COLOR, a moje najważniejsze pytanie brzmi: czy można nim również powiększać/naświetlać zdjęcia czarno-białe?
Z góry dziękuję!
Matthias
Gast
Krótko mówiąc:
tak.
Można albo pracować z białym światłem i filtrami gradacyjnymi, albo regulować gradację za pomocą miksera kolorów. Na temat zalet i wad toczyło się już w przeszłości wiele dyskusji.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Przepraszam, chodzi o lupę MEOPTA AXOMAT 4 COLOR, a nie o wersję 4a (o ile to w ogóle ma znaczenie)!
Matthias
uworischki
Model Axiomat 4 Color jest zazwyczaj wyposażony w lampę opalową, kondensor i szufladę na filtry – jest to więc standardowy powiększalnik czarno-biały. W przypadku Axiomatu nazwa „Color” nie oznacza od razu głowicy kolorowej.
Nie ma więc mowy o wsuwaniu filtrów... W przypadku papieru o zmiennym kontraście należy użyć zestawu filtrów multigrade. O ile dobrze pamiętam, szuflada na filtry ma wymiary 75 mm x 75 mm.
uwe