Gast
Drogie forum,
Efke podaje czasy wywoływania dla różnych wywoływaczy. Czy można je gdzieś kupić, czy są to jedynie receptury?
Zgodnie z katalogiem firma FOTOIMPEX nie ma ich w swojej ofercie.
Bardzo dziękuję
Otto
MirkoBoeddecker
Cześć Otto,
Nie zapoznałem się jeszcze z tymi recepturami, ale uważam, że nie są one autentyczne, albo są to po prostu „powszechnie znane receptury”, takie jak D76, które firma Efke również odtworzyła na jugosłowiański rynek krajowy.
Sama firma Efke nie jest już w stanie produkować tych chemikaliów, ponieważ niektóre zastrzeżone składniki nie są już dostępne.
To również powód, dla którego nie sprzedajemy ich od 1998 roku.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Mirko,
to było chyba najbardziej rekordowe stwierdzenie od czasów narodzin Briana/Schroedera.
Przepisy na „stare filmy ADOX” wraz z szerokim zakresem testów (co jest rozsądne, bo przecież trzeba takie rzeczy wypróbować) można znaleźć w podręczniku prof. dr. Otto Croy’a, gdzie opisano, jak samodzielnie przygotować roztwór.
Alternatywnie, z repertuaru gotowych roztworów, przynajmniej dla Efke 50, polecam po prostu standardową rekomendację z RODINALem. To się sprawdza. Wyjątkowo uczciwe czasy naświetlania, a nie takie bzdury, jakie zalecają inni, żądni marketingu, dla „niemieckich” filmów.
BTW: (i tym samym przechodzę do prawdziwego powodu mojej odpowiedzi)
Mirko: *Jak* to w ogóle możliwe, że do dziś nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na moje zamówienie z 27.06. wysłane e-mailem?
Żadnego potwierdzenia odbioru, żadnej informacji o dostępności, po prostu nic! Nawet Mediamarkt radzi sobie z tym lepiej. Albo nawet Boesner jako sklep dla artystów.
Tylko dla przypomnienia: złożyłem tam następujące wiążące zamówienie:
- jedną rolkę Fine Print Vario Classic, szerokość 30,5 cm, długość 85 m za 159 euro.
- 4x adaptery gwintowane „AS143” po ówczesnej cenie katalogowej.
- informację o mojej nieobecności we wrześniu.
- podanie kwoty do zapłaty w wysokości