FlorianETeply
Když jsem se právě zase podíval na stránky laboratoře Impex, postrádám tam kurzy v laboratoři. Vzpomínám si, že když jsem se tam naposledy díval, něco takového se nabízelo (ale už je to nějakou dobu). To už neexistuje? A to zrovna teď, když vážně uvažuju o tom, že bych se pustil do vlastního vaření? To mi přece nemůžete udělat...
Ale možná má někdo z těch bystrých Berlíňanů tady ještě nějaký nápad...
*bručím*
Pozdrav a dobré světlo
Florian
MirkoBoeddecker
...bohužel se to kvůli nesladitelné poptávce zastavilo...
ale můžeš zkusit třeba Imago nebo VHS Schäberg, Tempelhof, Kreuzberg.
Mirko
FlorianETeply
Aha, dobře. Díky za tipy.
S pozdravem
Florian
RomanJRohleder
Floriane,
musím ti snad *tebe* opravdu doporučovat www.drf-tb.de? Nebo ti připomínat nadcházející Laborratten-TR ve Steinkimmenu?
Tssstsss,
Roman
FlorianETeply
No tak, Romane,
nebuď na mě, chudáka studenta, tak tvrdý. Zaprvé jsem se zrovna vrátil z dovolené a teď se z toho musím psychicky vzpamatovat. Zadruhé tu na mě čeká pár filmů na vyvolání a někde jsem četl, že exponovaný materiál by se neměl skladovat donekonečna. Poté, co jsem si rychle spočítal, že za cenu vyvolání a kontaktního tisku u Mutti Impexu bych dostal i plechovku, spirály a výměnný sáček, tak jsem si prostě řekl, že to tak udělám. A D-76 tu mám taky ještě po plechovkách na polici. Dobře, možná to není optimální řešení pro 25mm Efky, ale co už. V ledničce mám stejně pestrou směsici. Možná to ještě stačí i na sáček ATM49 ;-)
K mé hanbě však musím přiznat, že jsem stránku TB navštívil přesně jednou, a to na začátku mého prvního funkčního období (SB'04)...
A kvůli Steinkimmenovi by se vlastně právě teď mělo něco objevit v drf ;-)
Pozdravy
Florian
Gast
Floriane,
D76 není ideální, pročpak? Já už vyvolávám filmy ADOX v Leicanolu/ID11, což je prakticky totéž jako D76, už od doby, kdy se tyto filmy ještě vyráběly v Neu Isenburgu.
Vynikající jemné zrno, dobré vykreslení stínů, příjemný dojem z obrazu, mnohem lepší než údajně ideální Neofin Blau.
8 minut v poměru 1+1, expozice na 14 DIN a výsledky jsou dobré, strmé to bude jen tehdy, když budeš vyvolávat příliš dlouho.
Roland
FlorianETeply
?, jo, za nepříznivých podmínek se ty filmy rozhodně zkroutí. Můžu o sobě říct, že jsem u zmíněného prvního filmu udělal hned několik chyb najednou:
1. Vyvolával jsem ho příliš dlouho
2. Vývojka byla příliš teplá (mohlo to být 22 stupňů místo 20)
3. Navíc jsem s ním třásl nepravidelně...
Výsledky jsou proto poněkud, no, … „grafické“...
K mé poznámce, že D76 není optimální vývojka pro tyto filmy: nějak jsem měl dojem, že se tenhle přípravek nejlépe hodí k Plus-X nebo Tri-X. Určitě není úplně mimo předpokládat, že vývojka může být optimalizována pro vlastní filmy. Možná bych to měl prostě zkusit s nějakým testovacím filmem. S myšlenkou dělat testy na dovolenkových filmech se nějak nemůžu úplně smířit ;-) .
Jen se musím na něco zeptat, protože s DIN stupnicí nejsem moc obeznámen: 14° DIN odpovídá 20 ASA, že? Takže o jednu třetinu clony provést přeexponování oproti údajům na obalu, správně?
A když už jsme u těch ADOXů: na příslušné webové stránce jsem kromě již známých sérií CHS (efke) a CHM (Ilford) viděl, že v nabídce mají být i série CMS a FHM. Jsou to vlastní vývoje? Nebo zase přelepené filmy od jiných výrobců? U filmů FHM si dokážu představit, že se ve vašem rodném jazyce jmenují Delta, což by také zapadalo do výše zmíněné spolupráce u filmů CHM. Možná by se k těmto filmům chtěl Mirko někdy vyjádřit, i když jsem je v katalogu zatím nenašel. Při té příležitosti bych také mohl navrhnout různě barevná víčka na krabičky s filmy, aby se lépe rozlišovaly při skladování bez krabiček, to se mi u Ilfordů tak líbí. Samozřejmě jen pokud o tom ještě nikdo nepřemýšlel, pro mě by to stálo za pár centů navíc ;-)
Pozdrav
Florian
FrankJBeckmann
Ahoj Floriane,
u mých CHM filmů pro 35mm mají víčka krabiček různé barvy, podobně jako u Ilfordu.
Měj se
Frank
FlorianETeply
To zní už teď dobře.
Kdybych si nebyl jistý, mohl bych se zeptat u Mirka v obchodě, stejně si musím doplnit zásoby...
S pozdravem
Florian
RomanJRohleder
Florian
„Při té příležitosti bych mohl rovnou navrhnout i víčka na krabičky s filmy v různých barvách, aby se daly lépe rozeznat při skladování bez krabiček; to se mi u Ilfordu tak líbí.“
To už Ilford mezitím také nedělá.
„Samozřejmě jen pokud na to ještě nikdo nepřišel, já bych za to dal klidně pár centů navíc ;-)“
Přesně o to jde.
Gast
Floriane,
ano, 14 DIN odpovídá 20 ASA, ten film měl vlastně 14 DIN, proto se také jmenoval ADOX KB14, pak Efke KB14, poté Efke KB20 a úplně na konci se zřejmě měl kódovat jako DX, a tak se název změnil na KB25.
Objevují se tvrzení o dvojnásobné citlivosti oproti uvedené, možná je to z čistě technického hlediska pravda, ale ve fotografii zaměřené na obraz je příjemnější to nevyužívat na maximum, aby se nezískaly příliš ostré kontrasty.
Zkus prostě moje časy a pak uvidíš, jestli ti to nevyhovuje.
Každopádně jsem kromě ukrajinského Svema (extrémně hrubozrnný, jinak dobrý) ještě nepoužil žádný film, který by ID11/D76 nesnášel.
Roland