Gast
Abych si vytvořil velkou zásobu černobílých filmů (asi 100 kusů), mám následující dotazy:
1. Jaký je optimální způsob skladování po delší dobu? Je podle vás vhodné skladování v mrazáku při teplotě do -18 stupňů?
2. A jak je to s trvanlivostí, pokud jsou filmy skladovány v mrazáku, tj. zkracuje toto skladování maximální dobu trvanlivosti?
Gast
Ahoj Volkere,
Mražení zastavuje proces stárnutí.
Své zásoby filmů vždy ukládám do mrazáku – stejně tak i papír.
Filmy a papír vyndávám alespoň jeden den před použitím, aby se dobře rozmrazily.
Důležité! Filmy nechte v plastové krabičce, a to jak při mražení, tak i při rozmrazování!
S pozdravem
Martin
Gast
Ahoj Volkere,
Martin E. již zmínil základní informace, proto zde uvedu jen praktický výsledek.
Filmy skladuji v temné komoře v ledničce při teplotě 5 stupňů; nejde tedy o mražení v mrazáku, protože filmy obvykle spotřebuji poměrně rychle.
Zjistil jsem, že za těchto podmínek je překročení oficiální „doby trvanlivosti“ filmu o dva roky naprosto bezpečné a nemá to na film žádné negativní dopady.
Ve skutečnosti jsem už za těchto podmínek skladoval filmy o tři až čtyři roky déle, a to bez jakýchkoli negativních dopadů!
Například jsem měl ještě několik filmů uskladněných, než společnost Agfa přestala vyrábět svitkový film APX 25. Poslední z nich jsem bez problémů provedl expozici v roce 2004, tedy několik let po uplynutí doby použitelnosti.
Z mých zkušeností tedy, jak již bylo zmíněno, není dvouleté „skladování“ absolutně žádný problém, dokonce jsou možné i čtyři roky, pokud nastavíte chladničku na teplotu 5 až 7 stupňů. U této informace je však důležité, aby byl filmový materiál předtím správně ošetřen a skladován, jinak může dojít k nepříjemným překvapením, a to i před uplynutím „doby trvanlivosti“!
S pozdravem
Lothar
Gast
Ahoj,
můj otec pracoval v DuPontu v Neu Isenburgu, tedy ve starém závodě Schleussner. Tam se ještě v 80. letech nacházely v mrazáku původní laboratorní vzorky „pravých“ ADOXů, které byly stále použitelné.
S pozdravem
Martin