Gast
Chcę zgromadzić spory zapas filmów czarno-białych (około 100 sztuk), więc mam kilka pytań:
1. Jaki jest optymalny sposób przechowywania przez dłuższy czas? Czy waszym zdaniem zalecane jest przechowywanie w zamrażarce w temperaturze do -18 stopni?
2. A jak wygląda kwestia trwałości, jeśli filmy są przechowywane w zamrażarce, tzn. czy takie przechowywanie skraca maksymalny okres przydatności?
Gast
Cześć Volker,
Zamrażanie zatrzymuje proces starzenia.
Moje zapasy filmów zawsze trafiają do zamrażarki – podobnie jak papier.
Filmy i papier wyjmuję co najmniej dzień przed użyciem, aby dobrze się rozmroziły.
Ważne! Filmy należy przechowywać w plastikowym pojemniku, zarówno podczas zamrażania, jak i rozmrażania!
Pozdrawiam,
Martin
Gast
Cześć Volker,
Martin E omówił już podstawowe kwestie, więc dodam tylko wynik z praktyki.
Przechowuję filmy w ciemni w lodówce w temperaturze 5 stopni; nie zamrażam ich więc, ponieważ zazwyczaj zużywam je dość szybko.
Zauważyłem, że w tych warunkach przekroczenie oficjalnego „terminu przydatności” filmu o dwa lata jest całkowicie bezpieczne i nie powoduje żadnych negatywnych skutków.
W rzeczywistości przechowywałem już filmy trzy i cztery lata dłużej w tych warunkach, bez żadnych negatywnych skutków!
Na przykład, zanim firma Agfa wycofała z produkcji film APX 25/film zwojowy, zdążyłem jeszcze zgromadzić kilka rolek. Ostatnią z nich naświetliłem w 2004 roku, wiele lat po upływie terminu ważności, i nie miałem żadnych problemów.
Dlatego też, zgodnie z moim doświadczeniem, jak już wspomniałem, dwa lata „przechowywania” nie stanowią absolutnie żadnego problemu, a nawet cztery lata są możliwe, jeśli lodówka jest ustawiona na temperaturę od 5 do 7 stopni. Ważne jest jednak, aby materiał filmowy był wcześniej prawidłowo traktowany i przechowywany, w przeciwnym razie mogą pojawić się nieprzyjemne niespodzianki, nawet przed upływem „terminu ważności”!
Pozdrawiam
Lothar
Gast
Cześć,
mój ojciec pracował w firmie DuPont w Neu Isenburgu, a więc w dawnej fabryce Schleussnera. Jeszcze w latach 80. w zamrażarce przechowywano tam oryginalne próbki laboratoryjne „prawdziwych” filmów ADOX, które nadawały się do użytku.
Pozdrawiam
Martin