Gast
Ahoj,
dosud vyvolávám svůj papír Adox Warmton PE v Agfa Sistan.
Má někdo zkušenosti s selenovým tónováním?
Jaký má u tohoto papíru účinek?
Díky za vaše názory.
S pozdravem Martin
Renate
Dobrý den,
Zkusmo jsem papír Adox PE Warmton jednou namočil do selenového tonera. Jednalo se o LP selenový toner, který jsem naředil v poměru 1+9. To je pro papír vlastně příliš silná koncentrace. Roztok jsem připravil za účelem zesílení negativů, což se mimochodem podařilo. (Víc než N+1 ale ani při nejlepší vůli nejde.) Mimochodem jsem v něm vyzkoušel i různé druhy papíru. Papíry ADOX PE Warm a Cold reagují na selenový toner velmi dobře. Papír Warm se zbarvil ještě více do hněda, papír Cold také mírně zhnědl. Oba papíry jsem vyvolal v LP Brom 1, který je považován za vyvolávací roztok pro teplé tóny. Papír Agfa Premium vykazoval v selenovém toneru menší reakci. Ale i ten mírně zhnědl.
Zatím mi však chyběl čas na systematické testování papíru ADOX a selenového tonera, takže zde mohu pouze říci: reaguje dobře na selenový toner a doporučuji další testy.
S pozdravem
Renate
Roman
Takže pokud je Adox Warmton stejný papír jako Forte Polywarmton (v tomhle Adoxovém šílenství se mi nějak ztrácí přehled... ;) ) – pak nejprve nadšeně reaguje na selenový tonér – papír nejprve výrazně zchladne do neutrální černé, při delším tónování pak vznikne krásná čokoládově červenohnědá barva; s trochou experimentování ohledně ředění a doby tónování jsou možné dokonce i částečné tónování (neutrálně šedé světla, hnědočerné stíny).
Ach ano, co se týče Sistanu: ten vlastně slouží k archivní stálosti – u selenu je to ale dáno pouze tehdy, pokud se tisk tónuje kompletně (což však u PWT vede ke změně barevného tónu) – pokud jde pouze o archivní stálost, je Sistan lepší volbou (nebo Goldtoner – ten je ale drahý a u PWT vede k šedomodrým tónům obrazu).
Roman
MirkoBoeddecker
Romane,
to „šílenství kolem ADOXu“ je ale vlastně docela jednoduché.
Classic Polywarmton se nyní jmenuje ADOX Polywarmton, protože značku Classic nemůžeme dále používat.
Classic Museum se nyní jmenuje ADOX Museum.
To je vše.
Všechny ostatní produkty ADOX jsou nové.
Filmy: efke KB 25-50-100 se nyní jmenují ADOX. Zbytek jsou nové produkty.
S pozdravem,
Mirko
SamuliSchielke
Často jsem tónoval papír Adox = Forte Polywarmton pomocí selenu. Výsledek lze dobře ovlivnit volbou vývojky. Pokud papír vyvoláte studenou nebo neutrální tónovací vývojkou a poté ho důkladně tónujete (až 10 minut při ředění 1+30, Amaloco Seleniton), získáte krásné modré až fialové tóny s nádechem purpuru. Podobného, dokonce o něco silnějšího efektu dosáhnete také s Fomatone. ADOX Easyprint VC také výrazně zmodrá s Amaloco studeným tónovacím vývojkem a selenem v poměru 1+30. Fomabrom a Fomaspeed naopak reagují na selenový tónovač jen slabě, získáte fialový tón, který však není tak silný jako u ostatních papírů.
S pozdravem
Samuli
SamuliSchielke
Aha, jak se dá pomocí zlatého toneru dosáhnout šedomodrého odstínu Polywarmton? Mně vycházejí jen červené odstíny.
Gast
Ahoj Samuli,
tonuješ předtím v síře? To je vlastně jediný způsob, jak se zlatým tonérem dosáhnout červené barvy. Jinak platí pravidlo, že čím teplejší je původní tisk, tím modřejší je zlatý tón. A u mě se Polywarmton nijak neodlišuje od ostatních papírů s teplým tónem.
Takže: silná expozice, zředění a spíše mírná vyvolání (v teplém vývojku, vždycky jsem chtěl vyzkoušet glycin), zastavit, zafixovat, opláchnout, tónovat, opláchnout, vysušit, hotovo.
Zlatý toner však zdaleka nebarví tak modře jako modrý toner. Nejprve hnědý nádech z vývojky ustoupí, hustoty se zvýší (jako u selenu), pak se velmi pomalu objeví modrý nádech. Aby byl výsledek modřejší než např. u papíru s chladným tónem (např. Polykaltton) ve vývojce s chladným tónem (např. Moersch Blue s Finischer Blue), je třeba vyvolat výrazně v teplém tónu a čekat opravdu dlouho. Na oplátku ale získáte jemné zrno a tónové hodnoty papíru s teplým tónem.
S pozdravem
Martin
Gast
Mirko,
s těmi názvy od ADOXu to vidím stejně jako Roman, jsou si podobné jako vejce vejci. Možná byste těm papírům mohli dát názvy jako Adobrom, Portradox nebo Vario Portradox, Variochlorobrom, tak jak se to dělalo v „starých dobrých časech“, například Leigrano, Brovira, Bromosa, Portriga Rapid.
Roland
SamuliSchielke
Ahoj Martine,
buď postupujeme v jedné zásadní věci jinak, nebo se jednotlivé tonery na trhu od sebe velmi liší. Používáš Tetenal, Moersch nebo něco jiného? Já používám MT6 od Moersch bez předchozího sírového tónování a dosahuji konzistentně červených tónů, za předpokladu, že se jedná o skutečný papír s teplými tóny (Polywarmton nebo Fomatone), který byl redukován ve vývojce pracující na studeném nebo neutrálně černém principu. Nejkrásnější výsledky, mírně směřující k sépiově hnědé/zlaté barvě, se dosahují s Polywarmtonem v neutrálně teplé vývojce.
To samo o sobě není žádný problém, protože červené tóny se mi velmi líbí. Předpokládám, že to závisí jak na tonéru, tak na vývojce. Až bude příležitost, vyzkouším, jak si Moersch MT6 vede při správně teplém vyvolání.
Mimochodem, i já považuji názvy značky ADOX za poněkud matoucí, ale to má jiné důvody. Papíry, které používám, se v Holandsku jmenují Forte (fotografický obchod je hned za rohem) a v Německu AdOX (MNOHEM levnější), a někdy je obtížné uhodnout, co je co. Foma se alespoň vždycky jmenuje Foma...
Pozdravy
Samuli
Roman
Dobře, jasně – MT6 od Moersch není „běžný“ zlatý toner, ale zlatý toner podle Nelsona, a ty dávají spíše dojemné tóny (a navíc se většinou těžko shánějí, proto ho Moersch zřejmě zařadil do svého sortimentu).
„Normální“ zlatý toner od Moersch je MT9, já sám používám ten od Tetenalu, myslím, že ho má i Fotospeed...
SamuliSchielke
Dobře. Pak už zbývá jen otázka, jestli se s modelem MT6 vůbec vyplatí hledat modré odstíny, nebo jestli by bylo lepší rovnou zvolit jiný model?
Gast
No, Wolfgang to vidí trochu jinak než Roman, alespoň podle návodu k použití. Ve své galerii má ale i ukázky, které jsou jednoznačně červené. Myslím, že pokud hledáš modrou, budeš to muset nejdřív vyvolat teplým procesem.
Mimochodem, zatím jsem měl jen Tetenal.
S pozdravem
Martin
Roman
Martine,
jak jsem již zmínil, pracuji s tonérem Tetenal Gold, nikoli s MT6 (a ani jiné varianty od Nelsona z praxe neznám) – mohu se proto odvolat pouze na tvrzení Tima Rudmana v jeho knize „Toning Book“:
„Na rozdíl od výše uvedených přímých zlatých tonerů je Nelsonův Gold Toner ve skutečnosti sépiovým „sulfidovým“ tonerem s přídavkem chloridu zlata a obvykle poskytuje škálu hnědých barev, které, jak uvádí pokyny v Photographer's Formulary: ‚se mohou lišit od pouhého nádechu tepla až po syté sépiově hnědé odstíny. (...) Tonér je užitečný v portrétní fotografii, kde jej lze použít ke zmírnění dopadu studených tónů.“
Na příkladech snímků MT-6 u Moerschu jsou však skutečně vidět jak studené, tak teplé příklady, zdá se tedy, že existuje určitý prostor pro různé možnosti.