Ach ano, chtěl jsi také nějaké zkušenosti...
Takže: Efke/Maco je na film s citlivostí 100 relativně hrubozrnný, má ale jaksi své vlastní kouzlo, velmi staromódní, výrazně odlišný od většiny ostatních filmů s citlivostí 100 (které se jinak dají opravdu rozeznat jen při přímém srovnání); mám pocit, že s Efke nemusíš tolik filtrovat, abys dosáhl požadovaných efektů, např. při fotografování krajiny (žlutý filtr stačí k rozlišení mraků tam, kde bys u jiných filmů použil oranžový filtr).
Efke se mi v středním formátu docela líbí v RODINALU 1+50, 10 min. při EI 100 (jeden z mála filmů, u kterých lze s RODINALEM pracovat při jmenovité citlivosti), u verze pro malý formát je třeba zrno trochu zjemnit, aby se dala použít tato kombinace...
Také velmi pěkné: v A49 1+1, 12 min. při EI 125 – pak je film s jemným zrnem, s menší ostrostí hran, vhodný pro portréty, pro malý formát ideální volba.
Momentálně experimentuji s dvoukoupelovou vývojkou Diafine, zatím jsem s Efke neměl žádné velké úspěchy; Diafine u většiny filmů přináší minimálně dvojnásobek jmenovité citlivosti (TriX má např. reálných 1250 ASA), zkusil jsem Efke provést expozici s EI 200 a získal jsem poměrně husté (na poměry Diafine) negativy, které mají na zvětšeninách brutální zrno, střední tóny mají částečně trochu „kovový“ nádech, pravděpodobně by se s Diafine dalo vytěžit i 400 ASA. Zde je ukázkový snímek:
http://www.rangefinderforum.com/photopost/...cat=4709&page=1
Roman