O víkendu jsem na bleším trhu koupil krabičku na denní světlo Agfa Rondinax 35U.
Gratuluji.
A to ani nemluvím o tom, že cena „čtyři eura“ byla opravdu přesvědčivým argumentem...
_To_ je opravdu přesvědčivé.
– Je to seriózní alternativa k běžné sklopné krabičce?
Ale jistě.
To znamená: může výsledek konkurovat běžně vyvolaným filmům, nebo musím počítat s nižší kvalitou?
Ne, určitě ne. Co by na tom Rondinax mohl změnit? V supermoderních automatech Jobo se filmy také otáčejí.
- má někdo zkušenosti s „přepočítáváním“ běžných dob vyvolávání, které by mi ušetřily nebo zkrátily delší testování? Jak mám v Rondinaxu zpracovat, řekněme, Classic 100, který se vyvolává 10 minut v RODINALu, nebo Efke 50, který se vyvolává 3,5 minuty v ADX?
Metoda popsaná v návodu k použití (mimochodem, máš ho?) odpovídá přibližně 3sekundovému protřepání. Pokud protřepáváš jinak, budeš muset časy trochu zkrátit. Testování se úplně nevyhneš, každý člověk protřepává jinak. Silněji, rychleji nebo jemněji, pomaleji... Ale to jsou všechno chyby, které film nezničí, nanejvýš o půl stupně. musí být vyvolán tvrdší/měkčí.
Nicméně: ADX s 3,5 minutami je trochu krátký (pro Rondinax). U Rondinaxu trvá nalévání a vylévání o něco déle, protože film slouží takřka jako šnek k promíchání chemikálií. Při vylévání tedy vždy pěkně pokračuj v otáčení.
- nebo obecně: kdo je fanoušek/nepřítel Rondinaxu a mohl by, v prvním případě, povědět, co s ním všechno dělá?
Rozhodně: fanoušek. Co s ním dělat? No, obecně vyvolávat filmy. Je prostě praktický, když se vám nechce sedět v temné komoře. Nebo když chcete na dovolené rychle vyvolat film... Nebo když chcete vyvolat jen část filmu. Zcela bez výměnného sáčku a zpocených prstů, bez nadávání při navíjení. Jde to dokonce i u kávového stolku.
Christian