A_Mu
Ahoj všichni,
o víkendu jsem vyzkoušel černobílý diapozitivní film Foma 100R s vývojovou sadou Foma. Všechno šlo hladce a film je opravdu krásně ostrý a má jemné přechody. I bez filtru je obloha příjemně tmavá.
Dá se u toho všeho ovlivnit tón snímku? Film mi přijde trochu příliš teplý a raději bych měl neutrálnější šedou a černou.
Možná přísady od W. Moersch? Pro pozitivní techniku mám Finisher Blue. Nebo jsem na špatné stopě a tón snímku nelze ovlivnit?
S pozdravem,
Andreas
WolfgangMoersch
Jakákoli změna původního chemického složení by výsledku pravděpodobně neprospěla. Přidání finisheru do vývojky pro negativy může vést k výraznému snížení hustoty. Lze si představit vybělení dobře propláchnutého diapozitivu s dodatečným vyvoláním v chladném tónu pomocí silnější vývojky + FB.
mau
Zkus zbarvit hotové diapozitivy selenovým a/nebo zlatým tonerem.
mau
Zkus hotové diapozitivy tónovat selenem a/nebo zlatým tónovacím roztokem.
Christoph
Teď k jiné otázce, protože se chystám vyvolat Fomapan R 100 pomocí sady Foma pro vyvolávání negativů (filmy už mají dokončenou expozici, chemikálie už mám).
Prováděl jsi tento proces pomocí výkyvného nebo rotačního vyvolávání? Pokud výkyvného, zajímal by mě rytmus výkyvů, protože v návodu není nic konkrétního uvedeno.
S pozdravem
Christoph
A_Mu
Ahoj,
udělal jsem to. Držel jsem se svého obvyklého rytmu: první minutu nepřetržitě a pak dvakrát za půl minuty.
Zdá se, že to vyšlo – každopádně jsem s výsledkem spokojený.
S pozdravem,
Andreas
Christoph
Děkuji za odpověď. Takže se to má vyklopit stejně jako u RODINALU.
Abi
Ahoj Andreasi,
myslím, že ten odstín změnit můžeš. Zkus jako druhý vývoj použít pozitivní vývojku Kalton nebo Neutralton. Při druhém vývoji totiž nemůžeš vyvolat více stříbra, než kolik ho po bělení ještě zbývá.
S pozdravem, Abi