A_Mu
Cześć wszystkim,
W weekend wypróbowałem film diafilmowy Foma 100R SW wraz z zestawem do wywoływania Foma. Wszystko poszło gładko, a film jest naprawdę ładnie ostry i ma dobre przejścia tonalne. Nawet bez filtrów niebo wychodzi przyjemnie ciemne.
Czy można w jakiś sposób wpłynąć na tonację zdjęć? Film wydaje mi się nieco zbyt ciepły i wolałbym nieco bardziej neutralną szarość i czerń.
Może dodatki od W. Moersch? Do techniki pozytywowej mam Finisher Blue. A może jestem na złej drodze i nie da się wpłynąć na tonację zdjęć?
Pozdrawiam,
Andreas
WolfgangMoersch
Jakakolwiek zmiana pierwotnego składu chemicznego może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Dodanie środka wykańczającego do wywoływacza negatywów może spowodować znaczną utratę gęstości. Możliwe jest wybielenie dobrze wypłukanego slajdu poprzez ponowne wywołanie w zimnej kąpieli przy użyciu wywoływacza o większej gęstości oraz środka wykańczającego.
mau
Spróbuj poddać gotowe diapozytywy tonowaniu za pomocą tonera selenowego lub/i złotego.
mau
Spróbuj poddać gotowe diapozytywy tonowaniu za pomocą tonera selenowego lub/i złotego.
Christoph
Mam jeszcze jedno pytanie, bo wkrótce zamierzam wywołać Fomapan R 100 przy użyciu zestawu do wywoływania odwracalnego Foma (filmy są już naświetlone, a chemikalia mam już przygotowane).
Czy proces ten przeprowadziłeś metodą wywoływania przez przechylanie czy przez obracanie? Jeśli przez przechylanie, to interesowałby mnie rytm przechylania, bo w instrukcji nie ma na ten temat żadnych konkretnych informacji.
Pozdrawiam
Christoph
A_Mu
Cześć,
Zrobiłem to. Trzymałem się swojego zwykłego rytmu: przez pierwszą minutę nieprzerwanie, a potem dwa razy co pół minuty.
Wygląda na to, że się udało – w każdym razie jestem zadowolony z wyniku.
Pozdrawiam,
Andreas
Christoph
Dziękuję za odpowiedź. Czyli należy to wstrząsnąć tak samo jak w przypadku RODINALU.
Abi
Cześć Andreas,
Myślę, że rzeczywiście możesz zmienić odcień. Spróbuj użyć wywoływacza pozytywowego typu Kalton lub Neutralton jako drugiego wywoływacza. Podczas drugiego wywoływania nie możesz przecież wywołać więcej srebra niż pozostało po wybielaniu.
Pozdrawiam, Abi