PhilippReichmuth
Ahoj fórum,
nedávno jsme s kamarádem přemýšleli, jak lze vytvořit zvětšeniny ze stávajících negativů formátu 6x6 na papíru POP. Expozice papíru pod zvětšovacím přístrojem není žádná zábava a poněkud to popírá smysl papíru POP. Nelze se tedy obejít bez internegativů.
Dosud vypadal plánovaný postup takto:
- Kontaktovat/zvětšit negativ na interpozitiv
- Zvětšit/kontaktovat interpozitiv na internegativ, prakticky na ortochromatický polotónový plochý film (ADOX Creativ, MACO Genius apod.); případně lze kvůli pohodlnějšímu zpracování v vaně vyrobit interpozitiv již na plochém filmu.
- Kontaktovat internegativ na POP papír
To je kvůli interpozitivu poněkud nepohodlné. (I když by se samozřejmě dalo interpozitiv kontaktovat na dokumentární film s průhledným nosičem a získat tak alespoň diapozitiv, no, podle mého názoru je to přesto neefektivní).
Abychom ušetřili jeden krok, uvažovali jsme o tom, že interpozitiv vyvoláme v reverzním procesu (Foma Diakit nebo podobný) přímo na internegativ a ušetříme tak jeden pracovní krok a spoustu zmetkových negativů. Jelikož však není k dispozici žádný procesor vhodný pro zpracování plochého filmu a dosud ani žádné cívky na plochý film, budeme to pravděpodobně muset provést v kazetě.
Proto se ptám: lze ADOX Creativ, MACO Genius nebo podobné filmy vyvolat reverzně v misce? Nebo existuje jiná možnost, jak se v jednom kroku dostat z negativu k internegativu, kterou jsme jen přehlédli?
Díky –
Philipp
MirkoBoeddecker
Phillipe,
my (tedy naše partnerská firma v USA) jsme v Americe našli takové vývojové válce na ploché filmy, které se k tomuto účelu hodí:
http://www.jandcphoto.com/index.asp?PageAc...PROD&ProdID=222
Jsou od teď k dostání i u nás.
Alternativně: použitý Jobo paper drum (je mi jedno, co si koupíte – na tubách nic nevyděláváme, je to jen služba ;-).
S pozdravem,
Mirko
PS Ano, sada Foma se vejde do těchto bubnů nebo do vaničky, ale s filmem Creativ Printfilm jsme to ještě nikdy nezkoušeli.
Byl bych ochoten poskytnout jednu sadu a dvě balení filmu, pokud to vyzkoušíte a v případě úspěchu nám zašlete písemnou zprávu o vašich zkušenostech, aby z toho mohly těžit i budoucí generace.
PhilippReichmuth
Ahoj Mirko,
ano, sada Foma se vejde do těchto válců nebo do vaničky, ale s filmem Creativ Print jsme to ještě nikdy nezkoušeli.
Byl bych ochoten poskytnout sadu a dvě balení filmu, pokud to vyzkoušíte a v případě úspěchu nám zašlete písemnou zprávu o vašich zkušenostech, aby z toho mohly těžit i budoucí generace.
To můžeme udělat, ale dostaneme se k tomu nejdříve za tři týdny, protože předtím jedeme do hor vyrábět negativy pro POP papír ;) Příští týden budu v Berlíně a stejně jsem vám poslal objednávku k vyzvednutí, takže bych ty věci mohl vzít s sebou.
Jakou barvu má nosič u tiskového filmu? Ptám se proto, že pro POP papír by měl být co nejtransparentnější, protože ten potřebuje silné kontrasty.
Philipp
MirkoBoeddecker
Materiál je jasný. Polyester.
PhilippReichmuth
Materiál je jasný. Polyester.
Je to uvedeno i v katalogu. Kdo umí číst, má jasnou výhodu. ;)
Gast
Ahoj,
jaký vliv by měl mít ten nosič? Na kontrast to nemá vůbec žádný vliv. Pokud před objektiv nasadíš šedý filtr, sníží se tím pouze jas, nikoli kontrast.
Roland
SamuliSchielke
Vždy jsem naivně předpokládal, že to neplatí pro kontrast, ale pro dynamický rozsah ano. Rád se však nechám přesvědčit o opaku. Zajímalo by mě to už jen proto, že jsem dosud pro zvětšeniny upřednostňoval Efke nebo Ilford před Fomou, kterou většinou používám, právě proto, že ty první mají jasnější podklad.
Samuli
SamuliSchielke
Jejda, napsal jsem to ve spěchu. Takže ještě jednou:
... právě proto, že ty první mají jasnější nosič. Ale pokud na tom nezáleží, tím lépe.
cfb_de
Hustota nosiče nemá vliv na kontrast. Pro celkový kontrast negativu je zcela lhostejné, zda má nosič jako základní hustotu logD 0,1 nebo logD 0,8. V takovém případě je prostě třeba provést delší expozici.
Pouze pokud to nezohledníte, budou výtisky z hustšího nosiče při stejné expozici příliš světlé. Jedná se prostě o klasické podexponování.
Je to taková novinka?
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
U papíru POP se stejně občas podíváte pod kryt, takže se tam tak snadno nepodexponuje. Ale u papíru, který pro expozici potřebuje řád půlhodin, rozhodně není na škodu, když má film průhledný podklad ;)
Gast
Ahoj,
Když pominu základní šum, podle mého šedého klínu potřebuje POP minimálně 2 log D, aby zobrazil celou škálu.
S jakými filmy/vývojkami se vám to daří?
Musí to být přece jen minimálně 2 log D nad zákalem, 2,5 by nebylo špatné, aby se tam dostalo trochu brilance. U většiny filmů je to pak absolutní konec křivky.
Pozdravy
Martin
Ole
Maco UP 100 v pyru? Nebo v FX-2, pak zbělení a dodatečné vyvolání v pyru…
MirkoBoeddecker
...to se shoduje se zkušenostmi, které jsme získali v USA s filmy ADOX100/PO100.
V pyrografii to zvládne.
Mirko
Gast
A co Tanol? Pyro už jsem si opravdu nechtěl dál dělat. A už vůbec ne pro internegativy.
S pozdravem
Martin
Gast
Vyvolávače papíru!
Gast
P.S. Ještě k Phillipsově úvodní otázce.
Interpositiv na papíru RC vlastně vždycky fungoval skvěle. (Ne Kodak, ten měl na zadní straně loga).
Škoda jen, že při každém kroku trpí gradace, takže skutečná výhoda POP nebo Kallis jde do háje. Proto teď používám Kodak 2144, nebo se prostě snažím tisknout přímo z negativu (citát ze Spence/Worobiec: To je přece důvod, proč si konečně koupit dlouho očekávaný formát 8x10)
Proto hned otázka pro veřejnost: Je možné, že Classicpan 400 zůstává ve světlech podstatně slabší než Effke/ADOX 100?
Pozdravy
Martin
SamuliSchielke
Jediný film, u kterého jsem dosud dosáhl více než 2 log D, byl rentgenový film. Velmi pěkné. Nevyvolal jsem ho však sám, ale v Mahmood Mosque Society v Káhiře, kde si můj přítel nechal jednou naskenovat mozek (všechno bylo v pořádku). Slušné, ale ještě ne zcela uspokojivé výsledky jsme dosáhli s filmem ADOX 400/Ilford HP5 s expozicí na 800 ASA a s vyvoláním na 1200. Ale protože my (to znamená Philipp a já) máme momentálně k dispozici pouze formáty 6x6 a 6x9, není problémem jen hustota, ale i velikost. Jelikož v současné době ještě nemáme prostředky na to, abychom si skutečně koupili 8x10, vyzkoušíme na konci srpna nebo začátkem září dva postupy pro výrobu internegativů. Pro případ, že bychom něco přehlédli, zde již nyní k diskusi uvádíme postup, který jsme si předsevzali:
1. Z negativu formátu 35 mm se zvětší interpozitiv na film ADOX Printfilm, který se vyvolá, zastaví, zafixuje, opláchne a vysuší. Následně se kontaktní metodou z interpozitivu vyrobí internegativ na film ADOX Printfilm, který se za účelem co nejvyšší hustoty a kontrastního rozsahu vyvolá v Moersch Tanol, zastaví, zafixuje, opláchne a vysuší.
2. Ze stejného negativu formátu 35 mm se na film ADOX Printfilm provede expozice zvětšeniny, která se poté pomocí sady Foma Umkehrkit reverzně vyvolá na interpozitiv.
3. Z obou negativů se vyhotoví zvětšenina na papír Retro POP a výsledky se naskenují a zveřejní online, aby si je každý mohl prohlédnout.
Aha, a co ten papírový vývojka? Co ten vlastně dělá s filmem?
S pozdravem,
Samuli
SamuliSchielke
Ach, v bodě dva by samozřejmě mělo být:
...vyvoláno jako internegativ...
cfb_de
Ahoj Samuli,
podle bodu 1.) byste měli očekávat kámentvrdý negativ s nejvyšší hustotou a téměř bez šedých odstínů. Pokud oba převrácené stupně změkčíte, nedosáhnete možné maximální hustoty a budete se spíše blížit k „středním šedým hodnotám“. Něco podobného jsem kdysi udělal s filmem Agfaortho, abych zachránil úplně rozmazanou desku formátu 13x18. To bylo někdy před více než 15 lety.
Pozor, neověřený nápad:
- POP je spíše citlivý na UV záření.
- Vezmi tisk, barevnou kopírku a nech si vyrobit „negativ“ v zářivě žluté barvě na fólii.
- To pak zkopíruj na POP. Experiment tě bude stát „barevnou kopii“ plus POP.
Pokud to opravdu funguje, ušetří to přepisování na plochý film a tím i spoustu peněz a námahy. Já to nezkouším, stačí mi normální černobílý proces. Je to jen nápad.
Žlutá je prostě komplementární barva k UV záření a základní hustota běžných tonerových pigmentů by mohla stačit k dostatečnému zbrzdění viditelné složky světla.
To je jen můj skromný názor,
Franz
Gast
Franzi,
myslíš, že kopírky jsou na to dostatečně kvalitní?
Trochu o tom pochybuji, ale za zkoušku nic nedáš.
Roland