Gast
Dobrý den,
rád bych si sám natřel různé „umělecké papíry“ a také „látky a tkaniny“ černobílou emulzí a provedl na nich expozici pod zvětšovacím přístrojem. Může mi někdo sdělit své zkušenosti? Jakou emulzi mi můžete doporučit? Existují nějaké triky při nanášení emulze? Jaké osvětlení temné komory potřebuji při natírání? Informace od výrobců na internetu jsou bohužel dost skromné.
Pozdravy z Porýní
Uwe
cfb_de
Ahoj Uwe,
Tip: Zavolej Mirkovi. Ten se v tom vyzná a poradí ti opravdu poctivě. Dosud jsem narazil jen na tři prodejce fotoaparátů, kteří radí tak poctivě: Mirko, L***r a z Holandska V**k. (Cenzurované znaky, protože nechci na fórech konkurence propagovat jiné firmy.) Na druhou stranu musím bohužel zmínit i některé „výrobce“, kteří neporadí, ale spíše se chovají jako pojišťovací agenti nebo prodejci časopisů, kteří ti cpou své produkty do ruky. Zde bych chtěl zmínit zejména jednu – cenzurovanou – firmu z bližšího okolí Ha****g.
S největší pravděpodobností tvým požadavkům vyhoví nějaká tekutá emulze. Zeptej se Mirka. Nebo se zeptej i na paralelním fóru. Existují totiž někteří, kteří píšou jen na jednom, nakupují však na obou a mohou proto produkty porovnávat.
Já takové věci nepotřebuji, a proto nemohu různé produkty hodnotit.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Uwe,
informací je málo – v tom máš pravdu.
Důvod je zřejmý: Množství různých možností použití s sebou nese ještě větší počet různých návodů k použití. Nebo jinak řečeno: Tímto tématem by se dala naplnit celá kniha.
A právě proto takovou knihu prodáváme. Sarah a Martin napsali tak krásnou knihu (k dostání v našem katalogu nebo na Amazon.uk: Silver Gelatine od Sarah Reed a Martina Jonese), kde je vše tak skvěle vysvětleno, že vedle ní musí každá „návod k použití“ blednout.
Proto jsem se omezil na to podstatné.
Musíš dávat pozor hlavně na 3 věci:
1) Aby byla emulze nanesena tak, že poté nebude vykazovat „vaši“ nebo „žádnou“ strukturu (tahy štětcem, stékání atd.)
2) Aby podklad dobře přilnul a potažený produkt byl tak dobře chráněn, že vám emulze v vývojce nebo při oplachování znovu neodplave z nosiče
3) Aby byl podklad chemicky neaktivní, nebo abys nanesl oddělovací vrstvu; u silně savých podkladů se doporučuje předběžný nátěr fotografickou želatinou, abys nespotřeboval tolik emulze.
Tuto želatinu také máme – ale ještě není v katalogu. Ještě jsem neměl čas.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko a Franti,
děkuji za vaše příspěvky. Nejprve si tu knihu seženu a pak uvidím. I tak mě ale nadále zajímají příspěvky a zkušenosti dalších uživatelů tohoto fóra.
Pozdravy z Porýní
Uwe
WillieJan
Nejdřív zkusím natřít akvarelový papír a pak se pustím do dalších věcí.
Často je třeba podklad předem upravit, aby se zabránilo vsáknutí emulze do podkladu.
S akvarelovým papírem (300 g) to jde velmi dobře.
uworischki
V novém čísle černobílého časopisu je článek o lakování vlastních vozidel, který je velmi poučný a obsahuje i několik užitečných tipů.