Gast
Hledám zvětšovací přístroj formátu 13×18 a náhodou jsem narazil na webové stránky společnosti Kienzle. Nabízejí mimo jiné model C 138, který se mi jeví jako velmi zajímavý, protože je velmi kompaktní. O tomto výrobci jsem dosud neslyšel, mohl by mi někdo z vlastní zkušenosti říct něco o zařízeních této firmy?
cfb_de
Ahoj Karin,
Pan Kienzle vyrábí ve své mechanické firmě, která existuje už desítky let, špičkové švábské stroje. Naprosto úžasná zařízení. Ale také (bohužel? To si nemůžu dovolit) za odpovídající cenu.
Stačí se podívat na to, že Kienzle stále vyrábí nové náhradní díly pro šedesát let stará zařízení... Jeden můj známý má takový přístroj v kuchyni, vedle něj je i ten drahý Durst jen obyčejná plechovka na konzervy.
Ve fotolaboratoři, kde občas vypomáhám (když to laborantka na černobílé fotografie kvůli věku nezvládá), stojí takový přístroj Kienzle z konce 80. let. Nejpevnější kov, přesnost bez hranic. Prostě super.
Kdybych měl prachy na tak slušný nový přístroj... bez váhání bych si koupil Kienzle.
Na druhou stranu bych pro formát 13x18 zvážil i levný „Teufel“ s nástěnnou montáží, který se nabízí na Elektrobucht. Je to strojírenství z 50. let a s podložními filtry zvládne vše, co si jen můžete přát. Ačkoli: Kdo si může dovolit novou třídu S, neptá se na ojeté Audi 200.
S pozdravem,
Franz [závistivý, protože doma mám „jen“ Durst a Meopta]
PhilippReichmuth
Ahoj Karin,
v naší univerzitní temné komoře máme starodávný zvětšovací přístroj Kienzle pro formát 6x9, vedle nějž stojí přístroje Durst a Kaiser pro formát 6x6, které vedle něj vypadají úplně maličké. Vedoucí fotografického laboratoře ho našel mezi odpadem určeným k odvozu (!!!). Mohlo by se jednat o předchozí model A69S, každopádně vypadá velmi podobně.
Přístroj je skvěle zpracovaný a příjemný na používání. Systém objektivů s autofokusem a revolverem je velmi praktický. Tento kousek má však několik úskalí, která zvětšovací přístroje této konstrukce často mají (chybí zásuvka na filtry); tvůj model se toho však netýká.
Celkově velmi pěkný přístroj; pokud jsou všechny takové, mohu ho bez obav doporučit.
Philipp
Gast
Ahoj Karin,
sám jsem dříve pracoval se zařízeními Kienzle (ve velkém laboratoři) a mohu ti říct:
Pokud na to máš peníze, kup si ho! Existují sice i jiná dobrá zařízení ve formátu 13 x 18, ale Kienzle patří k tomu nejlepšímu, co je k mání: je robustní, spolehlivé, má dlouhou životnost a k dispozici je i dobrý servis, mimo jiné jsou k dostání i náhradní díly pro starší modely (pokud by to někdy bylo potřeba).
Zkrátka, nemůže to být špatná koupě.
S pozdravem
Lothar