Gast
Szukam powiększalnika formatu 13x18 i przypadkiem trafiłem na stronę internetową firmy Kienzle. W ofercie znajduje się między innymi model C 138, który wydaje się bardzo interesujący, ponieważ jest niezwykle kompaktowy. Nigdy wcześniej nie słyszałem o tym producencie – czy ktoś z własnego doświadczenia mógłby mi coś powiedzieć o urządzeniach tej firmy?
cfb_de
Cześć Karin,
Pan Kienzle prowadzi istniejącą od dziesięcioleci firmę mechaniczną, zajmującą się produkcją najwyższej klasy szwabskiej inżynierii mechanicznej. Urządzenia są po prostu niesamowite. Ale też (niestety? Nie stać mnie na to) kosztują odpowiednio dużo.
Wystarczy tylko pomyśleć, że firma Kienzle nadal produkuje nowe części zamienne do urządzeń sprzed sześćdziesięciu lat... Mój znajomy ma taki sprzęt w swojej szafce Duka, a w porównaniu z nim nawet drogi Durst to zwykła puszka po konserwach.
W laboratorium fotograficznym, w którym od czasu do czasu pomagam (gdy starsza laborantka nie może tego robić ze względu na wiek), stoi taki sprzęt Kienzle z końca lat 80. Najsolidniejszy metal, niesamowita precyzja. Po prostu super.
Gdybym miał kasę na tak porządne nowe urządzenie... bez wahania kupiłbym Kienzle.
Z drugiej strony, do formatu 13x18 rozważałbym też niedrogiego „Teufela” z montażem na ścianie, oferowanego na Elektrobucht. To konstrukcja z lat 50. i z filtrami podkładowymi robi wszystko, czego się oczekuje. Chociaż: kto stać na nową Klasę S, nie pyta o używane Audi 200.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz [zazdrosny, bo w domu mam „tylko” Durst i Meopta]
PhilippReichmuth
Cześć Karin,
w naszej ciemni uniwersyteckiej stoi stary powiększalnik Kienzle do formatu 6x9, obok powiększalników Durst i Kaiser do formatu 6x6, które w porównaniu z nim wydają się wręcz malutkie. Kierownik pracowni fotograficznej znalazł go wśród odpadów wielkogabarytowych (!!!). Być może jest to poprzedni model A69S, w każdym razie wygląda bardzo podobnie.
Urządzenie jest świetnie wykonane i wygodne w użyciu. System obiektywów z autofokusem i rewolwerem jest niezwykle praktyczny. To cudo ma jednak kilka wad, które często występują w powiększalnikach tej konstrukcji (brak szuflady na filtry); nie dotyczy to jednak twojego modelu.
Ogólnie rzecz biorąc, to bardzo fajne urządzenie; jeśli wszystkie są takie, mogę je bez wahania polecić.
Philipp
Gast
Cześć Karin,
sam kiedyś pracowałem na urządzeniach marki Kienzle (w dużym laboratorium) i mogę Ci powiedzieć:
Jeśli masz pieniądze, kupuj! Są co prawda inne dobre urządzenia w formacie 13 x 18, ale Kienzle to jedno z najlepszych, jakie są: solidne, niezawodne, trwałe, a do tego mają dobry serwis, w tym części zamienne nawet do starych modeli (gdyby kiedykolwiek były potrzebne).
Krótko mówiąc, to naprawdę nie może być zły zakup.
Pozdrawiam
Lothar