bndctcvl
Ahoj,
mám jeden dotaz.
Lze k zavlažování použít i dešťovou vodu filtrovanou (filtrem Paterson)?
S pozdravem
Bene
mau
Proč ne?
cfb_de
Ahoj bndctcvl,
vyber si prosím nějaké přezdívky 1), které se dají alespoň trochu psát. Bylo by také fajn, kdybys v podpisu uvedl něco jako (může to být i fiktivní) skutečné jméno. Pěkné by bylo i oslovení. I na internetu by se měly dodržovat základní zásady lidského chování.
Nyní k tvé otázce:
Já bych to předem převařil. Ne tak kvůli vápníku (toho je tam sotva trochu), ale kvůli jiným „zábavným“ rozpuštěným látkám (oxid siřičitý...) a těm ošklivým malým biologickým obyvatelům. To vše totiž Patersonův filtr neodfiltruje. A poškození negativů se bohužel projeví až po několika měsících/letech.
Dešťová voda je v zásadě mírně kyselá. Hodnota pH dešťové vody však nespočívá tolik na rozpuštěné „rovnovážné kyselině uhličité“, ale v našich středoevropských průmyslových státech spíše na vnášení oxidu siřičitého, který pak ve vodě vytváří kyselinu siřičitou. I když to stačí jen na pH 6,5–6, své filmy v tom nekoupu.
A ani plísně a bakterie bych na emulzi nutně pouštět nechtěl. Většina těchto živočichů by sice na stříbře asi udušila, ale určitě ne všichni. I proto nechci své filmy koupat v nevyvařené dešťové vodě.
Kromě toho, že ta voda zdaleka není tak čistá a průzračná, jak si vždycky myslíme: Tato voda většinou stéká po špinavé střešní ploše většinou na nějaké kalcium-alumosilikáty (aka „střešní tašky“) a zdaleka není tak „měkká“, když dopadne dolů do sudu. Lze sice přiznat, že kalciumaluminát má vlastnosti, které chrání vrstvu, ale zcela nekontrolovaně v neznámé koncentraci to nepovažuji za účelné.
Někdy se trochu divím. Nikdo by asi nedal svým malým dětem pít tento vývar. Ale koupat v něm mnohem citlivější filmy (ve skutečnosti člověk, i když je malý, snese podstatně víc než film: člověk se může aktivně detoxikovat, film ne), to má být z ekologických důvodů v módě?
Ach jo. Vezměte si prosím na vyvolávání filmů v karavanu/dači prostě pár litrů vody navíc. Pak to bude fungovat i se stabilitou procesů a dlouhodobou trvanlivostí. Dešťová voda by se hodila na splachování toalety a zalévání zahrady. O filmech jako o malých dětech si toho moc nemyslím.
S pozdravem,
Franz
1): Používám zde své tehdejší univerzitní přihlašovací údaje. „cfb“ znamená: Chemie Franz Borgerding, připojené „_de“ by mělo být srozumitelné. Navíc podepisuji svým skutečným jménem, což výrazně usnadňuje oslovení pro odpovídající a činí použití pseudonymu v oslovení zbytečným.
dl8ram
Ahoj Franti,
mám na tebe jako na odborníka na vodu jednu otázku.
Co si myslíš o používání vody z kondenzační sušičky prádla?
Obsah vápna a chemikálií by měl být přece v přijatelných mezích, ne?
S pozdravem
Alois
cfb_de
Ahoj Aloisi,
znám alespoň dva lidi, kteří to tak dělají. Měl bych výhrady jen v případě, že by se používaly věci jako aviváž nebo ubrousky do sušičky.
Za normálních okolností by kondenzát měl být téměř na stejné úrovni jako destilovaná voda, samozřejmě za předpokladu, že je sušička čistá.
S pozdravem,
Franz
dl8ram
Ahoj Franti,
přesně tak jsem si to představoval. Jelikož do sušičky nedávám ani aviváž, ani ty podivné ubrousky, a ani v té
vodě nenamáčím své staré ponožky, použiji ji teď na poslední praní.
Včera večer jsem ještě udělal test s vývojkou a poté jsem rozměry nevysušil.
Od té doby se už nedivím skvrnám od sušení na mých negativech :)
S pozdravem
Alois
taucher
A co ty chmýří ve vodě? U mě se tam vždycky nějaké objeví. Ty je z toho vyfiltruješ? :)
Marion
ChristianKolinski
Jelikož jsme si právě pořídili novou sušičku, mám ještě po ruce návod k použití.
Tam se doporučuje, že kondenzát je ideální pro žehličky a podobné věci – po přefiltrování.
Takže ta nejtrpělivější babička ze všech tu vodu vždycky přefiltruje přes kávový filtr – v kanystrech jsem pak už žádné chmýří nenašla. A protože nestíhá žehlit tak rychle, jak se prádlo hromadí, občas mi taková kanystráčka zbyde. :)
Podle mého názoru tedy nic nebrání tomu, aby se voda z temnicové pece, ehm, sušičky prádla, používala.
S pozdravem
Christian
SCKStef
Dobrý den,
již asi 7 let používám vodu z sušičky prádla, kterou předtím nechám projít Kf-filtrem, a po nějaké době jsem začal mít obavy ohledně „zbytkových látek“. Můj důvěryhodný chemik pak provedl analýzu a řekl, že určité vonné látky sice přítomny jsou, ale v tak malém množství, že to nemá žádný vliv. Takže vesele pokračuji a moje negativy se zatím stále drží :-)
S pozdravem,
Stéphane.