Gast
Ahoj všichni!
Má někdo zkušenosti s fólií BlackOut (černé vinylové fólie, která díky statické elektřině „přilne“ k okennímu sklu, viz katalog Impexus, str. 58) a rýhovaným sklem!?
V zásadě je to elegantní řešení problému se zatemněním, ale v koupelně mám vysoké, úzké okno z neprůhledného rýhovaného skla a obávám se, že tam ta fólie nebude opravdu držet.
Richard
Dobrý den,
s fólií BlackOut sice nemám žádné zkušenosti, ale toto řešení se mi zdá poněkud drahé. Moje současné řešení (které se osvědčilo) spočívá v tom, že jsem na okenní rám nalepil samolepicí suchý zip (z obchodu s potřebami pro kutily) a jeho chlupatou stranu přišil na kus černé látky. Jednu stranu u okna jsem zvolil bílou a druhou černou. Celé se to na okno nalepí během několika vteřin a spolehlivě těsní.
S pozdravem
Richard
Gast
Ahoj Richarde, díky za tip. To zní dobře. Taky mě už napadla suchá zip, ale nebyl jsem si jistý, jestli to bude dobře těsnit.
Určitě to vyzkouším.
Bernd
MatthiasStark
Ahoj,
metoda, kterou popsal Richard, je mnohem praktičtější, i když samotná látka často nestačí. Měla by to být relativně hustá látka a možná ji budeš muset použít ve dvojité vrstvě, nebo za látku do okna vložit ještě desku, která pak zachytí velkou část světla.
Zatemňovací fólii jsem po asi 2–3 minutách v zuřivosti hodil do kouta, protože jsem málem dostal infarkt <_< !
Mezitím používám jen pár malých kousků, abych zakryl drobnosti.
Možná s tím má někdo dobré zkušenosti, ale u mě to vůbec nefungovalo.
Pozdrav
Matthias
Gast
Ahoj,
s zatemněním mého střešního okna jsem si dal trochu více práce.
Složení (zvenku dovnitř): průhledná samolepicí fólie na vazbu knih – hliníková fólie (nepropouštějící sluneční světlo) – trochu oboustranné lepicí pásky – PE fólie (zbytky jsem ještě měl) – na kolečkách suchý zip
Protože přes suchý zip stále prosvítalo trochu světla, nalepil jsem na stranu okna úzký pruh látky, který jsem rovněž připevnil suchým zipem do okenních rámů -> i při přímém slunci na okno.
Kromě toho pomáhá reflexní hliníková fólie proti zahřívání místnosti.
Pozor: Kdo má velká okna, měl by zkontrolovat, zda existuje alternativa k TESA 1,5 m za 9,99 eur!!!
Slovy >>devět eur devadesát devět<<
Přeji hodně zábavy při kutilství
Patrick
Gast
Na fóru Paralel Universum se objevilo velmi dobré řešení s suchým zipem a
neprůsvitnou látkou.
Stačí zadat rozměry a dostanete hotovou ušitou látku na zakrytí,
která díky suchému zipu na okenním rámu dokonale nepropouští světlo?!
Cena je v pořádku...
S pozdravem Stephan
FrankJBeckmann
Ahoj,
v mé temné komoře je docela velké střešní okno. Na rám jsem nalepil černou suchou zipovou pásku. K zatemnění používám fólii na jezírka, na kterou jsem nalepil černou chlupatou pásku. Fólie je o několik centimetrů větší než okno, takže ze všech stran trochu přesahuje, jinak by dovnitř prosvítalo světlo. Fólii na jezírka i suchý zip seženete v obchodě s potřebami pro kutily. Není to úplně levné, ale podstatně levnější než verze od firmy Tesa.
Ahoj
Frank
cfb_de
Ahoj,
u mých koupelnových dveří prosvítalo světlo horním okrajem. Při zvětšování mi to sice nevadilo (papír je odolný...), ale při navíjení filmu už ano.
Loni v létě jsem se do toho pustil: na horní část dveřního rámu jsem nalepil pět suchých zipů a v obchodě s látkami jsem za padesát centů koupil asi 1 m² zatemňovací látky. Protiklad suchého zipu jsem k látce připevnil pomocí proslulého kancelářského sešívače „Bostitch-Bukama“.
Ten materiál je levný, nepropustný pro světlo a úžasný.
Na okno bych ho – podle mého odhadu z hlediska bezpečnosti – vzal dvakrát tolik. To by u mě na „normální okno“ v bytě stále činilo asi patnáct eur za látku, pět za suchý zip a pak asi 30 sponek z kancelářské sešívačky.
Výsledek: Vhodný materiál. Dobře, ten na míru šitý materiál nabízený na paralelním fóru je jistě lepší.
Ale také dražší. Jen kvůli přesnosti rozměrů a bezproblémovému připevnění by mi to za ty peníze stálo. Jenže: momentálně to nepotřebuji. Moje koupelna nemá okno (podle toho jsem si byt vybral) a má jen mírně nepropustné dveře v horních patnácti centimetrech.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj,
vyjádřil jsem se trochu nepřesně.
Ta suchá zipová páska od Tesa (stejná cena jako u Praktikeru) byla tak drahá.
Také nevidím jinou možnost, jak okno po obvodu opatřit suchým zipem.
Mimochodem, vzhledem k velikosti je to pro mě pořád levnější než ta z „paralelního vesmíru“ a díky hliníkové fólii mám navíc tepelnou izolaci.
Musím však přiznat, že jsem se při výpočtu suchého zipu totálně spletl (nejdřív jsem chtěl zatemnit jen podstatně menší plochu okna bez výřezu – to ale nešlo kvůli úchytu nahoře a vetu mé ženy -> suchý zip na dřevo).
Pokud tedy najdete levný zdroj suchého zipu, celé to vyjde na méně než 10 eur (oboustranná lepicí páska je nákladová položka). Jinak se u mé velikosti (1,4 * 1,2) bavíme o 45…
CarstenM
Ahoj,
mám suchý zip na zatemnění odtud:
Klettbandshop
S pozdravem
Carsten
Gast
Ahoj všichni,
mám stejnou zkušenost: zatemňovací fólie je drahá a špatná, protože
1. ve skutečnosti moc nezatemňuje (lepší by byla fólie na jezírko do zahrady) ;)
2. v rozích moderních oken se tak zvrásní, že vznikají štěrbiny propouštějící světlo (pokud fólii nastříháte o něco větší než skla) :huh:
3. nebo pokud fólii nastříháte přesně na milimetr, světlo prosvítá přes silikonovou hranu :o
4. neuvěřitelně přitahuje prach :blink:
Po půl roce jsem stejnou částku (a s nižšími poštovnými, protože se nejedná o nadrozměrný balík) znovu investoval do zatemnění PH***TEC (zatemnění s absolutní přesností rozměrů, s pogumovanou látkou a suchými zipy) a jsem naprosto spokojený, protože:
1. je to _absolutně_ tmavé
2. je to _absolutně_ uživatelsky přívětivé
3. je to _absolutně_ bezprašné
S pozdravem a hodně světla!
Ralph