PhilippReichmuth
Ahoj,
vyzkoušel jsem papíry Adox Easy Print Vario Classic PE a Polywarmton PE. Papíry se mi docela líbí, ale oba se bohužel u menších formátů velmi silně kroutí, s emulzí směrem ven, jinak by se daly jednoduše přetáhnout přes okraj stolu. Papír se ve vaničce vlní a buď je potřeba více chemikálií (2 litry na formát 13x18 v vaničce 24x30), nebo je nutné papír neustále přidržovat. Mám dojem, že papír vyšel z role „uvnitř“ a/nebo že černý ochranný obal proti světlu byl příliš velký, takže je v balení těsno.
Je to u papírů Adox obecně tak? Mohu to zkroucení nějak vyrovnat? Jinak bych to při dalších objednávkách vynechal, protože papír je hezký, ale zpracování je trochu otravné.
Philipp
Gast
Ahoj Philippe,
Mám úplně stejnou zkušenost. Papír ADOX Warmton má nádherný tón snímků. Přesně to, co jsem hledal. Ale papír o rozměrech 24×30 je do krabičky vtěsnaný a (možná právě proto) silně ohnutý.
Nejvíc mě ale štvala ta malá krabička. Proč nelze krabičku zvětšit o 1 cm na délku i na šířku? Konkurence to totiž dokáže. Je to totiž otravné manipulování s příliš malou krabičkou a velkým sáčkem. Možná má Mirko nějaké řešení :-)
Protože už se nechci obejít bez ADOX Warmton :-)
S pozdravem
Martin
cfb_de
Ahoj Philippe,
jaký zvětšovací rámeček používáš? I u nepoddajného papíru (starý Orwo-Rollenbaryt o tloušťce kartonu) totiž s mými Versamasky nemám žádné potíže. Papír, který se na straně emulze vlní ven, vložím do misky obráceně, uprostřed ho sevřu kleštěmi a je to vyřešené.
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Ahoj Franti,
můj rám (starodávný ocelový rám s třemi maskami, s povrchovou úpravou typu „hammered“ a tak) není problém, tam to drží rovně. S formátem 24x30 nebo tak nějak jsem to v tomhle rámu ještě nezkoušel.
Váží mi to ale v rámečku. Prohýbá se to s emulzní stranou směrem ven. Když to položím emulzní stranou nahoru, zvedne se střed, a pak musím uprostřed nechat ležet kleště na emulzi, což se mi nějak moc nelíbí – chemikálie by se měly dostat všude. Držet to dole u okraje nejde moc dobře, protože pak se zvedne druhý okraj, takže potřebuješ dvě kleště, a pak se to špatně promíchává. S emulzí dolů jednak nevidím výsledky vyvolání, jednak musím položit kleště na oba okraje.
No, není to nic dramatického, ale prostě je to nepohodlné; zatímco u jiného papíru ho prostě hodím dovnitř, trochu promíchám a počkám a mám volné ruce, tady to musím celou dobu přidržovat. Normálně bych prostě použil víc chemikálií, ale list 13x18 se zvlní o tři až čtyři centimetry, což v mých vaničkách 24x30 už připomíná brouzdaliště. Kdyby byla alespoň ta vana o pár milimetrů větší na papír a sáček, bylo by to o hodně lepší, pak by se to asi méně vlnilo.
Philipp
cfb_de
Ahoj Philippe,
Emulzi dej dolů, dvě kleště na okraj a je to. Stačí jednou za uherský rok s miskou pohnout – jen pro klid duše, na vývoj to nemá velký vliv.
Jelikož se papír, jak je známo :-) vyvolává, nemusíš se o průběh vyvolávání vůbec starat. Zkus nejprve zjistit, po kolika minutách se už nic neděje, a pak se řiď tímto časem. Tím budeš na stoprocentně bezpečné straně.
Dvě kleště nejsou žádná tragédie. Agitace je spíše irelevantní a navíc se určité druhy barytového papíru již desítky let vlní podstatně silněji. A to bez toho, aby uživatelé kvůli tomu hned dostávali infarkt. Agfa LUPEX (již dlouho není na trhu, ale rád ho používám pro 6x9 kontaktní kopie v lesklém provedení) se jako papír formátu 7x10 snadno vlní do půlkruhu.
Prostě je to tak, že vícevrstvý systém s rozdílnou savostí se nějakým způsobem zkroutí. To k zábavě v laboratoři patří. A pokud se ti to nelíbí, tak prostě použij jiný papír (např. Ilford MG IV... ale pak si prosím nestěžuj, že to „nepraská“).
Koneckonců existují různé papíry s různými vlastnostmi. Díkybohu. I když opravdu lituji ukončení výroby papírů Agfa. Nevadí, v budoucnu (díky Mirkovi!) budou větší listy k dispozici už jen jako barytové. Není to o moc víc práce. 1)
Mirko, to byla jen nenápadná narážka, že pokud se mi na barytu bude líbit něco z Varia s emulzí, kterou už znám z PE, tak bys to prosím měl mít k dispozici každý rok v rolích o rozměrech 30,5 cm x 85 m :-)
S pozdravem,
Franz
1): Stejně to jde do bubnu, trvá to o dvě minuty déle, letí to na lis a vysuší se to. Vyndá se to pokřivené, během příštího týdne se to znovu namočí a vysuší do rovna. No a co? Kousek PE mi v pondělí ráno překáží před ledničkou, když si z ní chci vyndat misky na oběd. Faktor otravnosti: u PE a barytu stejný.
Nebo: nalepit baryt do rámečku, jeden rámeček – dvě fotografie. Večer stihnu čtyři, to stačí. Bez faktoru otravnosti v kuchyni, visí v koupelně na zdi a nepřekážejí.
Gast
Jak se nastavují papíry Agfa?
PhilippReichmuth
Ahoj Franti,
v zásadě máš pravdu, o žádnou katastrofu nejde. Včera jsem zase strávil celou noc nad tím, spotřeboval zbytek papíru a nakonec to nakonec není žádná tragédie a je to pěkný papír na standardní výtisky.
Je jen škoda, že rozměry kartonu jsou dost skromné (Mirko, slyšíš?), takže se s ním musíš pořád mačkat a papír se snadno pomačká. Člověk má dojem, že obal navrhli lidé, kteří buď stejně pracují s rolemi, nebo si papír hned přebalují do papírových obalů. ;)
To s ukončením výroby papírů Agfa je pro mě novinka. Agfa-Photo je sice víceméně v insolvenci, ale to ještě nemusí nic znamenat, jiní výrobci jsou v insolvenci už léta a přesto vesele pokračují ve výrobě.
Philipp
Gast
Ahoj,
to s těmi dokumenty od Agfy je asi pravda, taky jsem o tom něco četl, takže můj dotaz z výše uvedeného příspěvku, u kterého jsem zapomněl podepsat, je tím pádem vyřešen.
Roland
cfb_de
Ahoj Rolande,
přesně tak. Zítra se – zatím – zaměstnanci společnosti Agfaphoto dozvědí, jaký „restrukturalizační plán“ nakonec zvítězí a zda se panu Sillovi podařilo prosadit své plány.
Zpočátku mě zaujala tisková zpráva, v níž se popíralo, že by byly vypovězeny jakékoli smlouvy o poskytování služeb. Zvláště zajímavá po telefonátu do marketingového oddělení tohoto chemického parku a následné otázce ohledně jejich hlavních zákazníků pro odpadní vody obsahující stříbro nebo ohrožené stříbrem.
Jedna ze dvou stran zjevně neměla ponětí, o čem mluví. Bylo to formulováno dostatečně slušně?
S pozdravem,
Franz