CPD
Ahoj všichni,
mám tři otázky ohledně fotoaparátu Exakta 66:
1. Má tento model také známé nevýhody modelu Pentacon Six (krok filmu)?
2. Bylo 40mm objektiv od firmy Schneider, který je uveden v mém prospektu, vůbec někdy vyroben, nebo zůstalo jen u oznámení?
3. Co si vůbec mám myslet o modelu E.66? – Objektivy Zeiss Jena mě velmi lákají.
Moc děkuji a srdečně zdravím!
CP
Gast
Franzi,
hned na úvod musím říct, že se v tom moc nevyznám, ale podle mého názoru je Exakta 66 východoevropskou verzí Pentaconu SIX, protože v západním Německu se název Exakta nesmělo používat.
Nebo máš na mysli Exaktu 6x6? To je pak předválečný model, respektive z 50. let.
Roland
Gast
Ahoj Rolande,
Exakta 66 se začala vyrábět až po pádu berlínské zdi a v podstatě jde o upravený model Pentacon Six. Hodí se k ní i objektivy CZJ.
S pozdravem
Gast
CP,
mimochodem, nahoře jsem si tě spletl s Franzem, promiň, ale máš pravdu, myslel jsem model Exakta Varex, který se nakonec na Západě jmenoval Elbaflex.
Roland
mau
Ahoj CP,
jako jeden z mála majitelů tohoto fotoaparátu ti zde ještě jednou odpovím.
S posunem filmu (překrýváním) jsem nikdy neměl problémy. Občas se mi ale stane, že závěrka nefunguje správně. Jedná se však o chybu v obsluze, je třeba natáhnout páčku na doraz v jednom pohybu. To je jeden z bodů, který se mi na tomto jinak kvalitním fotoaparátu tolik nelíbí. Dalšími minusy jsou absence předběžného zvednutí zrcátka a nevypínatelná pojistka proti dvojité expozici.
Ale jak jsi již napsal v následném fóru, jde o objektivy, které jsou k tomuto fotoaparátu k dispozici. Cenově dostupný 30mm objektiv pro formát 6x6 nenajdeš pro žádný jiný systém, totéž platí, i když s menším rozdílem, pro ostatní ohniskové vzdálenosti. Nemyslím si, že by bylo možné za stejnou cenu přejít na jiný systém velkých značek, jako jsou Rollei, Hasselblad, Bronica nebo Mamiya. Další možností by možná byla Texasleica od Fuji. Ale i ta by asi byla dražší.
Navzdory výše uvedeným omezením jsem nikdy nelitoval, že jsem si tento fotoaparát koupil. Pokud se ti podaří nějaký sehnat, neváhej. Pokud potřebuješ výměnné zásobníky, můžeš si koupit Kiev 60 nebo druhou Exaktu.
cfb_de
Ahoj mau,
tak se nakonec ozývám, když jsi nadhodil téma „druhý zásobník = druhé tělo / Kiev-60“ :-)
Jsem už léta spokojeným uživatelem Kiev-60. Fotoaparát se jednou nastaví na posun filmu „West“ (to si můžeš udělat sám) a pak funguje. Ve skutečnosti bych si v případě výměnného zásobníku koupil i druhý (včetně s tím spojeného, zcela reálného rizika poruchy).
Peníze, které ušetřím oproti přeznačenému P-Six=Exakta, bych i v budoucnu investoval do pořádného Flektogonu, Sonnaru a Jupiteru-250 a ušetřil si tak starosti s měřicím systémem P-Six/Exakta. V hledáčku Kiev-TTL je vidět jasněji a podstatně více.
I když je světlovod P-Six konstruován podstatně geniálněji a fotoaparát působí mechanicky lepším dojmem z ovládání. I když Exakta umí přenos clony do hranolu (ale něco takového jsem v MF ještě nikdy nepotřeboval, nedělám sportovní fotografii).
Příplatek za Exaktu – spojený s typickými nedostatky P-Six – podle mého názoru neospravedlňuje získanou funkci s měřicím prismatem. I když Kiev-60 má za to jiné typické nedostatky (krok filmu se musí nastavovat, vypadá to příšerně).
Raději bych si připlatil ještě sto a pořídil si použitý Hassi 500C/M. Ten sice má také své mechanické nedostatky (pomocná závěrka, objektivy lze sejmout pouze v napnutém stavu), ale alespoň na internetu je nad veškerou pochybnost;-) Objektivy jsou stejně dobré a navzdory vestavěné centrální závěrce jen nepatrně levnější než objektivy Schneider pro Exaktu. 150mm C-Sonnar se na Strombucht prodává za cenu 120mm Biometaru. Sonnar se jednou pošle na CLA, Biometar je světově proslulý svou mizernou konstrukcí clony.
[Fotím doma s Kiev-60/SW a v práci s Hassi/Bunt.]
S pozdravem,
Franz
Urnes
Ahoj cp,
jen pro úplnost. Problém s posunem filmu u modelu P-Six spočívá jednoduše v tom, že se nesmí prudce zatahovat za páčku rychlého napínání, protože jinak se časem zuby ozubeného kola opotřebují a posun filmu se pak samozřejmě stane nepřesným.
Na druhou stranu si můžeš nechat P-Six vyladit i u Pentaconu v Drážďanech. Světlejší nastavovací kotouč, předběžné spuštění závěrky a úprava transportu filmu jako u Exakty (zřejmě už existují rozdíly) by měly stát kolem 130,-
Roman
I když je světlovod u modelu P-Six konstrukčně mnohem důmyslnější a fotoaparát působí mechanicky lépe.
Franz,
právě ten světlovod je na P6TL nejnepraktičtější – sice vypadá skvěle, ale bohužel vůbec neblokuje okolní světlo (dokonce i na fotoaparátu v mobilu vidím za jasného slunečního světla víc než na P6 s originálním světlovodem <_< ); K60-LS je v tomto ohledu mnohem lepší, ale nejgeniálnější je ten z Exakty 66, který používám na svém P6 (sedí jako ulitý).
mau
Kiev mě bohužel zradil trochu brzy – krátce po uplynutí záruční doby se mi pokazila závěrka. Tělo bylo mým prvním prodejem na eBayi (zboží pro kutily). Hádej, kde skončil ten hranol .-) . Biometar jsem dostal od kamaráda, bývalého majitele Praktika Six. Později se ke mně dostaly objektivy Sonar a Flektakon.
Tento systém jsem si pořídil kvůli dobrým a především cenově dostupným objektivům. Od Six mi můj kamarád odradil a s Kievem jsem měl vlastní zkušenosti. Exaktu 66 jsem si prohlédl na Photokině (tehdy ještě existovaly dva německé státy).
Nakonec měla i tato kamera krátce po uplynutí záruční doby problémy s posunem filmu a závěrkou. Po mnoha ne vždy příjemných dopisech a dvou pokusech o opravu to nakonec vyřešili z dobré vůle.
Závěr: nenechte se zmást vojenským vzhledem fotoaparátu (Exakta 66). I ten vyžaduje pečlivé zacházení.
Moje fotoaparáty Graflex jsou bez výjimky robustnější.
Koupit, nebo ne? K dispozici jsou pouze použité kusy, které si chci předem prohlédnout a vyzkoušet.
Kdybych si měl vybrat mezi těmito třemi zástupci tohoto systému, zvolil bych opět Exaktu.
Tehdy bych si raději koupil něco robustnějšího, ale víc nebylo k mání. Přechod na jiný model by nyní znamenal ztrátu a není nutný, protože fotoaparát dělá přesně to, co má: fotí.
Gast
Ahoj fanoušci Exakty, Kievu a Pentaconu Six, kromě mých dvou Pentaconů Six a mého K-88CM jsem až donedávna vlastnil také Exaktu 66 (model 2), kterou jsem mezitím prodal.
V zásadě se v pogumovaném těle E-66 skrývá nic jiného než mírně vylepšená P-6, u které byly odstraněny některé „menší“ slabiny původní konstrukce (zadní vedení filmu, světlovod, matnice, velikost obrazu v hledáčku, spojka clony s TTL-prismatem, model 3 s předběžným spouštěním zrcadla) – závěrka a převodovka přesně odpovídají předchůdkyni, proto Exakta 66 bohužel zdědila všechny její problémy – včetně často příliš krátkého posunu filmu, který souvisí s mechanikou měřicího válce fotoaparátu.
Vzhledem k relativně malému počtu vyrobených kusů je E-66 k dostání pouze za zcela přemrštěné ceny – podle mého názoru je rozumnější vybavit dobře fungující P-6 novou matnicí hledáčku a předspouštěním zrcadla (Baierfoto zde nabízí dobré řešení!) a rozdílnou částku investovat do objektivů.
S pozdravem
Idefix
;)
Gast
...u kterého byly odstraněny některé „menší“ nedostatky původní konstrukce (zadní vedení filmu, světlovod, matnice, velikost hledáčku,?
Znamená to, že Exakta zobrazuje v hledáčku více, tedy ne jen 52x52 mm? Jako P6? Jak je to u Kievu?
To překrývání u P6 se dá dobře zvládnout navíjením podle Baierovy metody. Už mi to přirostlo k srdci. Nejvíc mi vadí úzký výřez v hledáčku, který je ještě zmenšený hranolem.
Gast
Ahoj,
sám nemám Kiev 60, ale model 88, ale tyto technické detaily mě vždy zajímají. Jak přesně probíhá nastavení citlivosti filmu??? Je k tomu něco na internetu???
S pozdravem
Marwan
Gast
Ahoj Marwane, tady máš odkaz na návod na výrobu Kyjeva:
http://kievaholic.com/kiev60kalibration.html
S pozdravem! ;)
cfb_de
Ahoj, velký bratře,
a to hezké na Russově návodu je, že funguje. Nicméně to šroubování není pro lidi, kteří ještě nikdy předtím neotevřeli fotoaparát. Už samotné sejmutí horního krytu by mohlo přimět zcela nezkušeného kutila k tomu, aby výrazně zvýšil náročnost opravy.
Lepší je nejprve si pořídit vadné pouzdro třeba za pětku z aukce s elektronikou a teprve pak si to vyzkoušet.
Za normálních okolností lze překrývání vyhnout jinak a jednodušeji: kolem navíjecí cívky se nalepí tenký proužek lepenky. Navíjení se tak zesílí a rozestupy budou opět správné. Z výroby je K-60 nastaven na celkově silnější ruské filmy, což samozřejmě s našimi moderními tenkými západními filmy nefunguje tak dobře.
Než jsem si nastavil svůj K-60 na HP5, nejprve jsem si to vyzkoušel na jednodušších modelech (ruská Leica).
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj,
děkuji za odpověď, byla opravdu rychlá. Už jsem úspěšně šrouboval na několika fotoaparátech a u ruských modelů je někdy naprosto nezbytné utáhnout ten či onen šroubek. Zajímalo by mě, jestli existuje podobná stránka i pro model Kiev 88. Můj fotoaparát plní svou úlohu už 13 let bezchybně s různými filmy. Ale člověk nikdy neví.
S pozdravem
Marwan
Gast
Ahoj Marwane, bohužel neznám žádnou stránku pro nadšené kutily zabývající se fotoaparáty typu Kiev 88, což ale neznamená, že něco takového neexistuje – bez odpovídajících zkušeností však považuji kutění na tomto typu fotoaparátu za ne zrovna doporučitelné, protože konstrukce K88 zdaleka není tak „jednoduchá“ jako u K60, a riziko při opravách je tak dost nevypočitatelné! ;)
Ale i tady samozřejmě platí: bez rizika není zábava...
GrüßBB (bohužel nejsem příbuzný ani spřízněný s Brigitte Bardot...)
Gast
Ahoj bb,
já mám spíš slabost pro Catherine Deneuveovou… abych zůstal u zajímavých Francouzek…
Mám návod na opravu fotoaparátu Kiev v tištěné podobě, bohužel jsou tam jen obrázky jednotlivých dílů a žádné fotografie. Vím, že Kiev má ve srovnání s Hasselbladem poměrně složitou konstrukci, protože závěrka a mechanismus jsou spojeny v těle fotoaparátu, a už jsem také upravoval jeden či druhý cizí zásobník. Více mě zajímají triky a tipy s fotkami, jako třeba na stránkách o Kievu, které jsem dosud neznal.
S pozdravem
Marwan
RomanJRohleder
Na internetu je návod na sestavení fotoaparátu K88, jen ho zrovna nemůžu najít.
Autorem je Steve Ash, Brit a restaurátor fotoaparátů se specializací na značky Kontax a Ciev.
Někde tady:
http://www.sdash.plus.com
Roman, od včerejška majitel trochu poruchového K88Six.
Gast
Ahoj Romane, díky za ten odkaz, je to velmi zajímavé. Bohužel se to netýká modelu 88, ale zajímá mě i Contax a jeho derivát Kiev. Jaké problémy ti ten Kiev dělá???
S pozdravem
Marwan
RomanJRohleder
Marwane,
ale ano, Ash má na svém webu schovaný návod. Dobře schovaný.
Co se týče té rozmrzelé Kiev – ta už zřejmě přestala být rozmrzelá.
Viz:
http://phototec.de/phorum/read.php?4,136079