Gast
Dobrý den,
asi půl roku mám ve sklepě několik ampulí Neofinu Blau. Rád bych si je schoval na pár filmů s nízkou citlivostí, ale momentálně fotím hlavně na filmy 100 a 400, pro které je A49 určitě vhodnější. Mohl by mi prosím někdo říct, jak dlouho je ještě mohu přibližně skladovat?
Ole
Pár ampulí z roku 1985 bylo ještě loni v pořádku...
Gast
Ahoj,
mám ještě pár lahviček s vývojkou Neofin Blau z doby před rokem 1964 (na nich je ještě nápis Agfa Leverkusen a Agfa Wolfen místo Orwo), které jsem tehdy používal k filmu ADOX, ale ten se mi nikdy nelíbil, protože pracoval velmi hrubě, tak jsem brzy přešel na Leicanol a pak na ID 11.
Před pár lety jsem s ním vyvolal Efke, vyvolalo se to sice dobře (i když tehdy byly uvedeny úplně jiné hodnoty než u ADOXu, což znamená, že to není stejné jako současná receptura vývojky), ale při vyvolání vznikly podivné shluky zrn a „roztrhaný“ obraz, takže jsem to už nepovažoval za dobré.
Roland
Gast
tj. skladovat to ještě 20 let je v pořádku, ale čtyřicet už spíš ne ;-)
Renate
Maximální doba skladovatelnosti závisí na balení přípravku Neofin. Staré skleněné ampule mají delší trvanlivost než plastové ampule, které společnost Tetenal uvedla na trh později. Mám několik plastových ampulí, které jsou staré více než 10 let. Obsah výrazně zhnědl. Proto jsem se rozhodla je již nepoužívat. V poslední době společnost Tetenal opět balí Neofin do skleněných ampulí a zdá se, že vydrží déle. Skladovatelnost může být při původním uzavření i několik let.
S pozdravem Renate
Gast
Ahoj,
jen pro upřesnění
ten jsem tehdy používal k ADOXU, ale nikdy jsem ho neměl rád, protože se s ním pracovalo velmi hrubě, tak jsem rychle přešel na Leicanol a pak na ID 11.
Mám na mysli Neofin, ne Efke/ADOX, ten film používám rád dodnes, jsem dokonce velmi rád, že ho mám zase k dispozici
Roland
CPD
Ahoj,
Beutler ve své knize doporučuje připravit Neofin ve sklenici s vodou. Jakmile se objeví sebemenší zakalení, je vývojka zkažená, tedy zoxidovaná.
Tak starou vývojku bych už stejně nepoužíval, ale to je jen můj osobní názor. Jistě, Neofin je poměrně drahý, ale pokud si Beutlerův recept připravíte sami, náklady na jednoduchou váhu se vám velmi rychle vrátí.
S pozdravem CP
Gast
Franzi,
samozřejmě běžně nepoužívám vývojku z 60. let, prostě mě jen lákalo vyzkoušet, jak se ta vývojka zachovala, a Efke se hodila přesně k tomu, abych ji mohl porovnat se svými prvními ADOXy z šedesátých let.
Jinak KB 17, KB50 1+1 a 8 minut Leicanol/ID 11.
Roland
cfb_de
Ahoj Rolande,
v budoucnu si prosím před odesláním zkontroluj oslovení <_<
*Já* jsem to totiž nebyl :)
S pozdravem,
Franz
Gast
Franzi,
tak ještě jednou i tady: spletl jsem si tvou zkratku CFB s CPD, protože jsem tomu bohužel nevěnoval dostatečnou pozornost. Doufám, že se tím nikdo z vás neurazil.
Roland
Gast
Děkuji vám za odpovědi. Jelikož mám Neofin pouze v malých skleněných ampulkách, určitě mi ještě pár let vydrží.