heinrich
Ahoj Mirko,
k přípravku Adofix mám následující dotazy:
Platí doba fixace 1 minuta, uvedená pro fotografický papír při ředění 1+9, i pro barytový papír?
Jak krátká je doba fixace při ředění 1+4?
S pozdravem
Heinrich
MirkoBoeddecker
Heinrichu,
tyto hodnoty jsou orientační a představují minimální dobu fixace.
V konkrétním případě je samozřejmě nutné je přizpůsobit.
Například u barytu, zejména pokud má silný podklad. Lesklé povrchy je také nutné fixovat déle než matné.
Fixuji 4–6 minut v poměru 1+9.
Záleží také trochu na teplotě.
S pozdravem,
Mirko
heinrich
Fixuji 4–6 minut při poměru 1+9.
Záleží to také trochu na teplotě.
Ahoj Mirko,
....4–6 minut při poměru 1+9, upřímně, proč tedy uvádíte 1 minutu jako standardní dobu fixace pro 1+9, to přece není úplně v pořádku. Znamená to, že nevěříte vlastním údajům? Je jasné, že tloušťka vrstvy a teplota hrají roli, ale vysvětluje to opravdu faktor 4 až 6, nebo fixuješ při 15 °C? Už jsem opatrně nastavil fixační dobu na 2 minuty, teď můžu zvážit, jestli dodatečně zafixuji hromadu z minulého víkendu. Víš, co mi tím děláš?
Pokud už údaje o fixační době musí být interpretovány tak flexibilně, jak je to pak s údaji o využitelnosti?
Než se rozbouří vlny, těch 4 minuty pro filmy sedí alespoň u HP5 docela dobře, doba proplachování je 1 minuta 30 sekund. Po 20 listech 24x30 barytu je doba čištění asi 1 minuta 45 sekund, takže se toho moc nezmění (2,5 litru roztoku).
K teplotě: Vycházím ze standardu Duka 20 °C.
S pozdravem
Heinrich
Gast
Kdo si to ještě pamatuje?
Katalog 2001/2002
„Classic pan 400 je [color="red"]naprosto spolehlivý [/color]film s klasickou strukturou zrn, velkým rozsahem citlivosti a expozice a [color="red"]jemným [/color]zrnem.
heinrich
Ahoj „Erinnerung“
... kdo by hned rozhrabával staré rány? Chlubení se patří k řemeslu, když chceš prodat své výrobky, jinak jsi velmi rychle na mizině... a to nikomu nepřeju
Ale ten údaj „doba fixace = 1 minuta“ mě přece jen štve... :angry:
Ale počkejme si, co na to řekne Mirko.... <_<
Jako profesionální prostředník mezi zákazníkem a firmou znám ten problém až moc dobře, na jedné straně částečně neudržitelné marketingové tvrzení, na druhé straně očekávání zákazníka, někdy bych mohl oběma stranám jednu vrazit...... jedni vykládají nesmysly, druzí tomu ale všechno věří... tentokrát jsem zákazník a musím se ptát, kde jsem nechal svůj mozek...
V tomto smyslu
Heinrich
Gast
Kdo si to ještě pamatuje?
Katalog 2001/2002
„Classic pan 400 je [color="red"]naprosto spolehlivý [/color]film s klasickou strukturou zrn, velkým rozsahem citlivosti a expozice a [color="red"]jemným [/color]zrnem.
Tomu vůbec nerozumím. Co to má společného s tématem fixačního roztoku?
cfb_de
Lidičky,
klidně se pohodlně opřete.
*V zásadě* jde při fixaci o to, aby byla provedena *dostatečně*. V ideálním případě tak, aby byly z emulze odstraněny *všechny* neredukované ionty stříbra.
To by bylo správné. Pravděpodobně 99 % všech laborantů nedokáže tuto jednoduchou věc v laboratoři zvládnout. (Ačkoli „test doby fixace“ u filmů, „test vyplachování“, „test KI“ pro zkoušku vhodnosti fixačního roztoku a mnoho dalších jsou již asi 150 let standardem laboratorní techniky.)
A jen proto se – bohužel – stále vyskytují tyto hloupé informace v příbalových letácích o „dobách“ při „doporučeném“ ředění.
V praxi se to testuje pomocí dostupných analytických metod a není důvod k dotazům nebo stížnostem. „Dostupné“ analytické metody znamenají v případě fixace filmu stanovení doby fixace (a její zdvojnásobení/ztrojnásobení pro film, který se má fixovat), „KI-test“ pro základní stanovení vhodnosti roztoku (volitelně nahraditelný mnohonásobně dražšími testovacími kousky s jejich horšími výsledky) a pravidelný test při fixaci papíru na obsah stříbra a jodidu.
Kdo to nedokáže, může pro archivně bezpečnou fixaci klidně zředit jakýkoli fixační roztok v poměru 1+1 a použít jej jako jednorázovou dávku. Vyvolat ostře (baryt max. tři minuty v Eukobromu; platí pro Polywarmtone), rychle zastavit (4 % kyselina citronová, 30 s) a poté fixovat dvě minuty v poměru 1+1 (pro takové extrémní procesy používám Amaloco-X55)... To přežije bez viditelných změn 100 hodin v soláriu.
Barytový karton zůstane pevný, k úplnému vyprání stačí třikrát po dvou minutách ve vodě. V souladu s mottem Wollsteina: „Intenzivně fixovat, krátce promývat“.
Já se však těmito nákladnými ideálními postupy neřídím. Fixuji Superfixem 1+9 nebo X55 1+7 pro baryt asi čtyři minuty. Dbám však také na obsah stříbra/halogenidu pravidelnou titrací/gravimetrií a poté vyprchávám spíše příliš dlouho za použití sulfidové lázně.
K tématu: Klasickým filmem je pro mě Efke-50. HP5+ je už moderní svinstvo – přesto ho také rád používám.
S pozdravem,
Franz
WolfgangMoersch
Heinrichu,
vlastně je na místě spíše uvolnění. Jako „konkurent“ by moje hodnocení z marketingového hlediska nemělo vzbudit podezření. Adofix je jedním z nejkoncentrovanějších přípravků na trhu. V ideálním případě (čerstvý roztok, neustálé míchání) stačí u většiny papírů jedna minuta, pouze u papírů typu PW bych dopřál trochu více času. Jistější je postup se dvěma lázněmi; pokud to z důvodu místa není možné, doporučuji při vysokém výkonu shromáždit papíry ve vodní lázni a před praním je krátce ošetřit v čerstvém roztoku.
Jedna kapka (tučného) selenového nebo sírového toneru (ať už thiokarbamidu nebo smradlavého toneru) na neexponovaný okraj snímku během několika sekund ukáže, jak na tom snímek je.
S pozdravem
wm
MirkoBoeddecker
Vlastně už Franz a Wolfgang řekli vše podstatné.
Různé materiály vyžadují různé časy.
Na lahvičce s Adofixem proto stojí: „Uvedené časy jsou minimální fixační časy při 20 °C“.
Je tam také něco o kapacitě. Na tom totiž také záleží.
Ve fotolaboratoři se bez testování nic neobejde. Všechny časy jsou vždy orientační.
Podle mých zkušeností s barytovými papíry obsahujícími stříbro jsem se svými 4 minutami „v každém případě na bezpečné straně“.
Zda se stejného výsledku dosáhne již po minutě, by se muselo v konkrétním případě vyzkoušet. Záleží totiž také trochu na tom, jak silně s papírem pohybujete.
Já pohybuji velmi mírně – proto to trvá déle.
Superfix není mimochodem silněji koncentrovaný ani rychlejší než Adofix a tam uvádějí 30–60 sekund.
Tam se také nerozlišuje podle PE, barytu, tloušťky kartonu, dvojité gramáže atd.
To podle mého názoru nedělá nikdo.
S pozdravem,
Mirko
P.S.: Příliš dlouhé fixování také není dobré, protože dochází k poškození světel.
Můžeme teď začít dlouhou diskusi o tom, co je lepší – spíše krátké doby fixace, nebo možná příliš dlouhé...
MirkoBoeddecker
classicpan: Pokud jde o formulace, žádný výrobce nikde nepoužívá pro své produkty negativně zabarvené popisy.
Nikdo by neoznačil TriX za film s hrubým zrnem a Tmax za film s jemným zrnem, ale uvádí se, že jeden má relativně hrubé zrno a druhý jemné či nejjemnější zrno.
Classicpan je jemnozrnný, protože se vyrábí jako vícevrstvý film s jemnými a většími zrny ve dvou emulzích. Existují podstatně hrubozrnnější filmy s citlivostí 200 nebo 400 ASA.
Důležité je, aby čtenáři bylo jasné, který film je s jemným zrnem a který hrubozrnnější než ten druhý. Vlastně jsem se snažil to popsat co nejjasněji.
mirko
heinrich
Ahoj všichni,
mohl by někdo vysvětlit těm, kteří tomu nerozumí (
@cfb_de): co je to „test s umělou inteligencí“?
@ pane Moersch: co se stane, když nakapám mastný selenový nebo sírový toner na fotografický papír, který ještě není úplně zafixovaný?
S pozdravem
Heinrich
Gast
K filmu Classicpan
existují podstatně hrubozrnnější filmy s citlivostí 200 nebo 400 ASA.
Ano, prosím, které to jsou? „Originální“ FORTE 100 je už zrnitá poušť a 400 je pro některé lidi z GF už příliš hrubá.
cfb_de
Ahoj Heinricha,
„Test na KI“ znamená rychlý test fixačního roztoku pomocí roztoku jodidu draselného.
Cituji z „Junge/Hübner“ (sám však postupuji trochu jinak):
<LOS>
Indikaci o obsahu sloučenin stříbra a thiosíranu sodného získáme přidáním 1 ml 5% roztoku jodidu draselného do 10 ml ustalovače (zkumavka). Pokud se nevytvoří sraženina, je lázeň zcela v pořádku. Pokud se po dalším použití vznikající nažloutlá sraženina tvořená jodidem stříbrným rozpustí během protřepávání nebo krátce poté, je to známkou toho, že obsah stříbra v lázni je dostatečně nízký a koncentrace thiosíranu sodného je stále dostatečně vysoká. Zůstane-li sraženina nerozpuštěná nebo zmizí až po delším protřepávání, je to známka vyčerpání lázně.
<hotovo>
K tomu mám následující poznámky:
- To samozřejmě funguje i s fixačními roztoky na bázi thiosíranu amonného.
- Jedná se o čistě rychlý test na ionty stříbra (tedy *ne* na to, zda je v lázni ještě dostatek thiosíranu, v tom se pánové Junge a Hübner mýlí!)
- U filmových ustalovačů tento test často selhává (ploché krystalické filmy), filmy samy o sobě často obsahují obrovské množství jodidů.
S pozdravem,
Franz
WolfgangMoersch
@ Pane Moersch: co se stane, když nakapám silný selenový nebo sírový toner na fotografický papír, který není zcela zafixovaný?
No, zbarví se to – tam, kde by už nemělo být co zbarvit.
Pokud se nic nestane, je vše v pořádku. Pokud se objeví úplně jemný barevný odstín, může to být základní závoj, který se stává zřetelnějším (protože je barevný), ale pokud se při tom velmi výrazně zvýší hustota (bílá nebo světle šedá), jsou v papíru ještě nerozpuštěné soli stříbra a tvoří se viditelný selenid stříbra nebo sulfid stříbra. Kdyby se takový snímek tónoval obvyklým způsobem, okraje obrazu by se zbarvily skvrnitě. Pokud se netónuje, trvá tvorba sloučenin síry jen o něco déle. Pokud se to rozpozná včas, lze tomuto problému zabránit.
Jemný způsob: dodatečné fixování
Radikální léčba pro nejhorší případy: velmi silně zředěný bělící prostředek (hexacyanoferát) 30 až 40 sekund, krátce opláchnout, 15 sekund fixační lázně a bílé tóny jsou čisté.
Přesné údaje o ředění komerčních bělících roztoků nemohu uvést, protože koncentrace jsou příliš rozdílné. Svůj bělící prostředek pro tento účel ředím v poměru 1:800. U čistých roztoků hexacyanoferátu by mělo stačit 0,25 až 0,5 gramu na litr vody. Při „správně“ zředěném bělícím roztoku ještě nedojde k poškození světlých míst.
Abych předběhl otázku „proč ne Farmer“: při tak silném ředění by se zeslabovač (hexacyanoferrát + thiosíran) vyčerpal již po první akci, a mohl by tedy být při dalším tisku již neúčinný.
heinrich
Ahoj všichni,
děkuji panu Moerschovi a Cfb_de za podrobné informace
S pozdravem
Heinrich