highscore
Ahoj, mám pár otázek.
Právě jsem na bleším trhu koupil fotoaparát Kinax II za 10 €.
Včera večer jsem se pustil do opravy mechaniky a teď už je vše zase pěkně funkční a čisté. Čočky jsou čisté. Clona je suchá a lehce se ovládá. Dlouhé expozice delší než 1/25 sekundy se zdají být mimo.
Hned jsem si připravil a vložil film na cívku 620.
Zná někdo z vás tuto značku?
Tady jsou údaje o fotoaparátu:
Kinax II (6x9 cm)
Vyrobeno přibližně od roku 1940 firmou Boyer v Paříži
Objektivy, Saphir 1:4,5 105 mm
Závěrka B, 1–1/350 + funkční samospoušť,
(Fotografické zázraky však neočekávám)
S pozdravem
Marcus
AntiLynd
To zní jako opravdový nákup z lítosti :) Myslím, že já bych se k něčemu takovému nikdy nenechal zlákat, ale považuji to za velmi čestné… užij si to!
highscore
Ano, „nákup ze soucitu“ to celkem vystihuje.
Mám rád tyhle staré fotografické relikvie. Tyto fotoaparáty často vypadají dobře díky své pochromované mechanice.
A většinou mechanika po pár kapkách oleje zase funguje.
Včera jsem provedl expozici prvního filmu, uvidíme, jestli z toho vzešly použitelné negativy.
Rád bych na bleších trzích tady v okolí Toulouse našel použitelný formát 4x5.
Zatím jsem na bleších trzích koupil
Zenit 35 mm (jako nový) 5 € > snímky bezvadné, Kodak Bullseye 1 € > také velmi pěkné negativy, Mamiya TE (bohužel nefunkční) 5 € > objektiv si nechám.
Urnes
Musím upřímně přiznat, že takovému kousku dávám pořád přednost před plastovým fotoaparátem z Číny. Při cloně f/8 nebo f/11 a dobrém osvětlení často poskytují úžasnou kvalitu. Nebo v nich člověk objeví určité přednosti, jako třeba jemný kontrast. To je opravdu zábava.
S formátem 4x5" to u nás vypadá spíše bídně, ale ve formátu 9x12 se dá ještě něco sehnat. Voigtländer je možná o něco dražší, ale KW Patent, který je tak plochý, že se vejde do kapsy kabátu, se dá najít tu a tam.
Zdravím, Sven.
highscore
Ahoj Urnes,
nedávno jsem měl v ruce fotoaparát formátu 4x5 nebo 9x12. Jeho celkový stav byl ale příliš špatný.
Cena 30 € byla ale docela dobrá.
U toho fotoaparátu jsem si už nebyl jistý, jestli se mi ho podaří opravit do stavu, ve kterém by se dalo fotit.
V mém regionu v Německu jsou takové fotoaparáty zřejmě úplně vyprodané.
Tady ve Francii vidím 4x5 mnohem častěji.
—
Highscore