heinrich
Dobrý den,
má někdo zkušenosti s použitím kyseliny citronové jako zastavovací lázně? Moje žena nesnáší zápach octa a jelikož je Duka nedílnou součástí našeho bytu, asi budu muset v dlouhodobém horizontu přejít na kyselinu citronovou.
Proto mám následující otázky:
Kolik gramů na litr potřebuji pro přijatelnou zastavovací lázeň?
Jak dlouho vydrží kyselina citronová v roztoku, než se v něm začnou množit plísně a bakterie?
A stačí ta levná z oddělení pracích prostředků, nebo je nutné kupovat drahou v lékárně?
Děkuji předem za informace.
Heinrich
Gast
Dobrý den,
u čisté kyseliny citronové, např. Heitmann z drogerie, je třeba 20 g na litr pro 2% zastavovací lázeň, jak je běžné ve fotolaboratoři.
Já bych ji ale připravoval znovu pro každou DuKa-seanci, protože neobsahuje indikátor a není vidět, kdy je již neúčinná. Tato látka je tak levná, že si tento luxus opravdu můžete dovolit, a navíc budete na bezpečné straně.
Hodně úspěchů a pozdravy
Taher
Gast
To jsem zase já,
zapomněl jsem zmínit, že nejjednodušším řešením je zastavovací lázeň s kyselinou citronovou a indikátorem, např. tato od našeho hostitele, jen pro úplnost...
S pozdravem
Taher
cfb_de
Ahoj Heinricha,
1 l vody z kohoutku, přidej jednu až dvě pořádné lžíce kyseliny citronové (tedy asi 20 g, dřív jsem to vážil, teď už ne) a je to.
Tohle je konečně koupel, u které já jako chemik nebudu hned remcat, když to není přesně namíchané. Stačí mírně kyselé.
Po použití vylij do záchodu/odtokového kanálku/umyvadla. Po třiceti minutách opláchni. Tvoje žena bude navíc ráda, že se v umyvadlech tvoří méně vodního kamene.
Pro filmy stačí poloviční dávka (0,5–1 lžíce) a pak to taky funguje. V pořádném zemědělském obchodě stojí kyselina citronová asi 2,50 za kilo, v DM je to o něco dražší, ale pořád levnější než např. nějaká hotová koupel Stop-Bad.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj všichni,
děkuji za informaci, takže stačí 2 % – to je dobré vědět, to mě mohlo napadnout, kyselinu octovou také připravuji v 2% roztoku.
S pozdravem
Heinrich