heinrich
Witam,
czy ktoś ma doświadczenie z używaniem kwasu cytrynowego jako kąpieli zatrzymującej? Moja żona nie znosi zapachu octu, a ponieważ aparat Duka stanowi integralną część naszego mieszkania, wydaje mi się, że na dłuższą metę będę musiał przejść na kwas cytrynowy.
Stąd następujące pytania:
Ile gramów na litr potrzebuję, aby uzyskać odpowiednią kąpiel zatrzymującą?
Jak długo kwas cytrynowy zachowuje swoją skuteczność w roztworze, zanim pojawią się grzyby i bakterie?
Czy można użyć taniego kwasu z działu środków piorących, czy też trzeba kupować ten produkt w aptece?
Z góry dziękuję za informacje
Heinrich
Gast
Witam,
W przypadku czystego kwasu cytrynowego, np. kwasu cytrynowego marki Heitmann dostępnego w drogerii, potrzeba 20 g na litr, aby uzyskać 2-procentowy roztwór zatrzymujący, stosowany standardowo w laboratoriach fotograficznych.
Radziłbym jednak przygotowywać ją na nowo przed każdą sesją DuKa, ponieważ nie zawiera ona wskaźnika i nie widać, kiedy traci swoją skuteczność. Substancja ta jest tak niedroga, że ten luksus jest naprawdę przystępny cenowo, a dzięki temu można być po bezpiecznej stronie.
Powodzenia i pozdrawiam
Taher
Gast
To znowu ja,
zapomniałem wspomnieć, że najprostszym rozwiązaniem jest kąpiel zatrzymująca z kwasem cytrynowym i wskaźnikiem, np. ta od naszego gospodarza, ale to tylko dla kompletności...
Pozdrawiam
Taher
cfb_de
Cześć Heinrich,
1 l wody z kranu, dodaj jedną lub dwie obfite łyżki stołowe kwasu cytrynowego (czyli około 20 g; kiedyś to ważyłem, teraz już nie) i gotowe.
To jest właśnie taki środek do czyszczenia, przy którym ja, jako chemik, nie będę narzekał, jeśli nie zostanie przygotowany dokładnie. Wystarczy, że będzie lekko kwaśny.
Po użyciu wylej do toalety/zlewu/umywalki. Po trzydziestu minutach spłucz. Twoja żona dodatkowo ucieszy się z mniejszego osadzania się kamienia w zlewach.
W przypadku filmów wystarczy połowa dawki (0,5–1 łyżka stołowa) i też się sprawdzi. W porządnym sklepie rolniczym kwas cytrynowy kosztuje około 2,50 za kilogram, w DM jest nieco droższy, ale nadal tańszy niż np. jakakolwiek gotowa mieszanka do kąpieli.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć wszystkim,
Dzięki za informację, więc wystarczy 2% – dobrze wiedzieć, mogłem się tego domyślić, przecież kwas octowy też rozcieńczam do 2%.
Pozdrawiam
Heinrich